Vásárhelyi pillanatok a fotósok szemével

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fotoszimpozium_10_eve_rendezes_20130620_02Tíz év fotószimpóziumainak összegző kiállításával kezdődik a Múzeumok Éjszakája.

Vásárhely gazdag kulturális és épített öröksége, szellemi és emberi értékei jelennek meg egy évtized fotószimpóziumainak alkotásain, melyekből június 22-én, szombaton este hat órakor nyílik – egyben a Múzeumok Éjszakája nyitányaként – összegző kiállítás a Tornyai János Múzeumban. Az évről évre itt alkotó fotósok témák szerint járják a várost és olyan részleteket fedeztetnek fel képeik nézőivel, amelyet a hétköznapi szem nem feltétlenül vesz észre. A vernisszázson köszöntőt mond Kószó Péter alpolgármester, a tárlatot Szenti Tibor író, néprajzkutató nyitja meg.

Tíz év, nyolc kötelező és két “szabadon választott” téma, összesen 223 felvétel a piacról, a szakrális életről, a tégláról, a kerékpárról, a tanyáról, a mesterségekről, portrék híres emberekről és (köz)ismert vásárhelyiekről – ez a mérlege az elmúlt évtized fotószimpóziumaiból nyíló Vásárhelyi pillanatok című kiállításnak. Az idei évben már tizenegyedik alkalommal gyűltek össze Hódmezővásárhelyen az ország neves fotóművészei, hogy egy héten át az önkormányzat által javasolt tematika szerint készítsék el fotósorozatukat.

“A múzeum összes emeleti termében látható kiállítás anyaga bizonyságul szolgál, hogy milyen gazdag öröksége is van Hódmezővásárhely városának” – mondta Nagy Imre művészettörténész, a kiállítás rendezője. “Az itt alkotó fotográfusok ‘messziről jött emberként’ olyan részleteket fedeztetnek fel a város épített, szellemi és emberi kincseiben, amelyek mellett a ‘mindennapok rohanásában’ elmenvén fel sem tűnik, hogy micsoda érték és szépség lakozik Vásárhelyen” – emelte ki a Tornyai János Múzeum igazgatója.

A tavalyi szimpóziumon a város életében oly fontos szerepet betöltő piacról készített felvételeket még nem láthatták a vásárhelyiek. Sok ismerős arc és ismerős helyzet jelenik meg a kiállított hatvan alkotáson. Nagy Imre szerint külön érdekes, hogy fotográfiailag milyen másképpen láttatják a fotósok a piacot: van aki az ember(eke)t, a portékákat vagy a piaci helyzetből adódó szituációkat jelenti meg, másokat az optikai és fényviszonyok játéka fogott meg.

A szombaton este hat órakor nyíló kiállítást július végéig tekinthetik meg az érdeklődők. A Múzeumok Éjszakáján, közvetlenül a megnyitót követően Sonkoly Tibor festőművész rögtönzött tárlatvezetésen “veszi elő” azokat a fotográfiákat, amelyek neki, mint festőnek különösen megkapóak. A múzeumi hosszú este folyamán a fotósok is készülnek, de ez legyen meglepetés a Tornyai-múzeumba ellátogatóknak.

Előző sztori

Kézilabda: Nehéz csoportban a magyarok az Eb-n

Következő sztori

A szerb parlament elfogadta a délvidéki vérengzéseket elítélő nyilatkozatot