SZENZÁCIÓ! Tompaorrú krokodilok születtek a vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

20130725_krokodil04A Vadaspark idei évének egyik legnagyobb szakmai sikerét 9 tompaorrú krokodil világra jötte jelenti, hiszen egy ritka és veszélyeztetett hüllőről van szó, amelynek szaporítása fontos célja az állatkertek európai közösségének.

A siker értékét mutatja, hogy az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a fajt a világon. A 9-ből 4 kiskrokodilt immár a látogatók is láthatnak a Terráriumházban kialakított helyükön.

A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában, akkor még 4 nagyon fiatal és kicsi páncélos hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok megnőttek, cserélődtek, úgy, hogy végül Barbi, a lipcsei származású nőstény mellé a Győri Állatkertből érkezett egy hím, név szerint Bobo. Együttlétük gyümölcsöző voltát mutatja, hogy Barbi egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában, majd március 26-án ebbe le is rakta a tojásait. A gondozók mind a 17 tojást kivették a dombból, Barbi heves tiltakozása ellenére, de a tojások életben maradása érdekében szükséges volt a beavatkozás, hiszen a krokodil tojásai speciális körülmények között, meghatározott páratartalom és állandó magas hőmérséklet mellett kelnek ki, ami élőhelyükön többnyire adott, nálunk azonban nem. A keltetőt tehát 30 Celsius-fokra és 85-90%-os páratartalomra állították, a lefertőtlenített tojásokat pedig belehelyezték és vártak.

20130725_krokodil03

Ekkora hőfokon körülbelül 100 nap a tojások kelési ideje, így június végére már nagyon figyelték a jeleit annak, hogy kelnek-e a kis krokodilok. Június 25-én hallottuk meg az első kvartyogást, majd egyre hangosabb lett a keltető. A természetben ekkor az anyakrokodil segít kikelni a kicsinyeinek, megbontva a tojást, most a vadaspark munkatársai végezték ezt a feladatot. 3 nap alatt 9 tojásból keltek ki életerős krokodilfiókák. Őket egy nap után vették ki a keltetőből, és helyeztük a számukra kialakított sekély, meleg vizű akváriumba. Enni csak egy hét után kezdtek el, jelenleg a Vadaspark rétjein fogott szöcskével etetik őket.

Miután először kelt krokodil a Szegedi Vadasparkban, külső szakértők tanácsait kérték a szegediek. Nagy segítségükre volt Pécsi Tibor, a balatonszárszói Krokodil Zoo tulajdonosa, akit szinte bármikor felhívhattak, hogy ossza meg velük tapasztalatait.

20130725_krokodil05

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, de ennek ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő. Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A legtöbb krokodilt a bőréért irtják (jobb esetben tenyésztik), a tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható. Azonban a húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is – veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka. A világ állatkertjeiben közel 200 egyede él, a magántartóknál lévő egyek számát nem tudjuk.

A kis krokodilok egyelőre a Szegedi Vadasparkban fognak cseperedni. A különböző méretű fiókákat külön kell tartani a köztük fellépő versengés miatt, ezért ketté osztották őket. Az egyik, négy egyedből álló csapatot a látogatók is láthatják a számukra kialakított bemutatóban, a Terráriumházban, míg a másik öt a háttérben marad. Felnőve biztosan más-más állatkertbe fognak kerülni, a törzskönyvi program ajánlása szerint.

Előző sztori

Tűzesetekhez, liftbe szorult lakókhoz hívták a tűzoltókat

Következő sztori

Jól bírtuk a kánikulát, nem volt sokkal több dolga a mentőknek