Írjon nekünk

Közélet

Bivalyfesztivál a Nagyszéksós-tónál – kulináris és kulturális kavalkád a rezervátumban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

morahalom_bivajfesztival_10_gsHét állatot vágtak le a bivalypörköltfőző-versenyre készülve a Nagyszéksós-tói bivalyrezervátumban, ahol második alkalommal rendeztek gasztronómiai és kulturális fesztivált.

A II. Bivalyfesztiválra a legtöbb érdeklődőt a főzőverseny vonzotta, az óriásbográcsban például 600 adag gulyás rotyogott. Kollár Jánostól, a Colosseum Hotel konyhafőnökétől megtudtuk, a 1100 literes bográcsban 350 liter gulyáslevest főztek, melyhez 75 kilogramm húst, 5 kiló zsírt, 25 kilónyi sárgarépát és 80 kiló burgonyát használtak fel. Az ínyenceknek is kedveztek, ők erdei gombával, kakukkfűvel ízesített, fehér borral megbolondított pörköltet is kóstolhattak. Ez utóbbi finomságból 150 adagnyit főztek. Negyven bográcsban rotyogott az ínycsiklandó pörkölt, s harmincöten mérették meg főztjüket a versenyen.

Természetesen mórahalmiak is szép számmal indultak a megmérettetésen, Tanács Imre bográcsában például a hagyományostól eltérő módon készült a pörkölt. Portálunknak elmondta, ő nem önti fel vízzel a húst, egy kevés zsírt tesz alá, utána azzal fölpárolja, tehát tulajdonképpen süti a pörköltet. Gera Tibor, a Bivalyrezervátum gondnoka is sürgölődött a versenyen, húsz kiló húsból készítette a pörköltet. Elmondta, a bivalyt sem kell másképp fűszerezni, mint a hagyományos marhahúst. „Mivel valamivel édesebb a húsa, esetleg kicsivel több sót és hagymát érdemes belerakni, de ugyanazokra a fűszerekre van szükség” – tudtuk meg. Minden csapat saját jól bevált receptje szerint készítette a pörköltet, s ahogy körbekérdeztünk, kiderült, jellemzően a hagyományos fűszerezés hívei voltak a szakácsok. Volt, aki meg is abálta a húst, hogy hamarabb elkészüljön és ízesebb legyen, de egyéb trükköket is elleshettek az érdeklődők. Mivel fiatal állatokat vágtak le a főzőverseny kedvéért, két-három óra elkészültek a pörköltek.

A Mórahalom melletti természetvédelmi területen kialakított rezervátumban 2008 óta tartanak és tenyésztenek vízi bivalyokat, a gulya mára közel száz egyedet számlál. Nógrádi Zoltán polgármester portálunknak elmondta, egy évtizede még extrém álomnak tűnt, hogy a kiszikkadt, feltöltődött, náddal benőtt természetes tómedret ismét élettel tudják megtölteni azáltal, hogy vízibivalyokat telepítenek a területre. Szépen lassan visszatért a madárvilág, ismét benépesült a térség a bivalyok révén. „Turisztikai látványosság, Mórahalom szimbóluma ma már a rezervátum és komoly természetvédelmi eredményt is megáénak tudhat a program. További két pályázatot is beadtunk, így már két bivalytelepünk van, egy a borjaknak, egyet pedig a felnőtt állománynak tartunk fenn. Erre települt rá a gasztronómiai esemény, a bivalyfesztivál, ami szintén egyre népszerűbb” – részletezte a fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette, a fő cél az, hogy Mórahalom turisztikai kínálatának szerves részévé váljon a kulturális programokkal is színesített bivalyfesztivál.

Közélet

Több mint száz troli- vagy villamosbaleset

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Valamivel kevesebb balesetnek voltak részesei az SZKT villamosai és trolijai 2019-ben, mint egy évvel korábban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Aba-Novák Vilmos képeiből nyílik kiállítás Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Álarc nélkül címmel, a magyar kultúra napján.

Tovább olvasom

Közélet

Fordulat a Czeglédy-perben: újabb bíró szállt ki elfogultság miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Korábban már kérték a kizárását.

Tovább olvasom

Aktuál