Írjon nekünk

Kultúra

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a 23. THEALTER + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

thealter_Idén először adtak át fesztiváldíjakat a THEALTER-en. A 23. összművészeti seregszemlén hét ország huszonöt alkotócsoportja mutatkozott be tizenegy szegedi helyszínen.

A leghűségesebb nézőnek járó THEALTER-nyulat Lencsés Gyula szociológus, tanár, a legnépszerűbb előadás közönségdíját pedig az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád Gothár Péter rendezte Vaknyugat című előadása nyerte el. A fesztivál kritikusdíját Proics Lilla és Jászay Tamás kritikusok Horváth Csabának ítélték, rendezői és pedagógusi munkáját elismerve.

A fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: több mint 60 eseményt kínáltak az ide látogatóknak, de mindössze a programok egyharmadára kellett belépőjegyet váltani. Várakozásaik beigazolódtak: több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően, és az ingyenesen látogatható programok magasabb aránya ellenére az átlagos jegybevételt 24%-kal, a nézőszámot 28%-kal tudták növelni az elmúlt évhez képest.

A találkozó programjában négy premier – ebből két ősbemutató –, három műhelybemutató, valamint a szegedi Metanoia Artopédia magyarországi premierje szerepelt, a produkciók közül négy csak Szegeden volt látható, a fesztivál ideje alatt. Öt olyan produkciót is kínáltak – határon túli magyar és külföldi alkotók tolmácsolásában –, amelyekkel Magyarországon csak itt találkozhatott a szakmabeli és a laikus közönség. A színházi előadások mellett ingyenes és nyitott mozgástréninggel, kiállítással, szabadtéri és szakmai programokkal, koncerttel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 22 önkéntes volt a szervezők segítségére.

A színházi programok keresztmetszetet adtak a szegedi, illetve szegedi kötődésű alkotók munkáiról, és a közönség a Déli Vonal szellemében vendégül látott külföldi alkotók mellett bepillantást nyerhetett több határon túli magyar műhely munkájába is, valamint találkozhatott a hazai független szcéna legjobbjaival, fontos előadásaival. A találkozó idején tette közzé a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díja jelöltjeinek listáját. A fesztiválon két alkalommal is látható volt a THEALTER idei díszvendége, Horváth Csaba rendezésében A nagy füzet című előadás, amely három kategóriában – a legjobb előadás, a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene – esélyes a rangos elismerésre.

thealter_2

A fesztivál záró napján tartották Theo Herghelegiu: Tündéri című minimál-szürreál musicaljének ősbemutatóját. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a fesztivált szervező szegedi MASZK Egyesület és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában készült, és ősztől Aradon és Békéscsabán is látható lesz.

Első alkalommal rendezték meg a nagy sikerű műhelybemutatóval záruló Tea for Two tánckurzust, melyet Horváth Csaba és Juronics Tamás koreográfusok vezettek. A fesztivál egyik legfontosabb és legvidámabb műhelye a Játszani is engedd! projekt nyitó eseménysorozata volt a szegedi Roma Tanodában. Az egyhetes együttlétet műhelybemutató zárta, a közös alkotásnak gyerekek és felnőttek egyaránt boldog és elkötelezett résztvevői voltak. Az ősszel folytatódó, a kulturális esélyegyenlőség javítását célzó projekt együttműködő partnere a Karaván Művészeti Alapítvány és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, főtámogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

Nagy érdeklődés kísérte a szabadtéri programokat is, a legkisebbeket két produkciójával is elbűvölte a fesztivál visszatérő vendége, az Utcaszínházi Alkotóközösség, míg az első ízben Magyarországra látogató szentpétervári Mr. Pejo’s Wondering Dolls nevéhez hűen és korosztálytól függetlenül szerzett varázslatos élményeket a szegedieknek és az ide látogató turistáknak. Óriási közönség- és szakmai sikert aratott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosainak A legnagyobb magyar című utcaszínházi produkciója, mely a hét végén a 6. Ördögkatlan Fesztiválon is látható lesz.

A szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések a THEALTER Rádió adásaival együtt meghallgathatóak a Rádió Mi, Szeged nonprofit, civil közösségi rádiójának honlapján.

Az eseményekről a fotókkal illusztrált THEALTER-blog, és az Ex-stasis, a fesztivál lapja is tudósított, és idén is forgattak THEALTER Híradókat, melynek adásai szintén elérhetőek a fesztivál honlapján, illetve a Facebookon.

thealter_3Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a függetlenekre Szegeden.

A sikeres fesztivál ellenére a szervezők azt remélik, hogy közönségük „éhes” maradt, hiszen nem csak nyáron, koncentráltan adnak lehetőséget az ünnepi együttlétre, a közösségi eseményekre: ősszel is jó és fontos előadásokkal térnek vissza, terveik szerint nem csak központi helyszínükre, a Régi Zsinagógába.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek az idei fesztivál előkészítésében és lebonyolításában, valamint fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű kilenc napos ünnepet.

Kultúra

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szervezők bíznak benne, hogy az Újszegedi Szabadtéri Színpadon megtarthatók a produkciók.

Tovább olvasom

Hírzóna

Létszámleépítés lehet a vásárhelyi kulturális szférában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Összevonják a könyvtárat és a művelődési központot.

Tovább olvasom

Kultúra

A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A főépületét érintő külső munkálatok nagy része már befejeződött.

Tovább olvasom

Aktuál