Egészség

Több tucatnyi rákgyógyszer klinikai tesztje folyik

Több tucatnyi rákgyógyszer klinikai tesztje folyik

2013. július 30., kedd
Több tucatnyi rákgyógyszer klinikai tesztje folyik

Több száz daganatos beteg bevonásával több tucatnyi gyógyszervizsgálat zajlik jelenleg Magyarországon, a klinikai tesztelések révén a betegek a legújabb hatóanyagokhoz is hozzájutnak.

A vizsgálatok nyilvános adatbázisa a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) honlapján immár bárki számára hozzáférhető - írta a lap a Rákgyógyítás Magazin alapján. A klinikai vizsgálatok révén a betegek akár évekkel korábban hozzájuthatnak a legújabb hatóanyagokhoz, amelyeknek rutinszerű alkalmazására esetenként még hosszú éveket is várni kell. A vizsgálatban résztvevők között a leggyakoribb és a ritkább daganatban szenvedők is megtalálhatók. Magyarországon általában több száz, nem csupán a daganatos betegekkel kapcsolatos gyógyszervizsgálat zajlik, amelyek száma az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdett szaporodni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatai szerint 1991-ben még alig több mint félszáz, 1997-ben 153, 2006-ban már 300-nál több vizsgálat folyt. Az utóbbi évek csúcspontja a 2012-es volt, akkor összesen 347 klinikai próbát végeztek az ország vizsgálóhelyein. A bevont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik - írta a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.