Kultúra

Medikusoktól zengett a Szent István téri víztorony + FOTÓK, VIDEÓ

Medikusoktól zengett a Szent István téri víztorony + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 26., péntek
Medikusoktól zengett a Szent István téri víztorony + FOTÓK, VIDEÓ
koncert_viztorony10_gs

A Szent István téren adott ízelítőt péntek esti jótékonysági koncertjéből az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa (EMSOC).

Először a rézfúvósok tolmácsolásában

Vaszy Viktor

jól ismert Szeged ünnepi fanfára hangzott fel, majd

Gershwin

Somebody loves me című darabját adta elő a klarinét-kvartett. Végül a vegyeskórus

Kodály

Esti dalával zárta a "performanszot".

Gyimóthi Zoltán

főszervező, a szegedi Univesitas Szimfonikus Zenekar vezetője portálunknak elmondta, péntek este a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi színpadán lép fel az EMSOC, melynek mintegy 80 tagú szimfonikus zenekara és közel 60 tagú kórusa egy 20 fős gyerekkórussal egészül ki. Utóbbi az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és a Tisza-parti Általános Iskola egyesített "erőiből" állt össze, karvezetők

Molnár-Paluschek Emese

és

Tóth Andrea

.

A főszervezőtől megtudtuk, az európai orvostanhallgatók minden évben tíz napra jönnek össze, hogy jótékonysági koncertet tartsanak. Egy hét próbát két fellépés követ. Az idei két helyszínnek megfelelően a koncertek bevételét a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját támogatják. A fellépők között 50-60 magyar medikust, zenészt, illetve énekest találunk, a résztvevők több mint húsz európai országból érkeztek. A pénteki jótékonysági koncert műsorán Kodály Galántai táncai és Orff Carmina Buranaja szerepel, utóbbiban három szólistát hallhat a nagyérdemű: Iris Eggler svájci szopránt, Georg Kalmbach német tenort és Kelemen Zoltán baritonénekest, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekesét. Kórusvezető Anna-Katharina Kalmbach, a karmester pedig Somorjai Péter. Az est fővédnöke Szabó Gábor, az SZTE rektora, védnöke pedig Molnár Zsolt az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője. A medikuscsapatnak Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű műszaki igazgatója mutatta be a víztornyot, a vízmű ezzel az élménnyel támogatta a kórus-zenekari tábort. http://www.youtube.com/watch?v=997NV7h0oGc A zenekar és a kórus ötlete egyébként 1993-ra nyúlik vissza. Német orvostanhallgatók kamarazenekart alapítottak, melybe tanulmányaik mellett szívesen zenélő medikusokat verbuváltak. Az évek múlásával az együttes szimfonikus zenekarrá és kórussá nőtte ki magát, Európa-szerte számos városban koncerteztek már Londontól Barcelonán és Rómán át Varsóig - az idei esemény rendezési jogát Szeged nyerte el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.