Kissé gyorsulhat az infláció üteme

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A következő hónapokban kissé tovább gyorsulhat az inflációs ütem Magyarországon, de ha a kormány ismét csökkenti a közműdíjakat, akkor az év végére a jelenleginél is alacsonyabb infláció várható – jósolták londoni pénzügyi elemzők a júniusi inflációs adatok csütörtöki ismertetése után.

A KSH jelentése szerint júniusban 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben a májusban mért 1,8 százalékos tizenkét havi ütem után. A júniusi adat jórészt megfelelt a londoni konszenzusos előrejelzési átlagnak. Az MTI előzetes felmérésébe bevont citybeli befektetési és elemzőházak szakértőinek prognózisai 1,7-1,9 százalékos sávban mozogtak.

A csütörtöki adatismertetés után a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték, hogy a következő hónapokra először további kisebb gyorsulást, utána igen jelentős lassulást, majd az év végére ismét gyorsulást várnak. A ház által a várható magyarországi inflációra felvázolt pálya alapján júliusban valamelyest még tovább gyorsulna a drágulási ütem, elérve a 2 százalékot tizenkét havi összevetésben; a cég megjegyzi, hogy ez lenne a harmadik hónap egymás után, amelyben gyorsul az infláció. A JP Morgan londoni szakelemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint ugyanakkor az éves infláció szeptemberben 1,1 százalékig lassul, majd az év végéig ismét 2 százalékra emelkedik. A cég szakértői közölték, hogy ez a prognózis nem tartalmazza a háztartási energiaárak további esetleges 10 százalékos hatósági csökkentésének lehetőségét. Ha a kormány végrehajtja ezt az újabb díjcsökkentést, akkor az inflációs profil is alacsonyabb lenne, és 2013 végén valószínűleg inkább 1 százalékhoz lenne közel a tizenkét havi ütem – jósolták a JP Morgan elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a júniusi inflációs adatok csütörtöki ismertetése utáni értékelésükben azt a véleményüket emelték ki, hogy az adatsornak várhatóan csekély hatása lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájára. A GS londoni szakértői közölték: várakozásuk szerint az MNB két lépésben még 0,50 százalékpontos további kamatcsökkentést hajt végre a jelenlegi enyhítési ciklusban, jóllehet ez függ a forintárfolyamtól és a külső finanszírozási kilátásoktól. Az utóbbi időszak stabilizálódó forintárfolyama és az állampapírok iránt mutatkozó tartós befektetői kereslet arra vall, hogy a jegybank július végén újabb kamatcsökkentést hajt végre, de valószínűleg fenntartja jelenlegi óvatos hangnemét is – jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői. A ház szerint ha a forinteszközök piacán gyors eladási hullám kezdődne, vagy gyors emelkedésnek indulnának az állampapírhozamok, az korábban véget vethetne az MNB enyhítési ciklusának. Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor még jelentős mozgástere van a magyar jegybanknak a további kamatcsökkentésekre.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzőinek várakozása szerint az MNB a következő három hónapban további 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, 3,50 százalékig süllyesztve az alapkamatot. A ház szakértői szerint a monetáris tanács legutóbbi, a korábbiaknál valamivel óvatosabb hangvételű közleménye ellenére sem túl magasak a további kamatcsökkentések előtt álló akadályok, és ha a jelenlegi kockázati környezet fennmarad, 3,50 százaléknál alacsonyabb MNB-alapkamat sem zárható ki.

A Barclays befektetési bankcsoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzői is úgy vélekedtek, hogy a 3 százalékos céltól jóval elmaradó infláció lehetővé teszi a monetáris enyhítés folytatását. A ház szakértői a július végi kamatdöntő MNB-ülésen újabb 0,25 százalékpontos csökkentést várnak, és szintén azzal számolnak, hogy a magyar jegybank a 3,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatja az enyhítési ciklust.

Előző sztori

105 határsértő 24 óra alatt

Default thumbnail
Következő sztori

A hétvégén is lesznek záporok, komoly lehűlés nem várható

Legutóbbi hasonló cikkek