/

Jakubinyi György: Isten szava örök

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jakubinyi_gyorgy01_gs„A megváltás örömhíre örök, a világ azonban változik, így az evangéliumot mindig a kor körülményeire kell alkalmazni” – nyilatkozta portálunknak Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencián.

A szegények és gazdagok helyzetét vizsgálta a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban a 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia, amelyen Jakubinyi György gyulafehérvári érsek „Az ember életkora a Biblia szerint” című előadással készült.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye főpásztora három évvel ezelőtt, az alapításakor vehette át a Gnilka-díjat, és mint megtudtuk, a konferencia negyedévszázados történetében mindössze két alkalommal nem tudott eljönni Szegedre. A gyulafehérvári érsek portálunknak elmondta, ritkaságszámba megy, ha valaki valahol konferenciát tervez, és sikerül hagyománnyá tennie, mégpedig úgy, hogy az alapító elnök megélje a huszonötödik konferenciát is. „Nagyon hálásak vagyunk a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzorának, Benyik Györgynek, hogy negyed évszázada kitalálta ezt a konferenciát, és kitart mellette” – hangsúlyozta.

jakubinyi_gyorgy02_gs

A biblikus konferenciával kapcsolatban leszögezte, mivel a Biblia Isten szava, kimeríthetetlen, vagyis sosem fogják befejezni a szentírásnak a magyarázatát. „Ahogy Szent Pál apostol mondja, a három isteni erény közül, vagyis a hit, remény és a szeretet közül a hit a boldog színe látássá lesz az örök boldogságban, a remény beteljesedik, míg a szeretet megmarad, mert az örök, és Isten a szeretet” – fogalmazott Jakubinyi György. A gyulafehérvári érsek elmondta, a teremtett világ jó, és a célja is az, hogy jó maradjon. Isten már rögtön az első bűn elkövetése után megígéri a megváltást. „Így mi keresztények ebben a már megváltott világban élünk, és arra készülünk, hogy ezt a megváltást, amit felkínál Isten mindenkinek, az anyaszentegyházon keresztül minden ember rendelkezésére bocsássuk.”

Jakubinyi György szerint ebből a szempontból vizsgálva a gazdasági élet sem idegen Istentől, és éppen a teológiának a feladata, hogy a gazdasággal kapcsolatban azt is vizsgálja, mi volt Isten elgondolása, amikor megteremtette a világot és benne az embert. „Jogos az, ha az anyaszentegyház azzal a kérdéssel is foglalkozik, hogyan felel meg Isten akaratának, elgondolásának a gazdasági élet tevékenysége, és annak a szabályait aprópénzre kell váltani” – jegyezte meg az érsek.

A Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye főpásztora úgy látja, nagyon sok embernek nehéz felismernie a mai egyházban az Úrjézusnak az egyházát. „Azért nehéz felismerni, mert időnként felöltjük magunkra korunknak szokásait, ruházatát, de mindezt alávetjük az örök, változatlan evangéliumnak” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Jakubinyi György a jubileumi biblikus konferencián.

Előző sztori

Holdfényes SZIN a Meszecsinkával + FOTÓK

Következő sztori

Hátország: nagyszerű hangulatban, felkészülten várja a szezont a Koczka Kézisuli + FOTÓK