Közélet

Közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program indult a Tisza-mentén

Közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program indult a Tisza-mentén

2013. július 11., csütörtök
Közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program indult a Tisza-mentén

Extrém vízgazdálkodási eseményekhez kapcsolódó, összehangolt intézkedéseket segítő szerb-magyar program indult uniós támogatással a Tisza-mentén – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) vezetője csütörtökön Szegeden.

Az 1,13 millió eurós, mintegy 330 millió forintos összköltségvetésű program célja az ár- és belvíz, valamint az aszály elleni intézkedések összehangolásával a védekezés hatékonyságának növelése – mondta a szakember a 2014 közepéig tartó projektről tartott sajtótájékoztatón. Csongrád és Bács-Kiskun megye, illetve Vajdaság területe a vízhiánynak erősen kitett terület, környezetvédelmi szempontból a szabályozatlan városi területek is veszélyeket rejtenek – közölte a szakember. Az ATI-VIZIG munkatársai térinformatikai módszerekkel felmérik az érintett területeken a domborzatot, a vízfolyásokat, csatornákat, ipari és mezőgazdasági létesítményeket, közút és vasúthálózatot. A korábbi belvízi helyzetről, a károkról és a megtett intézkedésekről pedig adatbázis készül. A térinformatikai rendszer segítségével lehetővé válik az extrém időjárási jelenségek – például a hirtelen lehulló jelentős csapadék – következményeinek modellezése – tudatta az igazgató.

Kozák Péter

elmondta, a program részeként érzékenységi térkép is készül, amely a területhasználatot figyelembe véve rögzíti, hogy az esetleg bekövetkező ár- és belvízi események, hol milyen károkat okozhatnak. Hozzátette: arra is javaslatot tesznek, milyen lépésekkel mérsékelhetők ezek a károk. Az ATI-VIZIG a projekt keretében vásárol két nagyteljesítményű kotrógépet, amellyel karbantarthatják a belvízvédelmi csatornákat, szükség esetén akár vajdasági területen is – közölte a szakember.

Zorica Ninic-Stupar,

a projektben résztvevő Újvidéki Városfejlesztési Intézet műszaki igazgatóhelyettese ismertette, a tartományi főváros két külterületi részén nagy teljesítményű szivattyútelepet alakítanak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.