Közélet

Konyhatündér-tábor Szőregen + FOTÓK

Konyhatündér-tábor Szőregen + FOTÓK

2013. július 10., szerda
Konyhatündér-tábor Szőregen + FOTÓK
fozotabor10_gs

Nemcsak lányok, hanem fiúk is szép számmal jelentkeztek a szőregi faluház konyhatündér-táborába. A gyerekek perecet sütöttek és fagyit készítettek, ottjártunkkor épp szendvicscsodákat gyártottak.

Minden nap egy egészséges ételt és természetesen egy édes finomságot is készítenek a szőregi faluházban a gyerekek.

Ördögné Benyhe Mária

portálunknak elmondta, hamis raffaellot is készítettek túróból, kókuszreszelékkel, míg az édesség közepébe egy szem mogyorót tettek a gyerekek. A szőregi faluházban zabpehelyfasírtot is csináltak a konyhatündért-tábor résztvevői, illetve fagylaltot és sós perecet is. Nemcsak elkészítik a finomságokat, hanem közben tanítják is a gyerekeket, a kenyérsütés rejtelmei mellett megismerhették a gabonafélék fogyasztásának fontosságát, továbbá a higiéniai szabályokat is. Szerda délelőtt a zöldségekkel ismerkedtek, játékos, kreatív szendvicsek készültek a faluház udvarán. Ezen felül minden gyerkőc vezet egy receptes füzetet is, melybe az iskolások beleírhatják az elkészített étkek fortélyait, míg az óvodásoknak a pedagógusok írják össze a recepteket. „Szeretek főzni. Amikor anya a konyhában van, segítek is neki például a zöldséghámozásban. Majd főzni is megtanulok” – újságolta portálunknak Karancsi Sándor Tamás, aki vidám figurákat rakott ki zöldségekből a szendvicsére. Majernik Lili virággal díszítette az egyik szendvicsét, illetve kis hajókat készített. A karfiolhajó mellett salátalevélből egy csónakot is kreált, melynek az utasai kukoricaszemek voltak. Lili már a múltheti

kézműves táborban

is részt vett, s annyira megszerette a társaságot és a foglalkozásokat, hogy ezt a hetet is örömmel tölti a szőregi faluházban. Mészáros Csongornak eddig a pereckészítés tetszett a legjobban, reméli otthon is sütnek majd. Héder Dániel Istvánnak is egyre jobban tetszik az ételek elkészítése, ő raffaellot fog anyukájával készíteni. Danitól megtudtuk, szeret szendvicset csinálni, otthon is többször készítette el teljesen egyedül az uzsonnáját.

„Szőreg hiába kertes házas övezet, azt tapasztalom, sok helyen nincs konyhakert és a gyerekek nem tudják megkülönböztetni egymástól a karfiolt és a karalábét. Innen jött az ötlete annak, hogy főzőtábort hirdessünk” – tudtuk meg Rózsavölgyi Józseftől. A szőregi fideszes képviselő pedagógusokat is megkérdezett arról, hogy segítenek-e a gyerekek a konyhai munkában, s kiderült, csak nagyon kevesen, ezért is tartja hasznosnak a konyhatündér-tábort. Rózsavölgyi annak idején nagymamája mellett tanult főzni, illetve édesanyjától lesett el praktikákat, s a mai napig rendszeresen főz. Idén hirdettek először táborokat Szőregen, és annyira népszerű a kezdeményezés, hogy már a jövő évi táborokba is jelentkeznének a szülők. A képviselő a faluház épületét ideálisnak tartja, alig akarnak délutánonként hazamenni. Megtudtuk, felnőtteknek is hirdettek tábort Szőregen, alkotótábornak is otthont ad a szerb templomhoz közeli épület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.