Közélet

Dél-Alföld borboszorkája: Mindig a nők választanak

Dél-Alföld borboszorkája: Mindig a nők választanak

2013. július 31., szerda
Dél-Alföld borboszorkája: Mindig a nők választanak
nok_bor12_de

„A bornak is van lelke, s ez a világ nagyon érdekes és varázslattal teli” – vallja Gál Gyöngyvér, aki újabb két évre kapott bizalmat a Dél-alföldi Borbarát Hölgyek Társaságának elnökeként.

Az erdélyi származású borboszorka kedvenc idézete

Csávossy György

erdélyi borásztól származik, hiszen a bor „szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak”.

Gál Gyöngyvér

(a felső képen balra)

elmesélte, tíz vállalkozó hölgy hozta létre a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságát kereken egy évtizede. Most nyáron elnökválasztást, tisztújítást is tartottak, s természetesen programjaik a jubileum jegyében zajlanak. Az egyesület 19 tagja újabb két évre szavazott bizalmat Gál Gyöngyvérnek, míg elnökhelyettesnek

Kovács Mónika

helyett

Kormosné Várkonyi Zsuzsannát

választották a tagok. A választás előtt az elnök beszámolt az elmúlt két év programjairól, rendezvényeiről, s rávilágított az egyesület apró hibáira is, nagyobb összefogást kérve a hölgyektől. Gál Gyöngyvér számára fontos, hogy az együtt töltött idő tartalmas legyen minden borbarát hölgy számára, és a borról szóljon. A társaság tagjai havonta egyszer gyűlnek össze, előre meghatározott éves tervhez tartják magukat, például borkóstolásokat, borvacsorákat tartanak. Bortúrákat is szerveznek a hölgyek, legfőbb céljuk a borkultúra és a kulturált borfogyasztás terjesztése, illetve a szőlészetben és borászatban fellelhető hagyományok megismertetése. A borbarát hölgyekkel a Szegedi Borfesztivál és BorTér alkalmával bárki találkozhat, hiszen együtt vonulnak a borrendekkel, és a halászléfőző fesztiválon is részt vesznek minden évben, akárcsak az ópusztaszeri Vincevessző-vágáson. A borfesztivál idején

második alkalommal rendeztek konferenciát

, s idén is kizárólag női előadókat kértek fel, illetve csak hölgyek által készített borokat kóstoltak. A hallgatóság soraiból természetesen nem zárták ki a férfiakat, de a szervezők célja az volt, hogy a nők és a bor kapcsolatát erősítsék. Most zászlós boruk kiválasztása miatt mini bortúrákra invitálják a tagokat, mellyel kapcsolatban Gál Gyöngyvér elmondta, a csongrádi borvidékről szeretnének vörösbort választani, legközelebb augusztus 9-én látogatnak el borászatokba.

nok_bor10_de

Programjaik közül kiemelte az évente megrendezett, immár hagyományossá vált nő-, Márton- és Luca-napi ünnepségeket, amelyeken a borbarát hölgyek hozzátartozói és baráti köre is szép számban vesz részt. Megtudtuk, ez utóbbi rendezvényen avatják fel hagyományosan új tagjaikat is. Fiatalok is vannak a borbarát hölgyek között, s az elnök azt szeretné, hogy az ifjú tagokból álló szárny akár külön is szervezzen programokat. „Jó érzés látni, hogy nagy érdeklődéssel vesznek részt rendezvényeinken, s remélem, több új fiatal csatlakozik majd hozzánk” – tette hozzá a borboszorka.

A nők és a borok: mást és másképp

Nem a szegedi volt az első kimondottan hölgyekből álló borbarát társaság, előbb a fővárosban, majd Tokajban alakult, utóbbinak alapító tagja a Szegeden élő borboszorka. Gál Gyöngyvér a Szent Vince Borrend tagja is, a WSET (Wine and Spirit Education Trust) tanfolyam végzőse, borszakértő, aki nemzetközi borversenyeken is bírál. A ménesi borvidéken működő Wine Princess cég megálmodója és megalapítója, valamint

Balla Géza

párjaként 18 éven keresztül megtanulta a borkészítés fortélyait is. Arra a kérdésünkre, hogy vajon a nők másként kóstolnak-e, elmondta, egyes vizsgálatok szerint a nőknek fejlettebbek az ízlelőbimbói, de ettől függetlenül szerinte a hölgyek sokkal mélyrehatóbbak, elemzőbbek, legyen szó ételről, borról vagy bármi másról. „Például

Mészáros Gabriella

a Borkollégium vezetője, amikor előadást tart, annyira részletesen, plasztikusan elmondja, hogy egy bor illatában, ízében milyen virágok, gyümölcsök, ásványi jegyek találhatók, hogy elgondolkodtató, hogyan tud ennyi mindenre asszociálni” – részletezte. A Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának elnöke hangsúlyozta, pozitívnak tartja, hogy a férfitársaság beengedte a nőket a borbírálatokra, szerinte a hölgyek sok pluszt tudnak hozni a bor világba. „Szerencsére egyre több hölgy van a borászatokban is, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy a nők vásárolnak, választanak bort a vacsorához vagy épp ünnepi alkalmakhoz. Egy jól megválasztott bor a vacsorához olyan, mint egy jó smink a nőn, kiemeli a varázsát” – fogalmazott.

borfesztival_pentek09_gs

Sokan a hölgyek és a borfogyasztás kapcsán arra asszociálnak, hogy a nők az édes borokat szeretik. Gál Gyöngyvér szerint tiszteletben kell tartani mindenkinek az ízlését, legfeljebb ajánlani lehet neki egy kiváló minőségű, szép száraz bort. A társaság új tagjait is próbálják átvezetni az édes borról a félédesre, majd a félszárazra, s lassan-lassan a száraz borok felé. „Legyen az fehér vagy vörös, azt állítjuk, csakis a legjobb, minőségi bort kell kóstolni és fogyasztani. Ha már száraz, akkor legyen vörös, s erre tendál a csapatunk is. Az ízlést is meg lehet lassan változtatni, ez is olyan, mint a például a szoknyadivat” – közölte. Gál Gyöngyvér huszonöt éve van ebben a szakmában, s folyamatosan fejleszti magát, minden borokkal kapcsolatos információ érdekli. „Borboszorkaként célom, hogy az embereknek tanácsot adjak, esetleg elvigyük őket bortúrára, borvacsorára és egyéb rendezvényekre. A bor világában próbálok a nőkkel foglalkozni, hogy továbbadjam a bor szeretetét” – fogalmazott, hozzátéve, a bor világa számára érdekes és misztikummal, varázslattal teli, hiszen „a bor a lelket az ajkak küszöbére emeli”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.