Közélet

Történelmi csúcson a bizalom a magyar állampapírok iránt

Történelmi csúcson a bizalom a magyar állampapírok iránt

2013. július 13., szombat
Történelmi csúcson a bizalom a magyar állampapírok iránt

Történelmi csúcson van a magyar állampapírok iránti bizalom mind az itt élők, mind a külföldiek körében - mondta a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke.

Puskás Imre

közölte: egyre többen és egyre nagyobb mértékben vásárolják, magyarok és külföldiek egyaránt, a forintállampapírokat. Ez egyértelmű visszajelzés az elmúlt három év gazdaságpolitikájával kapcsolatban, hiszen nagyon sokan döntenek úgy, hogy megtakarításaikat állampapírba fektetik, mert ott biztonságban érzik pénzüket - értékelte a kormánypárti országgyűlési képviselő. Idézte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hétfőn közzétett adatait, amelyek szerint az év első hat hónapjában 335,7 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány, így az június végén már 1321 milliárd forint volt. Ez költségvetési szempontból is pozitív adat - folytatta -, hiszen az jelenti a legkisebb kockázatot, ha saját polgárainak adósa az állam. Legutóbb 2002 előtt, az első Orbán-kormány alatt volt hasonlóan komoly mértékű a lakosság bizalma az állam által kibocsátott papírok iránt, amit azonban akkor egy rendkívül nagy zuhanás követett, a mélypont pedig a Bajnai-kabinet idején volt - mondta a fideszes politikus. Puskás Imre felhívta a figyelmet arra is, hogy külföldiek még sosem vásároltak annyi forintban kibocsátott állampapírt, mint a pillanatnyi összeg, azaz csaknem 5200 milliárd forint. Nemcsak a magyarok bíznak tehát a saját államukban, hanem a külföldiek is úgy látják, biztonságban van a pénzük a magyar papírokban - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.