Közélet

Fidesz: a béremelések időszaka kezdődik

Fidesz: a béremelések időszaka kezdődik

2013. augusztus 26., hétfő
Fidesz: a béremelések időszaka kezdődik

A Fidesz frakcióvezetője szerint a pedagógusok béremeléséről szóló javaslat elfogadásával a parlament a béremelések időszakát kezdi meg.

Rogán Antal

hétfői sajtótájékoztatóján közölte, 2013-ban emelkednek a reálbérek, 2010 második negyedéve és 2013 hasonló időszaka között 13,1 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, a parlament pedig hozzákezdett az egészségügyi bérrendezéshez is. A frakcióvezető bejelentette, hogy a Fidesz képviselő támogatni fogják a kormány javaslatait. Hangsúlyozta: a Fidesz képviselőcsoportja külön üdvözli, hogy nem pusztán béremelésről van szó a pedagógusok esetében, hanem összekapcsolják azt egy teljesítménykritériumokhoz kötött minősítési rendszerrel. Vagyis létrehozzák a pedagógus-életpályamodellt, amely garanciát jelent többek között arra, hogy a következő négy évben évente 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - mondta Rogán Antal. Emlékeztetett rá: "2009-ben az IMF követelésére a Bajnai-kormány egyhavi pedagógusbért vett el", ezzel szemben a parlament keddi döntésével a pedagógusok bére átlagosan 34 százalékkal emelkedik majd. A béremelés eredeti mértékének csökkentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Rogán Antal úgy fogalmazott: a gazdaság mai teljesítőképessége jelenleg ezt teszi lehetővé és szerinte a tervezett béremelés "mindenképpen előrelépés". Szintén kérdésre válaszolva ismertette: a Fidesz hétfői frakcióülésén "kialakult álláspont volt", hogy az "ebben a formában talán nem tartható", hogy egyes iskolaigazgató bére megegyezett egy helyettes államtitkáréval. Hozzátette: ha lesznek kormánypárti módosító indítványok, akkor azokat nem a törvénybe, hanem a kormányrendeletbe építik majd be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.