Medikusoktól zengett a Szent István téri víztorony + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

koncert_viztorony10_gsA Szent István téren adott ízelítőt péntek esti jótékonysági koncertjéből az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa (EMSOC).

Először a rézfúvósok tolmácsolásában Vaszy Viktor jól ismert Szeged ünnepi fanfára hangzott fel, majd Gershwin Somebody loves me című darabját adta elő a klarinét-kvartett. Végül a vegyeskórus Kodály Esti dalával zárta a “performanszot”.

Gyimóthi Zoltán főszervező, a szegedi Univesitas Szimfonikus Zenekar vezetője portálunknak elmondta, péntek este a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán lép fel az EMSOC, melynek mintegy 80 tagú szimfonikus zenekara és közel 60 tagú kórusa egy 20 fős gyerekkórussal egészül ki. Utóbbi az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Tisza-parti Általános Iskola egyesített “erőiből” állt össze, karvezetők Molnár-Paluschek Emese és Tóth Andrea.

no images were found

A főszervezőtől megtudtuk, az európai orvostanhallgatók minden évben tíz napra jönnek össze, hogy jótékonysági koncertet tartsanak. Egy hét próbát két fellépés követ. Az idei két helyszínnek megfelelően a koncertek bevételét a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját támogatják. A fellépők között 50-60 magyar medikust, zenészt, illetve énekest találunk, a résztvevők több mint húsz európai országból érkeztek.

A pénteki jótékonysági koncert műsorán Kodály Galántai táncai és Orff Carmina Buranaja szerepel, utóbbiban három szólistát hallhat a nagyérdemű: Iris Eggler svájci szopránt, Georg Kalmbach német tenort és Kelemen Zoltán baritonénekest, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekesét. Kórusvezető Anna-Katharina Kalmbach, a karmester pedig Somorjai Péter. Az est fővédnöke Szabó Gábor, az SZTE rektora, védnöke pedig Molnár Zsolt az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője.

A medikuscsapatnak Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű műszaki igazgatója mutatta be a víztornyot, a vízmű ezzel az élménnyel támogatta a kórus-zenekari tábort.

A zenekar és a kórus ötlete egyébként 1993-ra nyúlik vissza. Német orvostanhallgatók kamarazenekart alapítottak, melybe tanulmányaik mellett szívesen zenélő medikusokat verbuváltak. Az évek múlásával az együttes szimfonikus zenekarrá és kórussá nőtte ki magát, Európa-szerte számos városban koncerteztek már Londontól Barcelonán és Rómán át Varsóig – az idei esemény rendezési jogát Szeged nyerte el.

no images were found

Előző sztori

Fazekas: erősödött a magyar mezőgazdaság

Következő sztori

Kézilabda: Tatai bízik az eredményes felkészülésben