Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Rúzs

Dél-Alföld borboszorkája: Mindig a nők választanak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

nok_bor12_de„A bornak is van lelke, s ez a világ nagyon érdekes és varázslattal teli” – vallja Gál Gyöngyvér, aki újabb két évre kapott bizalmat a Dél-alföldi Borbarát Hölgyek Társaságának elnökeként.

Az erdélyi származású borboszorka kedvenc idézete Csávossy György erdélyi borásztól származik, hiszen a bor „szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak”. Gál Gyöngyvér (a felső képen balra) elmesélte, tíz vállalkozó hölgy hozta létre a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságát kereken egy évtizede. Most nyáron elnökválasztást, tisztújítást is tartottak, s természetesen programjaik a jubileum jegyében zajlanak. Az egyesület 19 tagja újabb két évre szavazott bizalmat Gál Gyöngyvérnek, míg elnökhelyettesnek Kovács Mónika helyett Kormosné Várkonyi Zsuzsannát választották a tagok.

A választás előtt az elnök beszámolt az elmúlt két év programjairól, rendezvényeiről, s rávilágított az egyesület apró hibáira is, nagyobb összefogást kérve a hölgyektől. Gál Gyöngyvér számára fontos, hogy az együtt töltött idő tartalmas legyen minden borbarát hölgy számára, és a borról szóljon. A társaság tagjai havonta egyszer gyűlnek össze, előre meghatározott éves tervhez tartják magukat, például borkóstolásokat, borvacsorákat tartanak. Bortúrákat is szerveznek a hölgyek, legfőbb céljuk a borkultúra és a kulturált borfogyasztás terjesztése, illetve a szőlészetben és borászatban fellelhető hagyományok megismertetése.

A borbarát hölgyekkel a Szegedi Borfesztivál és BorTér alkalmával bárki találkozhat, hiszen együtt vonulnak a borrendekkel, és a halászléfőző fesztiválon is részt vesznek minden évben, akárcsak az ópusztaszeri Vincevessző-vágáson. A borfesztivál idején második alkalommal rendeztek konferenciát, s idén is kizárólag női előadókat kértek fel, illetve csak hölgyek által készített borokat kóstoltak. A hallgatóság soraiból természetesen nem zárták ki a férfiakat, de a szervezők célja az volt, hogy a nők és a bor kapcsolatát erősítsék. Most zászlós boruk kiválasztása miatt mini bortúrákra invitálják a tagokat, mellyel kapcsolatban Gál Gyöngyvér elmondta, a csongrádi borvidékről szeretnének vörösbort választani, legközelebb augusztus 9-én látogatnak el borászatokba.

nok_bor10_de

Programjaik közül kiemelte az évente megrendezett, immár hagyományossá vált nő-, Márton- és Luca-napi ünnepségeket, amelyeken a borbarát hölgyek hozzátartozói és baráti köre is szép számban vesz részt. Megtudtuk, ez utóbbi rendezvényen avatják fel hagyományosan új tagjaikat is. Fiatalok is vannak a borbarát hölgyek között, s az elnök azt szeretné, hogy az ifjú tagokból álló szárny akár külön is szervezzen programokat. „Jó érzés látni, hogy nagy érdeklődéssel vesznek részt rendezvényeinken, s remélem, több új fiatal csatlakozik majd hozzánk” – tette hozzá a borboszorka.

A nők és a borok: mást és másképp

Nem a szegedi volt az első kimondottan hölgyekből álló borbarát társaság, előbb a fővárosban, majd Tokajban alakult, utóbbinak alapító tagja a Szegeden élő borboszorka. Gál Gyöngyvér a Szent Vince Borrend tagja is, a WSET (Wine and Spirit Education Trust) tanfolyam végzőse, borszakértő, aki nemzetközi borversenyeken is bírál. A ménesi borvidéken működő Wine Princess cég megálmodója és megalapítója, valamint Balla Géza párjaként 18 éven keresztül megtanulta a borkészítés fortélyait is.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon a nők másként kóstolnak-e, elmondta, egyes vizsgálatok szerint a nőknek fejlettebbek az ízlelőbimbói, de ettől függetlenül szerinte a hölgyek sokkal mélyrehatóbbak, elemzőbbek, legyen szó ételről, borról vagy bármi másról. „Például Mészáros Gabriella a Borkollégium vezetője, amikor előadást tart, annyira részletesen, plasztikusan elmondja, hogy egy bor illatában, ízében milyen virágok, gyümölcsök, ásványi jegyek találhatók, hogy elgondolkodtató, hogyan tud ennyi mindenre asszociálni” – részletezte. A Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társaságának elnöke hangsúlyozta, pozitívnak tartja, hogy a férfitársaság beengedte a nőket a borbírálatokra, szerinte a hölgyek sok pluszt tudnak hozni a bor világba. „Szerencsére egyre több hölgy van a borászatokban is, s arról sem szabad elfeledkezni, hogy a nők vásárolnak, választanak bort a vacsorához vagy épp ünnepi alkalmakhoz. Egy jól megválasztott bor a vacsorához olyan, mint egy jó smink a nőn, kiemeli a varázsát” – fogalmazott.

borfesztival_pentek09_gs

Sokan a hölgyek és a borfogyasztás kapcsán arra asszociálnak, hogy a nők az édes borokat szeretik. Gál Gyöngyvér szerint tiszteletben kell tartani mindenkinek az ízlését, legfeljebb ajánlani lehet neki egy kiváló minőségű, szép száraz bort. A társaság új tagjait is próbálják átvezetni az édes borról a félédesre, majd a félszárazra, s lassan-lassan a száraz borok felé. „Legyen az fehér vagy vörös, azt állítjuk, csakis a legjobb, minőségi bort kell kóstolni és fogyasztani. Ha már száraz, akkor legyen vörös, s erre tendál a csapatunk is. Az ízlést is meg lehet lassan változtatni, ez is olyan, mint a például a szoknyadivat” – közölte.

Gál Gyöngyvér huszonöt éve van ebben a szakmában, s folyamatosan fejleszti magát, minden borokkal kapcsolatos információ érdekli. „Borboszorkaként célom, hogy az embereknek tanácsot adjak, esetleg elvigyük őket bortúrára, borvacsorára és egyéb rendezvényekre. A bor világában próbálok a nőkkel foglalkozni, hogy továbbadjam a bor szeretetét” – fogalmazott, hozzátéve, a bor világa számára érdekes és misztikummal, varázslattal teli, hiszen „a bor a lelket az ajkak küszöbére emeli”.

Tovább olvasom

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál