Közélet

Vasutas relikviák Szegeden a gyűjtő kommentálásában + FOTÓK

Vasutas relikviák Szegeden a gyűjtő kommentálásában + FOTÓK

2013. július 16., kedd
Vasutas relikviák Szegeden a gyűjtő kommentálásában + FOTÓK
vasuttorteneti_kiallitas24_gs

Eddig nem látott, egyedi kiállítással várja az érdeklődőket az idén 20 éves Vasúttörténeti Alapítvány a megalakulásának 125. évfordulóját ünneplő Magyar Államvasutak szegedi üzletvezetősége Tisza Lajos körúti épületében. Az esemény főszervezője, egyben a gyűjtemény kialakítója, Nagy József fél évszázaddal ezelőtt kezdte vasutas pályáját.

A július 21-ig nyitva tartó tárlat minden nap ingyenesen megtekinthető 10 és 17 óra között, a héten pedig minden hétköznap déltől

Nagy József

, a VTA Kuratóriumi titkára, MÁV-főtanácsos tart beszélgetéssel egybekötött vezetést, amely során maga mesél az egyes tárgyakról és az azokhoz tartozó történetekről. A kiállított darabok között akadnak – a teljesség igénye nélkül – kitűzők, modellvasutak, címeres öngyújtók, korsók, bögrék, nyakkendőtűk vagy éppen emlékérmék, használati és dísztárgyak egyaránt. A mára már nyugdíjas vasutas, illetve az általa életre hívott alapítvány gyűjteményének a hely korlátozottsága okán így is csak töredéke kerülhetett az asztalokra. Portálunk kérdésére válaszolva Nagy József a következőképpen fogalmazott a kiállításról. "Az itt kiállított darabok mindeddig a lakásomban voltak eltárolva, és így, együtt még soha senki nem látta őket. Hétfőn betöltöttem az 50. vasutas születésnapomat, ezért elhoztam ide a gyűjteményt, hogy az elkövetkező egy hétben a vendégek láthassák azokat a relikviákat, játékos és komolyabb dolgokat, amelyek alapvetően nem valóak múzeumba, de a személyemhez, vasúti szenvedélyemhez köthetők."

A számtalan tárgy közül kiemelt egy mozdony alakú, diópálinkával töltött üveget, amelyet Békési Zoltán pálinkafőző mestertől kapott esküvői ajándékba. A nedűt egyedülálló módon egy gőzmozdony gőze segítségével főzték. 50. születésnapján egy sínszeget vehetett át kollégáitól, amely a sátoraljaújhelyi kisvasút utolsóként felszedett sínpálya szakaszából származik. Később megmutatta még a vasútgépészeti technikumban viselt egyensapkáját vagy például egy 1952-ből származó modellvasutat is. Szakmájáról úgy nyilatkozott, szerencsésnek érzi magát, amiért olyasmiben dolgozhatott, amit szeret is. A kiállítás párjaként április 19. óta látható a Móra Ferenc Múzeum és a Vasúttörténeti Alapítvány közös vállalkozása, egy vasúti fogalmi iroda berendezett mása a Fekete Házban. A július 31-ig nyitva tartó tárlaton e hét minden hétköznapján 10 órától Nagy József tart bejárást a látogatóknak.

Szuda Sándor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.