Egyház

Noé bárkája Algyőn „kötött ki” - hittantáborban jártunk + FOTÓK

Noé bárkája Algyőn „kötött ki” - hittantáborban jártunk + FOTÓK

2013. július 16., kedd
Noé bárkája Algyőn „kötött ki” - hittantáborban jártunk + FOTÓK
hittantabor_algyo12_gs

Nyolcvan általános iskolás diák részvételével zajlik hittanos tábor Algyőn július 15-17. között, a tábor célja a közösségépítés és a hittanos ismeretek elmélyítése.

Algyő és Szeged-Tarján egyházközségek közös hittantáborában aktív pihenéssel töltik az időt a diákok az algyői plébánián.

Benyik György

főiskolai tanár, plébános portálunknak elmondta, a harmadikostól a hetedik-nyolcadik osztályosokig vesznek részt gyerekek a táborban. Játékosan elevenítik fel a bibliai ismereteket, a hétfői nap témája

Noé

bárkája volt. Mint ismeretes, az emberek gonoszsága miatt özönvizet bocsátott az Úr a Földre. Az állatok valamennyien kipusztultak volna az emberiséggel együtt, de Noé hallgatott Isten szavára. Bárkát épített, és minden állatból egy párat magához vett. Ehhez kapcsolódóan a gyerekek állatokat rajzoltak, utánoztak, de olyan feladat is volt, hogy fel kellett ismerni a veszélyeztetett fajokat. A plébános hangsúlyozta a közös játék fontosságát, mint elmondta, ezek a diákok hittanórákra különböző iskolákba járnak, de az osztályokban ez kisebb csoportokat jelent. Most lehetőségük van megismerni egymást, a hitoktatók is többet megtudnak róluk. Benyik atya úgy összegzett, a tábor célja, hogy a különböző iskolában tanuló hittanos gyerekek közösséggé formálódjanak a játékokon segítségével, illetve elmélyítsék az év közben szerzett hittanos ismereteiket. A teremtésben keresik Isten arcát, a zsoltáros szavaival élve: "Szívem ezt sugallta: 'Keresd tekintetét!' Uram, a te arcodat akarom keresni." (Zsolt 27,8). Kedden az algyői fürdőbe mennek a táborozók, az utolsó nap pedig az alsóvárosi ferences kolostorba látogatnak el. Itt szerepjáték keretében lesz alkalmuk megismerkedni a szerzetesek életével. A professzor azt is elmondta, a mindennapi hitoktatásban sokszor tárgyi ismereteket adnak át a gyerekeknek. Fontos ugyanakkor az is, hogy a hit és vallás értelmét, érzelmi hátterét is megtapasztalják. Ezért arra is lehetőségük van most diákoknak, hogy "belülről" lássák az egyházi életet: mi történik a szerzeteseknél vagy a templomban. A misében, a liturgiában a gyerekek olyan érzelmekkel ismerkednek meg, amit sehol máshol nem tanulhatnak meg, se filmekből, se az iskolában. A vallási érzelem nélkül szegényebb az ember - véli Benyik atya. A tábor harmadik napján a táborozók ellátogatnak a Szeged Tarjánvárosi Szent Gellért plébániára is, ahol misével zárul a háromnapos program. A szervezésben hat hitoktató vesz részt, a tábor a püspökség és Algyő önkormányzatának támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.