A Korán szerint csak „kezelői” vagyunk Isten tulajdonának

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eldin_asceric01_gsBelgrádban mintegy 100 ezer iszlám hívő van, Szerbia egész területét tekintve pedig közel félmillió muszlim él, a szegedi biblikus konferencián egyik vezetőjüket kérdeztük a Koránról.

A 25. jubileumi biblikus konferencián nemzetközi résztvevők is előadtak, köztük a szerbiai iszlám közösség főtitkára, Eldin Asceric is. „Második alkalommal vagyok Szegeden, öt éve voltam itt először, akkor a Koránról volt szó. Ami konkrétan idehoz, idevonz, azok a közös témák, melyek az iszlámban és a kereszténységben összekötnek bennünket. És ilyen nagyon sok van. A gazdasági kérdés például, ami a témája az idei biblikus konferenciának, a szegénység és a gazdagság kérdésköre is ilyen. A mi szent könyvünkben is van ehhez kapcsolatos írás, ahogy a Bibliában is” – nyilatkozta portálunknak a vallási vezető

Az imám konkrétumként megemlítette, a Koránban például az áll, hogy minden, ami földön van, Isten tulajdonát képezi. Csak ideadta nekünk, hogy gazdálkodjunk vele, vigyázzunk rá, és igazságosan osszuk el. Annak a mérhetetlen gazdagságnak, amit Isten a világnak adott, csak kezelői vagyunk. „A Korán kifejezetten hangsúlyozza, hogy mérlegre kell tenni az embernek ezeket a dolgokat. Hogyan gazdálkodik a javakkal, mert ebben a földi életben csak egy cél a tulajdon, egy eszközt szolgál csak a gazdagság, a birtoklás. A cél az örök életben valósul meg, ahol számot kell adni arról, hogyan gazdálkodott a kapott kincseivel az ember” – emelte ki.

eldin_asceric03_gs

Eldin Asceric arra a kérdésre, hogy manapság az iszlám mögé bújva tesznek emberek erőszakos cselekedeteket, azt felelte, hogy az iszlám ma éli azokat a napjait, amit a kereszténység élt, amikor a keresztes hadjáratok, a térítések idején vádoltak minden egyes hívőt gazságokkal. „A Korán egyértelműen a békét hirdeti, tiltja a goromba beszédet, az egymás elleni harcot, a megbékélést és a szeretet vallása, mint számos más vallás a földön” – hangsúlyozta. A titkár a konferenciával kapcsolatban azt monda, hogy sok hasznos dolgot hallott, ezeket be kell építeni a jövőbe, gyakori együttműködést kell szorgalmazni, közös párbeszédet, a pozitív tapasztalatok átadását egymásnak. „Megköszönném azt a szeretett, amit kaptam, a pénteki napon, ami olyan nekünk, mint keresztényeknek a vasárnap, minden körülményt megadtak, hogy elvégezzem imámat, ez a szeretet egy igen magas foka, nem fogom elfelejteni” – mondott köszönetet a szervezőknek a szerbiai iszlám közösségi vezető.

Előző sztori

A jövő hétfőn kezdődik a tanítás

Következő sztori

Enyhítették a gyógyszerfelírás szigorát