Több tucatnyi rákgyógyszer klinikai tesztje folyik

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több száz daganatos beteg bevonásával több tucatnyi gyógyszervizsgálat zajlik jelenleg Magyarországon, a klinikai tesztelések révén a betegek a legújabb hatóanyagokhoz is hozzájutnak.

A vizsgálatok nyilvános adatbázisa a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) honlapján immár bárki számára hozzáférhető – írta a lap a Rákgyógyítás Magazin alapján.

A klinikai vizsgálatok révén a betegek akár évekkel korábban hozzájuthatnak a legújabb hatóanyagokhoz, amelyeknek rutinszerű alkalmazására esetenként még hosszú éveket is várni kell. A vizsgálatban résztvevők között a leggyakoribb és a ritkább daganatban szenvedők is megtalálhatók.

Magyarországon általában több száz, nem csupán a daganatos betegekkel kapcsolatos gyógyszervizsgálat zajlik, amelyek száma az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdett szaporodni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatai szerint 1991-ben még alig több mint félszáz, 1997-ben 153, 2006-ban már 300-nál több vizsgálat folyt. Az utóbbi évek csúcspontja a 2012-es volt, akkor összesen 347 klinikai próbát végeztek az ország vizsgálóhelyein. A bevont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik – írta a lap.

Előző sztori

A tongai király magyar udvari festője látogat az Emlékpontba

Default thumbnail
Következő sztori

Világjátékok: Storcz több éremre is számít a maratoni kajak-kenusoktól

Legutóbbi hasonló cikkek