Közélet

Tinilányok aggályai: a nőgyógyásznál

Tinilányok aggályai: a nőgyógyásznál

2013. július 19., péntek
Tinilányok aggályai: a nőgyógyásznál
SZS20130715_tini_ambulancia_001

Még a szakorvos is úgy nyilatkozott, bármilyen nőgyógyászati vizsgálatról is legyen szó, az kortól függetlenül kellemetlen, amit nem lehet megszeretni, csak idővel megszokni. Fiatal lányok esetében különösen kényes ez a tárgykör, nem is veszik rá könnyen magukat az első alkalomra. Sikovanyecz János szülész-nőgyógyász, a szegedi tinédzserambulancia korábbi szakorvosa mesél tapasztalatairól.

A lányok félelmeinek leküzdésére körülbelül 15 éve létrehívták az első magyarországi tiniambulanciákat. Szegeden a Semmelweis utcai női klinikán már a kezdetek óta sikeresen működik a kezdeményezés, számos fiatal lány látogatja az intézményt szűrővizsgálat vagy tanácsadás céljából. Ezeket a helyeket speciálisan az ő igényeikhez igazítva hozták létre, még a rendelés is a tanítási idő végén kezdődik.

Szegeden is tini ambulancia

Sikovanyecz János

szülész-nőgyógyász, az említett tiniambulancia egykori orvosa azt javasolja a lányoknak, hogy rendszeresen kezdjenek el szűrővizsgálatokra járni akkortól, hogy szexuálisan aktívvá váltak. Ezzel kapcsolatban egy érdekes statisztikai adatot is említett, mégpedig, hogy hazánkban ez már a 15-16 éves korosztályban megfigyelhető. Hozzátette, ilyen korán ugyan még nem alakulhat ki a szervezetben méhnyakrák, azonban a legújabb kutatásokból világosan kiderült a HPV-vírus (human papilloma vírus) nagy szerepet játszik ennek későbbi előfordulásában. A nemi úton terjedő fertőzések kontrollálásában szintén segít a rendszeres vizsgálat. Nem kívánt terhesség, nemi betegségek, fogamzásgátló módszerek, pszichoszexuális dolgok (orgazmus kérdés), csak néhány azok közül, melyekkel a tinédzserambulancia foglalkozik. A visszajelzések alapján többeknek szimpatikus a hely, amiért akár anonim módon is van hová segítségért fordulni. Az egyetemi adjunktus - saját bevallása szerint - maga is meglepődött, amikor azt tapasztalta, hogy barátnőjük vagy édesanyjuk helyet a párjukkal jelentek meg a fiatal lányok az ambulancia rendelőjében. Azt mondja, magánrendelőben ritkábban lát ilyet, oda inkább szülővel vagy egyedül érkeznek.

Ne az internetről tájékozódj!

Az ultrahangklinika vezetője ebben a színtérben helyénvalónak tartja a névnélküliséget, de az interneten megbúvó „önjelölt jóakarókat” és fórumokat inkább kártékonynak találja. Úgy tapasztalja, azokon a felületeken, ahol nem orvosok nyújtanak segítséget és szóbeli tanácsadást, számos félreinformálásból született rémhír lát napvilágot, amit azután még a szakorvosnak is nehéz kiverni a páciens fejéből. A tapasztalatlan fiatal lányokra nézve ez pedig különösen veszélyes lehet. Bár Sikovanyecz János is szokott külön erre a célra készült fórumokon egészségügyi tanácsokat adni, mindenkinek azt ajánlja, probléma esetén személyesen is keressen fel szakembert a témában.

Megkérdeztük a lányokat is

A váróteremben ottjártunkkor összefutottunk néhány lánnyal. Volt, aki egyedük várta, hogy behívják, de volt olyan is, aki édesanyja jelenlétéből próbált meg erőt meríteni. A 17 éves Zita azt mondta, azért jött inkább egyedül a vizsgálatra, mert nem akarta, hogy szülei tudomást szerezzenek róla. Saját bevallása szerint olyan esetet szeretne megvitatni az orvossal, amire nem büszke, de annyit nekünk is elárult, hogy elsősorban a védekezésről szeretne többet megtudni. Annak ellenére, hogy először jár nőgyógyásznál, tudja, mi lesz a vizsgálat menete, hiszen barátnői alaposan felvilágosították. Dóri és Annamária anyukájukkal érkeztek. Annamária kicsit izgult, ő először jár itt, Dóri viszont kicsit tapasztaltabb. Abban mindketten egyetértettek, hogy fontosak az évenkénti ellenőrzések, majd Dóri hozzátette, ilyenkor mindig benne van a félelem, hogy találnak valami ismeretlen eredetű problémát. Mindhárman megígérték, bármennyire is kellemetlen a dolog, a későbbiekben rendszeresen járnak szűrő vizsgálatokra, hiszen: „bármi előfordulhat és jobb, ha ez ellen fel tudunk lépni már a kezdetekben” – fogalmazott Dóri. Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.