Egészség

Támad a front – sokat segíthet a testi-lelki rugalmasság!

Támad a front – sokat segíthet a testi-lelki rugalmasság!

2013. július 27., szombat
Támad a front – sokat segíthet a testi-lelki rugalmasság!
fejfajas

Melegfront, hidegfront – ha ezeket halljuk az időjárás-jelentésben, tudjuk, jön a fáradékonyság, a fejfájás, tompul a figyelmünk, vagy éppen sajognak az ízületeink. Mi ennek az oka, és vajon tehetünk-e ellene?

A front fizikailag nézve azzal a következménnyel jár, hogy sok meteorológiai paraméter hirtelen megváltozik – magyarázta portálunknak

Fülöp Andrea

humán-biometeorológus. A ciklonok meleg- és hidegfrontokat hoznak, melyekhez speciális csapadékmezők, felhőzet, nyomási és hőmérsékleti értékek tartoznak. A kutatások szerint az embereknek körülbelül fele frontérzékeny, az viszont jó hír, hogy csak kevés ember érzékeny mindkét frontra..

Aki fogékony, és aki nem

A szakembertől megtudtuk, Magyarországon főleg a melegfrontokra érzékeny a lakosság. Megfigyelték azt is, hogy előbb a férfiak veszik észre a frontváltozást, a nők később, a klimax tájékán válnak érzékennyé. Leggondtalanabbak ebből a szempontból a fiatalok, az ő szervezetük még rugalmasan alkalmazkodik a külső behatásokhoz. A csecsemőknél viszont más a helyzet, a védett magzati időszak után a „külvilág” gyakorlatilag minden ingerére érzékenyek. Az idősek szintén nehezebben viselik a szeszélyes változásokat. Hajlamosít a frontérzékenységre bármilyen krónikus betegség, sérülés, műtéti heg, de a különböző vérnyomás-problémák, a cukorbetegség, az epilepszia vagy a reuma is.

Ezt hozza a hideg- és melegfront

Hidegfront esetén csökken a hőmérséklet és a páratartalom, és nő a légnyomás. Ez ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat, asztmás rohamokat, gyomor-, epe- és vesegörcsöket, illetve mellkasi panaszokat okoz. Megfigyelték azt is, hogy a szülések és koraszülések száma is emelkedik hidegfrontnál, valamint gyakoribb a szívinfarktus. A tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek, sokan a hidegfront után megerősödő szél kapcsán fájlalják a fejüket. Az idegrendszer lassabban reagál a külső ingerekre, nő a reakcióidőnk, fáradékonyság és aluszékonyság jellemző. Melegfrontnál a tünetek már több órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. A hőmérséklet és a páratartalom emelkedik, csökken a légnyomás. Ennek következtében csökken a vérnyomás, nő a pulzusszám. Depressziós tünetek, zöldhályogos rohamok, illetve migrénes panaszok gyakrabban jelentkezhetnek, általában több mentális tünettel jár, mint a hidegfront. Csökken az ingerküszöb, és felfokozott idegállapot jellemzi, mely után a szervezet gyorsan kimerül, ezért koncentrációs zavarokra, megnövekedett reakcióidőre lehet számítani. A melegfront fizikai körülményei egyébként kedveznek a kórokozók terjedésének is, ezért ilyenkor gyakoribbá válhatnak a járványok, a fertőző betegségek.

Nyugalom! Ez csak front...!?

Arra a kérdésre, hogy miként lehet védekezni a fronthatás ellen az arra érzékenyeknek, Fülöp Andrea elmondta, nagyon fontos, hogy mind mentális hozzáállásunkkal, mind biológiailag, azaz testileg-lelkileg maradjunk rugalmasak! Az, aki eleve félelemmel hallgatja az időjárás-jelentést, ne csodálkozzon, hogy a front szó hallatára rögtön megfájdul a feje. A szakértő hangsúlyozta, szervezetünk a földrajzi elhelyezkedés miatt fokozottan ki van téve az időjárási frontoknak, de ehhez – ha hagyjuk – idővel hozzáedződik (tehát születésünk után pár hónap alatt). Sok testmozgással, egészséges táplálkozással ki tudjuk védeni ezeket a környezeti megpróbáltatásokat. A melegfrontra érzékenyek A-, B2-, C-vitaminnal, káliummal, foszforral és növényi táplálékkal könnyebben vészelhetik át a fronthatást. A hidegfrontra érzékenyeknek pedig sok B1-, D-, E-vitamin, kálcium, jód és magnézium ajánlott, de javasolt még a koffein, illetve a húsok, fehérjében gazdag táplálékok, így például a sajt vagy a tojás fokozott fogyasztása is – összegzett a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.