Közélet

Az igénylők tíz százaléka nem kap bérletet az SZTE-n

Az igénylők tíz százaléka nem kap bérletet az SZTE-n

2013. július 16., kedd
Az igénylők tíz százaléka nem kap bérletet az SZTE-n
SZS20130517_berletugy_002

Nem jár minden államilag finanszírozott SZTE-s diáknak ingyenes diákbérlet a 2013/2014-es tanév második félévétől. A bérletet a szociális ösztöndíjpályázat alapján lehet majd igényelni, erre már csak a jelentkezők 90%-a lesz jogosult.

Megszületett a döntés a hallgatói bérletek ügyében: az eddig minden nappali hallgatónak járó utazási kedvezményt a 2013/2014-es tanév második félévétől szociális szempontok figyelembe vételével csak az azt igénylők 90%-a veheti majd át. A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa július 15-i ülésén, 45 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett jóváhagyta a „Hallgatóknak nyújtandó helyi utazási támogatási szabályzatot”. Bérletre ezután is minden államilag finanszírozott hallgató pályázhat majd, azonban már csak a 90%-uk veheti azt át. A rangsor szociális szempontok figyelembe vételével lesz kialakítva, így az arra rászorulók jelentős része ezután is térítésmentesen használhatja a szegedi tömegközlekedést. Pontosan nem lehet tudni, hogy a 10% hány hallgatót érint, hiszen többen az anyagi helyzetük, az egyetemhez közeli lakhelyük vagy a bérlet eddigi kihasználatlansága miatt várhatóan amúgy sem tartana igényt a kedvezményre. Szeptemberben minden bérlet mellé jár majd egy tájékoztató is, hogy a hallgatókat ne érje felkészületlenül a változás, aki pedig most jelentkezett, az szeptembertől még az eddig megszokott módon veheti át a dokumentumot - közölte portálunkkal az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat. A "bérlet-ügyet" három szakos érdekképviselő,

Marjanovic Anett, Fodor Ákos

és

Puskás Árpád

vetette fel

, akik szavazásra bocsátották a kérdést a hallgatók között. Az elő-aláírásgyűjtésen, majd az összhallgatói szavazáson

sem gyűlt azonban össze

elégséges voks.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.