Szórakozás

Dinnyeszobor és dinnyelekvár készül Ópusztaszeren

Dinnyeszobor és dinnyelekvár készül Ópusztaszeren

2013. augusztus 7., szerda
Dinnyeszobor és dinnyelekvár készül Ópusztaszeren
dinnye_opusztaszer

Dinnyelekvár és dinnyeszobor készül szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol az is kiderül, idén ki lesz a legjobb dinnyesúlysaccoló.

Kodácz Csengele

, az intézmény marketingvezetője az MTI-nek elmondta, hogy szombatra tíz mázsa magyar görögdinnye érkezik az Emlékparkba. A skanzen szegedi tanyáján déltől dinnyeszobrokat faragnak, ki-ki kóstolhat is a mézédes gyümölcsből, az egybegyűlteket pedig alföldi népzene szórakoztatja az eperfák tövében. Rendeznek dinnyesúlysaccoló-versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A vállalkozó kedvűek azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni tréningeznie, hiszen a korábbi években akadt olyan versenyző, aki három kilogrammnál is több dinnyét elfogyasztott egy ültő helyében. A tanya udvarán sárgadinnyelekvár is fő majd. Ehhez az érett sárga húsú gyümölcsöt alaposan megmossák, megtisztítják, majd kétcentis darabokra vágják. Üstben állandó kevergetés mellett főzni kezdik, s amikor levet ereszt, kevéske citromhéjat és fél rúd vaníliát adnak hozzá. Ahogy a lekvár felére besűrűsödött jöhet a cukor, s amikor az felolvadt, egy citrom leve, ami kellemes ízt ad a lekvárnak, és megőrzi világos színét is.

opusztaszer_dinnyenap_2013

A legkisebbeket kézműves-foglalkozás várja, ahol akár a dinnyemagot is fűzhetnek az érdeklődők. Kora délután vásári komédia is szórakoztatja majd a vendégeket: az amatőr színjátszók a 19-20. század fordulójának világát idézik föl zsandárral, betyárral, bíróval és pletykás menyecskékkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.