Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Keddi programajánló: könyvkincsek és a Szkalla lányok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

szkalla_lanyokA vakációzó gyerekeket délelőtt és délután egyaránt várják a fiókkönyvtárak, estér pedig színházi programot ajánlunk: Örkény Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor vitte színre a Szkalla lányokat. A darabot Tordai Teri és Béres Ilona játssza.

A fiókkönyvtárak 2013 nyarán is gazdag szabadidős programkínálattal várják a vakációzó gyerekeket. 10 órától játék papírból a Csillag téri fiókkönyvtárban Kissné Retek Erika és Török Józsefné és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. Az Északvárosi fiókkönyvtárban szintén 10 órától Mesematiné – Bartos Erika: Bogyó és Babóca – diavetítés és sókerámia készítése Farkas Zsigmondné könyvtáros vezetésével. Meseolvasás és tésztanyaklánc készítése várja a gyerekeket 10 órától a Rókusi fiókkönyvtárban Mihalecz Györgyi, Palástiné Annabring Szilvia és Szabó Ildikó könyvtárosok vezetésével.

Az Agóra Gyermekkuckóban 14 órától Játék-maraton – kreatív logikai és fejlesztő játékok gyermekeknek.

agora gyermekkucko

Cimélia – könyvkincsek: régi és ritka könyvek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében címmel nyílik tárlat 16.30-kor. A kiállítás válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból: Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből. Néhány kiemelt példa: látható lesz a Szegeden őrzött, legöregebb kódex, a ’Prágai Misekönyv’ (1492), Dugonics András máig kiadatlan kézirata és könyvtárának különlegesen egyedi darabjai, Liszt Ferenc Szeged javára írt és előadott zongoradarabjának eredeti kézirata (1879) és későbbi kiadása, az egyetlen példányban fennmaradt, rézmetszetű Westhoff kotta (1696) és az e példányon alapuló, későbbi kiadások; az 1657-1659 között Londonban megjelent, hétnyelvű Biblia és a vele kapcsolatos, úgynevezett Váradi Biblia kiadása (1660-1661); ritka atlaszok és látványos, kézzel színezett XVI-XVIII. századi kiadványok, valamint védett, egyedi, gótikus és reneszánsz kötésekbe bújtatott könyvek. Külön fejezetet alkotnak majd az első szegedi nyomda (1801), a Grünn nyomda egyedi nyomtatványai. A különleges értékeket bemutató kiállítást Gábor Miklós farmakológus, professor emeritus nyitja meg.

A Szkalla lányok – az előadás 20.30-kor kezdődik a városháza udvarán. Örkény István Macskajáték című műve alapján színpadra alkalmazta: Berényi Gábor. A nemzetközi hírű Macskajáték számtalan előadást ért már meg különböző szövegvariációkkal. Berényi Gábor már régebben készített egy „kamaraváltozatot” , most pedig A Szkalla lányok címen egy olyan szövegváltozatot, amelyben csupán a két főszereplő mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetet. A pódiumszínházi előadásban Gizát Tordai Teri, Orbánnét Béres Ilona alakítja.

Folyamatos kiállítások, programok:

Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. Az újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában. További részleteket ITT olvashat.

kass_janos_kiallitas_megnyito_003

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-áig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig.

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

benczur_005

Az EDF Galériában Contact címmel szobrászati és kerámiaművészeti témájú családi kiállítás nyílt. A tárlaton Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán kerámikusművészek, valamint Pelcz Balázs és Pelcz Benjámin szobrászművészek alkotásaiból láthatnak egy különleges válogatást.

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az augusztus 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hírzóna

Víz alá került az algyői szabadstrand is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nem érdemes meglátogatni a tiszai strandokat.

Tovább olvasom

Közélet

Újra fogadja az égbolt szerelmeseit a szegedi csillagvizsgáló

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Július 3-tól.

Tovább olvasom

Hírzóna

Éjszakai bolyongáson vehetünk részt az ópusztaszeri csillagösvényen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ami a világ harmadik legnagyobb labirintusa.

Tovább olvasom

Aktuál