Írjon nekünk

Kultúra

Az egri várat is megostromolhatjuk! – szegedi (b)irodalomhódítás könyvekkel + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

birodalomhodito_1A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának ismert, évről évre meghirdetett Könyvkirály című olvasásnépszerűsítő játékhoz a nyáron kedvcsináló várostromokat szerveznek a könyvtárosok. A cél: az izgalmas olvasnivalókból emelt erődítmények elfoglalása.

A Somogyi-könyvtár Könyvkirály című játéka több mint száz könyvet ajánl elolvasásra kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, azok a gyerekek, akik legtöbbet olvasnak, esélyesek lehetnek a könyvkirályi vagy a könyvfőhercegi cím elnyerésére.

Nyáron szeretnék felhívni az olvasásnépszerűsítő játékra azoknak is a figyelmét, akik eddig nem ismerték, vagy nem vettek részt benne – mondta el portálunknak Kulcsár Marianna gyerekkönyvtáros. Az évente frissítendő könyvlistára most közel 150 könyv került föl, sok új, kortárs szerzőt is találunk itt, néhány példát említve: Maros Edit Hűvösvölgyi suli című kötete, Mary Pope Osborne Csodakunyhó sorozata, Vidra Gabriellától A tudás könyvei, Bátky András Mirka, avagy hogyan kell szeretni, Berg Judit Két kis dinó a zsírkréta korban, Böszörményi Gyula Lúzer Rádió, Budapest!, Darvasi László Pálcika, ha elindul vagy éppen Szécsi Noémi Mandragóra utca 7.

A hódító (leendő) olvasó

Tavaly hirdették meg első alkalommal a Könyvkirályhoz kapcsolódó Birodalomhódító könyvtár-tér-játékot, mely során mesékkel, ifjúsági regényekkel ismerkedhettek meg játékos formában az érdeklődő gyerekek. Idén a nagy sikerre való tekintettel folytatni szeretnék a „birodalomhódító” hagyományt, annyi bővítéssel, hogy az első hetet az Agóra Gyermekkuckóban rendezik meg. Július 29-től hétfő-kedd-szerdán a Gyermekkuckó várja tehát a birodalomhódítókat, majd jövőhéttől a Somogyi Gyerekkönyvtárában folytathatják vagy kezdhetik el az érdeklődők a játékot. Ha valaki lemaradt az első – vagy akármelyik – hétről, visszamenőleg is meg lehet oldani a kimaradt vár feladatait. Östör Szabina, az Agóra Gyermekkuckó könyvtárosa úgy fogalmazott, a program óriási népszerűségnek örvend, tipikusan szülővel vagy baráttal érkeznek a gyerekek, illetve fiatalok. „Szeretnénk tudatosítani a Gyermekkönyvtár és az Agóra Gyermekkuckó kapcsolatát, hiszen a Somogyi-könyvtár különböző szervezeti egységei ezek, és a célközönségünk is hasonló. A szoros együttműködés jegyében kezdődik nálunk a program” – fűzte hozzá a könyvtáros.

Ostrom alatt

A Könyves Birodalomban a könyvek várak formájában jelennek meg, ezeket kell elfoglalni, és ezáltal minél több mesébe, könyvbe nyerhetnek bepillantást a gyerekek. A feladatokat úgy állították össze, hogy a könyv ismerete nélkül is megoldhatók, a várhódításnak ugyanis elsődleges célja, hogy kedvet csináljon az olvasáshoz. Kulcsár Marianna hozzátette: tavaly nagyon jól működött a játék, ami a kölcsönzött kötetek számából is mérhető volt, és sokan beneveztek a Könyvkirály játékra.

Hogyan lehet bevenni egy könyves várat? Ügyességi vagy éppen szellemi játékok segítségével, legyen az üveggolyó-gurítás, „ágyúgolyódobás”, varázsige vagy találós kérdés. Ha sikeres a próba, akkor jöhet a hozzá kapcsolódó kötettel való megismerkedés. A vár bevételéhez először is a bástyákat kell elfoglalni, minden bástyához egy-egy könyv tartozik. Idén minden várhoz öt könyvet (bástya) társítottak, ezekből legalább négyet teljesíteni kell a vár meghódításához. Ha ez megtörtént, kitűzheti zászlaját az ifjú olvasó a vár fokára – ezt különösen élvezték tavaly is a gyerekek – jegyezte meg a könyvtáros. Hogy egy-két konkrét feladatot is említsünk: például Békés Pál A Bölcs Hiánypótló című kötetéhez kapcsolódó játékban csoportosítani kell különböző dolgokat, hogy azok külső vagy belső hiánynak tekinthetők. Van olyan is, mikor énekelni kell vagy képeket párosítani. Vagy Jill Tomlinson A bagoly, aki félt a sötétben című meseregénye nyomán bagolyhatározósdit játszhatnak a gyerekek – tette hozzá Östör Szabina.

Az ötödik vár

Kulcsár Marianna arról is beszélt, hogy természetesen minden játék a szövegből indul ki, a könyvbeli helyzetekből, jelenetekből találják ki a feladatokat. Bár a várhódító megmérettetés elsősorban olvasni tudóknak készült, tavaly óvodások is bekapcsolódtak a játékba, hiszen vannak olyan próbák, amiket – kicsi segítséggel – ők is meg tudnak oldani. Kifejezetten ezért minden várnál vannak inkább képes, a kicsiknek való feladványok is. Egyébként tipikusan hat-tizennégy éves gyerekek kapcsolódnak be a játékokba.

A Birodalomhódítás négy héten keresztül zajlik, a heteknek megfelelően négy vár „vár” majd bevételre, sőt, lesz egy ötödik erőd is, méghozzá a Gárdonyi-évforduló kapcsán: az író 150 éve született. A könyvtárosok ezért felállítják az egri várat is, ezt minden kedden lehet ostromolni. Főként természetesen az Egri csillagokhoz kapcsolódnak majd a feladatok, de ezek sem igénylik a regény előzetes ismeretét. Képes és térképes rejtvények egyaránt előfordulnak majd július 30-án, augusztus 6-án pedig a török világ megismerése lesz fókuszban, a törökök vallása, öltözködése, szokásai. Augusztus 13-án Gárdonyi Géza nyomába eredhetünk, a városi sétán Szeged Gárdonyihoz kötődő helyeit járják végig – lehet önállóan, feladatlappal a kézben, vagy könyvtáros idegenvezetéssel. (Ha már évforduló: a száz éve született Weörös Sándor verseihez olvasónaplót készítettek a könyvtárosok, a birodalomhódítás mellett ez is érdekes nyári tevékenység a Gyermekkönyvtárban.)

A Birodalomhódító a bibliotékák teljes nyitvatartási idejében játsztható, a Gyermekkuckóban 13-tól 18, a Gyerekkönyvtárban pedig 10-től 18 óráig. A részletes nyári programok ITT is olvashatók.

Hírzóna

Közönségtalálkozót tartanak a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Parasztopera című népies-zenés krimiballada március 13-i bemutatója előtt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kiállításon mutatják be a Tornyai-múzeum gyűjteményeinek új darabjait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A tárlaton szereplő néprajzi tárgyak a 19. század eleje és a 20. század utolsó harmada között készültek.

Tovább olvasom

Hírzóna

A kamaszokról rendeznek szakmai napot a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Március 5-én, csütörtökön.

Tovább olvasom

Aktuál