Kultúra

Az egri várat is megostromolhatjuk! – szegedi (b)irodalomhódítás könyvekkel + FOTÓK

Az egri várat is megostromolhatjuk! – szegedi (b)irodalomhódítás könyvekkel + FOTÓK

2013. július 30., kedd
Az egri várat is megostromolhatjuk! – szegedi (b)irodalomhódítás könyvekkel + FOTÓK
birodalomhodito_1

A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának ismert, évről évre meghirdetett Könyvkirály című olvasásnépszerűsítő játékhoz a nyáron kedvcsináló várostromokat szerveznek a könyvtárosok. A cél: az izgalmas olvasnivalókból emelt erődítmények elfoglalása.

A Somogyi-könyvtár Könyvkirály című játéka több mint száz könyvet ajánl elolvasásra kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, azok a gyerekek, akik legtöbbet olvasnak, esélyesek lehetnek a könyvkirályi vagy a könyvfőhercegi cím elnyerésére. Nyáron szeretnék felhívni az olvasásnépszerűsítő játékra azoknak is a figyelmét, akik eddig nem ismerték, vagy nem vettek részt benne – mondta el portálunknak

Kulcsár Marianna

gyerekkönyvtáros. Az évente frissítendő

könyvlistára

most közel 150 könyv került föl, sok új, kortárs szerzőt is találunk itt, néhány példát említve:

Maros Edit

Hűvösvölgyi suli című kötete,

Mary Pope Osborne

Csodakunyhó sorozata,

Vidra Gabriellától

A tudás könyvei,

Bátky András

Mirka, avagy hogyan kell szeretni,

Berg Judit

Két kis dinó a zsírkréta korban,

Böszörményi Gyula

Lúzer Rádió, Budapest!,

Darvasi László

Pálcika, ha elindul vagy éppen

Szécsi Noémi

Mandragóra utca 7.

A hódító (leendő) olvasó

Tavaly hirdették meg első alkalommal a Könyvkirályhoz kapcsolódó Birodalomhódító könyvtár-tér-játékot, mely során mesékkel, ifjúsági regényekkel ismerkedhettek meg játékos formában az érdeklődő gyerekek. Idén a nagy sikerre való tekintettel folytatni szeretnék a „birodalomhódító” hagyományt, annyi bővítéssel, hogy az első hetet az Agóra Gyermekkuckóban rendezik meg. Július 29-től hétfő-kedd-szerdán a Gyermekkuckó várja tehát a birodalomhódítókat, majd jövőhéttől a Somogyi Gyerekkönyvtárában folytathatják vagy kezdhetik el az érdeklődők a játékot. Ha valaki lemaradt az első – vagy akármelyik – hétről, visszamenőleg is meg lehet oldani a kimaradt vár feladatait. Östör Szabina, az Agóra Gyermekkuckó könyvtárosa úgy fogalmazott, a program óriási népszerűségnek örvend, tipikusan szülővel vagy baráttal érkeznek a gyerekek, illetve fiatalok. „Szeretnénk tudatosítani a Gyermekkönyvtár és az Agóra Gyermekkuckó kapcsolatát, hiszen a Somogyi-könyvtár különböző szervezeti egységei ezek, és a célközönségünk is hasonló. A szoros együttműködés jegyében kezdődik nálunk a program” – fűzte hozzá a könyvtáros.

Ostrom alatt

A Könyves Birodalomban a könyvek várak formájában jelennek meg, ezeket kell elfoglalni, és ezáltal minél több mesébe, könyvbe nyerhetnek bepillantást a gyerekek. A feladatokat úgy állították össze, hogy a könyv ismerete nélkül is megoldhatók, a várhódításnak ugyanis elsődleges célja, hogy kedvet csináljon az olvasáshoz. Kulcsár Marianna hozzátette: tavaly nagyon jól működött a játék, ami a kölcsönzött kötetek számából is mérhető volt, és sokan beneveztek a Könyvkirály játékra. Hogyan lehet bevenni egy könyves várat? Ügyességi vagy éppen szellemi játékok segítségével, legyen az üveggolyó-gurítás, „ágyúgolyódobás”, varázsige vagy találós kérdés. Ha sikeres a próba, akkor jöhet a hozzá kapcsolódó kötettel való megismerkedés. A vár bevételéhez először is a bástyákat kell elfoglalni, minden bástyához egy-egy könyv tartozik. Idén minden várhoz öt könyvet (bástya) társítottak, ezekből legalább négyet teljesíteni kell a vár meghódításához. Ha ez megtörtént, kitűzheti zászlaját az ifjú olvasó a vár fokára – ezt különösen élvezték tavaly is a gyerekek – jegyezte meg a könyvtáros. Hogy egy-két konkrét feladatot is említsünk: például Békés Pál A Bölcs Hiánypótló című kötetéhez kapcsolódó játékban csoportosítani kell különböző dolgokat, hogy azok külső vagy belső hiánynak tekinthetők. Van olyan is, mikor énekelni kell vagy képeket párosítani. Vagy Jill Tomlinson A bagoly, aki félt a sötétben című meseregénye nyomán bagolyhatározósdit játszhatnak a gyerekek – tette hozzá Östör Szabina.

Az ötödik vár

Kulcsár Marianna arról is beszélt, hogy természetesen minden játék a szövegből indul ki, a könyvbeli helyzetekből, jelenetekből találják ki a feladatokat. Bár a várhódító megmérettetés elsősorban olvasni tudóknak készült, tavaly óvodások is bekapcsolódtak a játékba, hiszen vannak olyan próbák, amiket – kicsi segítséggel – ők is meg tudnak oldani. Kifejezetten ezért minden várnál vannak inkább képes, a kicsiknek való feladványok is. Egyébként tipikusan hat-tizennégy éves gyerekek kapcsolódnak be a játékokba. A Birodalomhódítás négy héten keresztül zajlik, a heteknek megfelelően négy vár „vár” majd bevételre, sőt, lesz egy ötödik erőd is, méghozzá a Gárdonyi-évforduló kapcsán: az író 150 éve született. A könyvtárosok ezért felállítják az egri várat is, ezt minden kedden lehet ostromolni. Főként természetesen az Egri csillagokhoz kapcsolódnak majd a feladatok, de ezek sem igénylik a regény előzetes ismeretét. Képes és térképes rejtvények egyaránt előfordulnak majd július 30-án, augusztus 6-án pedig a török világ megismerése lesz fókuszban, a törökök vallása, öltözködése, szokásai. Augusztus 13-án Gárdonyi Géza nyomába eredhetünk, a városi sétán Szeged Gárdonyihoz kötődő helyeit járják végig – lehet önállóan, feladatlappal a kézben, vagy könyvtáros idegenvezetéssel. (Ha már évforduló: a száz éve született Weörös Sándor verseihez olvasónaplót készítettek a könyvtárosok, a birodalomhódítás mellett ez is érdekes nyári tevékenység a Gyermekkönyvtárban.) A Birodalomhódító a bibliotékák teljes nyitvatartási idejében játsztható, a Gyermekkuckóban 13-tól 18, a Gyerekkönyvtárban pedig 10-től 18 óráig. A részletes nyári programok ITT is olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.