Közélet

Költők szelleme Szeged belvárosában + FOTÓK

Költők szelleme Szeged belvárosában + FOTÓK

2013. július 29., hétfő
Költők szelleme Szeged belvárosában + FOTÓK
juhasz_gyula_utca02_gs

Ugróiskolával, falra merevített árnysziluettel és versesdobozzal idézik meg az egykor Szegeden élő költők szellemét. A Lajtorja művészeti egyesület alkotói formabontó, interaktív street arttal hívják fel a járókelők figyelmét: az irodalomkönyvek híres alakjai egykor köztünk jártak.

A napokban fejeződött be a Lajtorja Fiatal Alkotóművészek Kulturális Egyesületének ötállomásos irodalmi emlékkörútja. Szegedi Irodalmi Körkép című pályázatukkal a művészek modern eszközökkel szerették volna közelebb hozni az egykor szegedi utcaköveket koptató költőket és írókat. Miután a közgyűlés (némi ellenzéssel a Juhász Gyula utca egyik épületére fújt sziluett miatt) megszavazta az előterjesztést, júliusban meg is kezdődtek a

munkálatok

, öt helyszínen állítva mementót nagyjainknak. "Szegeden nagyon sok költő, művész fordult meg az évek során, de csak kevés alkotás őrzi az emléküket. Plakettek városszerte vannak kihelyezve, ezek azonban beleszürkülnek az épületek sokaságába - szerettünk volna olyan alkotással tisztelegni előttük, amely a modern járókelő figyelmét is felkelti" - magyarázta

Simor Márton

szobrászművész. Segítségükkel interaktív irodalomórát is lehet tartani a belvárosban, az öt helyszín mindegyike egy-egy apró részletét mutatja be az adott költő munkásságának.

- Üvegmozaik Tömörkény mellszobránál (Tömörkény utca 1.)

tomorkeny_gs

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola bejárata előtti járdában színes kerámiamozaikból alkotott háromszöget helyeztek el. Az alkotás a költő mellszobrára irányítja a figyelmet, egyben egy verssorát is kiolvashatjuk belőle a szépségről, a szép lányokról.

- Színezett járdafelület és bronz plakett emlékezik Babitsra (Vitéz utca 16.)

vitez_utca02_gs

Babits Mihály egykori szegedi lakóhelyén - ahol három évig élt - a bejárati ajtó előtt az aszfaltra vetülő fénypászma formájú színezett járófelület emlékeztet a költőre, melyben Juhász Gyula rekonstruált kézírásával Babits Mihályt megszólító szonettjének egy részlete olvasható. A Babits fiatalkori portréját ábrázoló bronzplakett a ház falán már meglévő emléktábla kiegészítése.

- Babits-vers a dobozban (Horváth Mihály utca 2-6.)

vasvari_gs

A költőre egykori munkahelyén, a jelenlegi SZSZKSZ Vedres István Építőipari Tagintézmény homlokzatán egy falba süllyeszthető fémdobozban, tekercsen elhelyezve Babits Mihály Esti kérdés című versének első 12 sora emlékeztet. A doboz kukucskáló nyílása a járda felett 150 centiméterrel van, így kisebbek-nagyobbak egyaránt benézhetnek.

- Juhász Gyula ugróiskolája (Boldogasszony sugárút 6.)

jugyu01_gs

Huszonnégy számozott és három, betűvel ellátott téglából raktak ki ugróiskolát a Boldogasszony sugárúton. Szomszédságában egy tábláról olvashatjuk le a kódok jelentését, melynek segítségével az Este az Alföldön című költemény első versszakát olvashatjuk ki. A benne szereplő „alkony” szó Juhász Gyula sajátos szimbolikus-búsongó világát képviseli, míg az „alázat” a mű megalkotásának és lehetőleg aktív befogadásának is alapmozzanata kellene hogy legyen.

- Juhász Gyula árnyéka Kassák-versre gondol (Juhász Gyula utca)

juhasz_gyula_utca01_gs

A költő utolsó lakóhelyének homlokzatára festve a kaputól távolodik sziluettje, a kettő között füstként tekeregve olvasható Kassák Lajos Juhász Gyulához írott hosszan elnyúló verssora. A szobrász bízik az alkotások sikerében, hiszen rengeteg ötletük van még a művészek felidézésére:

Gárdonyi Géza

és

Kosztolányi Dezső

is megfordult Szegeden. A Kárász utca és a Dugonics tér sarkánál is terveznek egy emlékhelyet kialakítani, ahol korábban irodalmi szalon működött, számos illusztris vendéggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.