Közélet

SZENZÁCIÓ! Tompaorrú krokodilok születtek a vadasparkban

SZENZÁCIÓ! Tompaorrú krokodilok születtek a vadasparkban

2013. július 30., kedd
SZENZÁCIÓ! Tompaorrú krokodilok születtek a vadasparkban
20130725_krokodil04

A Vadaspark idei évének egyik legnagyobb szakmai sikerét 9 tompaorrú krokodil világra jötte jelenti, hiszen egy ritka és veszélyeztetett hüllőről van szó, amelynek szaporítása fontos célja az állatkertek európai közösségének.

A siker értékét mutatja, hogy az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a fajt a világon. A 9-ből 4 kiskrokodilt immár a látogatók is láthatnak a Terráriumházban kialakított helyükön. A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában, akkor még 4 nagyon fiatal és kicsi páncélos hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok megnőttek, cserélődtek, úgy, hogy végül Barbi, a lipcsei származású nőstény mellé a Győri Állatkertből érkezett egy hím, név szerint Bobo. Együttlétük gyümölcsöző voltát mutatja, hogy Barbi egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában, majd március 26-án ebbe le is rakta a tojásait. A gondozók mind a 17 tojást kivették a dombból, Barbi heves tiltakozása ellenére, de a tojások életben maradása érdekében szükséges volt a beavatkozás, hiszen a krokodil tojásai speciális körülmények között, meghatározott páratartalom és állandó magas hőmérséklet mellett kelnek ki, ami élőhelyükön többnyire adott, nálunk azonban nem. A keltetőt tehát 30 Celsius-fokra és 85-90%-os páratartalomra állították, a lefertőtlenített tojásokat pedig belehelyezték és vártak.

20130725_krokodil03

Ekkora hőfokon körülbelül 100 nap a tojások kelési ideje, így június végére már nagyon figyelték a jeleit annak, hogy kelnek-e a kis krokodilok. Június 25-én hallottuk meg az első kvartyogást, majd egyre hangosabb lett a keltető. A természetben ekkor az anyakrokodil segít kikelni a kicsinyeinek, megbontva a tojást, most a vadaspark munkatársai végezték ezt a feladatot. 3 nap alatt 9 tojásból keltek ki életerős krokodilfiókák. Őket egy nap után vették ki a keltetőből, és helyeztük a számukra kialakított sekély, meleg vizű akváriumba. Enni csak egy hét után kezdtek el, jelenleg a Vadaspark rétjein fogott szöcskével etetik őket. Miután először kelt krokodil a Szegedi Vadasparkban, külső szakértők tanácsait kérték a szegediek. Nagy segítségükre volt

Pécsi Tibor

, a balatonszárszói Krokodil Zoo tulajdonosa, akit szinte bármikor felhívhattak, hogy ossza meg velük tapasztalatait.

20130725_krokodil05

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, de ennek ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő. Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A legtöbb krokodilt a bőréért irtják (jobb esetben tenyésztik), a tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható. Azonban a húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is – veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. A világ állatkertjeiben közel 200 egyede él, a magántartóknál lévő egyek számát nem tudjuk. A kis krokodilok egyelőre a Szegedi Vadasparkban fognak cseperedni. A különböző méretű fiókákat külön kell tartani a köztük fellépő versengés miatt, ezért ketté osztották őket. Az egyik, négy egyedből álló csapatot a látogatók is láthatják a számukra kialakított bemutatóban, a Terráriumházban, míg a másik öt a háttérben marad. Felnőve biztosan más-más állatkertbe fognak kerülni, a törzskönyvi program ajánlása szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.