Közélet

Amorf piros pad és vertikális kert – megújítanák a Fekete Ház melletti névtelen teret

Amorf piros pad és vertikális kert – megújítanák a Fekete Ház melletti névtelen teret

2013. augusztus 2., péntek
Amorf piros pad és vertikális kert – megújítanák a Fekete Ház melletti névtelen teret
park

Újabb terv készült a Fekete Ház melletti gyakorlatilag üres terecske hasznosítására. Egy pihenőparkot álmodott oda a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. ivókúttal és egy különleges, kanyargó piros paddal.

A magyar származású Nobel-díjasok emlékparkját alakították volna ki a Fekete Ház melletti téren,

az elképzelésről még 2009-ben számoltunk be

. Akkor a közgyűlés támogatta a fideszes indítványt, és 2011-ben 15 milliót el is különítettek a megvalósítás első ütemére. 2011-ben viszont valódi

„szoborcsata” alakult ki

, Gyimesi László (Fidesz-KDNP) indítványát a helyi MSZP-sek azzal támadták, hogy nem alkalmas a hely a szoborcsoportnak, és hiányolták a nyilvános pályázatot is. A terület azóta is ugyanúgy fogadja az arra járókat, egy-két padon kívül semmi sincs a Somogyi utcai terecskén.

park03_gs

Ezen változtatna a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., az Art Hotellel szemben pihenőteret alakítanának ki, melynek már a látványtervei is elkészültek.

Makrai László

ügyvezető igazgató arról tájékoztatta portálunkat, hogy fényjátékkal ellátott szökőkút, ivókút, valamint egy formabontó, hosszan kanyargó piros színű pad is várná a megpihenni vágyókat, mely az ostorfa tövét körülvéve indulna, és az egész teret átszelné. Gyakorlatias funkciója is lenne ennek az érdekes „amorf” padnak, hiszen azt is megakadályozza, hogy a biciklisek keresztül-kasul kerekezzenek a parkon.

park01_gs

Sok utcabútorban és növényültetésben nem gondolkodtak, hiszen kicsiny területről van szó, de egyeztetett a cég a tér végében lévő óvodával is, arra a részre úgynevezett vertikális kertet, egy növényfalat álmodtak. Makrai elmondta, ezzel a megoldással eleget tudnának tenni az óvoda kérésének, hogy korlátozzák a belátást, míg a teret gyakorlatilag lezáró, negyven méter hosszú függőleges növénykert tövébe egy alacsony vízfal és vízjáték kerülne. Ezzel az egyedi megoldással Szeged új köztéri gyöngyszeme lehetne a névtelen terület.

park02_gs

Az igazgatótól megtudtuk, a kivitelezés mindössze két-három hónapot venne igénybe, ám a forrásokat még keresik. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. parkokat tart fenn, de nem feladta a fejlesztés, így a cégnek erre nincs pénze. Igaz, a nemrégiben átadott hotelnek érdekében állna, hogy a vendégeik kilépve az utcára egy gyönyörű teret lássanak, anyagilag mégsem támogatja a fejlesztési elképzelést...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.