Közélet

Új székházba költözik a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv

Új székházba költözik a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv

2013. június 26., szerda
Új székházba költözik a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv
2_gs

A megváltozott munkaképességű és a fogyatékkal élő személyek ügyintézését jelenleg 4 különböző helyszínen végzik a városban. A kormányhivatal használaton kívüli Sólyom utcai ingatlanának átalakításával és őszre kezdődő felújításával az eddigieknél lényegesen kulturáltabb körülmények között történhet majd egy helyen a vizsgálat és az ügyintézés.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal egyeztetésre hívta a fogyatékkal élők érdekeit képviselő helyi szervezeteket a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv Sólyom utcába tervezett épületének akadálymentesítése kapcsán. Az ingatlan felújításának tervezése június közepén kezdődött, az építkezés pedig ősszel indul. A megbeszélést egy helyszíni bejárás is megelőzte, amelyen nem csak a szakigazgatási szerv vezetői és a tervezők vettek részt, hanem az érdekvédők szakértői is, akik konkrét javaslatokkal érkeztek a szerdai megbeszélésre. A megyeházi egyeztetésen a fogyatékkal élőket a vak és gyengénlátó, mozgáskorlátozott, hallássérült és értelmi fogyatékossággal élő személyek érdekeit védő megyei szervezetek munkatársai képviselik. A megbeszélésen részt vett

Polner Eörs

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Bényi Krisztina, a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv igazgatója,

Bernáth Ildikó

, volt fogyatékosságügyi miniszteri biztos, valamint

Pósfai Gábor

, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió 300 millió forintos támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában valósul meg.

Már a tervezéskor figyelembe vették az igényeket

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Polner Eörs elmondta, nagyon jó együttműködés alakult ki a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a megyei kormányhivatal között. Ebből is látszik, hogy a kormánynak rendkívül fontos a fogyatékkal élők segítése. A szeptemberben induló beruházás szinte az ország legnagyobb ilyen jellegű projektje. Még a tervezés időszakában bevonták a fogyatékkal élők civil szervezeteit, illetve a szakmai képviselőket, akik már most elmondhatták igényeiket, amelyeket a tervezéskor figyelembe vettek és beépítettek.

1_gs

Bényi Krisztina

a megyei rehabilitációs szakigazgatási szerv eddigi munkájáról számolt be. Elmondta, ha elkészül a parkosított övezetben található és a rehabilitációs céloknak is maximálisan megfelelő új székház, gyakorlatilag egy helyen tudják majd fogadni az ügyfeleket. A hétfői bejárás alkalmával számos hasznos észrevétel, javaslat hangzott el, a konzultáció pedig ma is folytatódott. Már az elején a hívórendszer kialakítása központi kérdéssé vált. Olyan hangos, képpel is ellátott, egyszerű tőmondatokban megfogalmazott hívórendszert kell kiépíteni, amely az értelmi fogyatékosok, a vakok és gyengénlátók számára is megfelelő. Felmerült egy személyi segítő alkalmazása, hogy tényleg minden ügyfél megkaphassa azt a szolgáltatást, amelyet megérdemel. A kerekes székkel közlekedők számára ügyelni kell a sávszélességre, erre vonatkozólag is nagyon jó ötleteket kaptak.

A szegedi tapasztalatokat országosan is felhasználhatják

Pósfai Gábor kiemelte az érdekképviseletek és a megváltozott munkaképességgel, fogyatékkal élők ügyeiben eljáró hatóságok közötti párbeszéd fontosságát. Tavaly bevezetésre került a megváltozott munkaképességűekről szóló új törvény, amely a középpontba helyezte a foglalkoztatás központú rehabilitációt, természetesen nem feledkezve meg azokról, akiknek a foglalkoztatási rehabilitációja esetleg nem kivitelezhető. Az egyeztetésről szólva a főigazgató hangsúlyozta, olyan javaslatokat hallottak, amelyeket nem csak a szegedi rehabilitációs szakigazgatási központ kialakításánál vesznek majd figyelembe, hanem országszerte minden hasonló fejlesztésnél hasznosítani tudnak. Bernáth Ildikó elmondta, ehhez a fejlesztéshez szorosan kapcsolódik egy másik projekt, amelyet azzal a kormányzati célkitűzéssel és akarattal összhangban valósítanak meg, hogy az egységes irányítás mellett elősegítsék a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, visszavezetését akár a támogatott foglalkoztatásba, akár a munkaerőpiacra. A rendelkezésre álló uniós forrás 11,7 milliárd forint, az országos program megvalósítása megkezdődött. Minden megyeszékhelyen, de nagyobb városokban is irodákat alakítottak ki, ahol sor kerül az ügyfelek fogadására. Csongrád megyében Szeged mellett Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentes jelentkezhetnek azok, akik rehabilitálhatóak, illetve rehabilitációs járadékban részesülnek, és részt kívánnak venni a programban, amelybe a tervek szerint mintegy 13 ezer embert szeretnének bekapcsolni.

5_gs

A munkáltatónak is megéri

A program során képzésben, kompetenciafejlesztésben, illetve foglalkoztatási támogatásban részesülnek a munkáltatók, amelynek a mértéke attól függ, napi, illetve heti hány órában foglalkoztatják a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos munkavállalót. Ez 100-200 ezer forintig terjedhet. Nagy hangsúlyt fektetnek a képzésekre is, hogy azok a munkavállalók, akiknek elavult a korábbi szakmai tudása, vagy nem is rendelkeztek semmilyen végzettséggel, részt vehessenek ebben a pályázati forrásból támogatott képzésben. A program része a rehabilitációs kártya kiváltása, amely szintén segíti a megváltozott munkaképességű, illetve a fogyatékos emberek munkavállalását. Mentesül a szociális hozzájárulás alól az a munkáltató, aki ilyen kártyával rendelkező munkatársat alkalmaz. Az új székház jövő év végére tervezett átadását követően jelentősen javulnak a megváltozott munkaképességű és a fogyatékkal élő személyek komplex minősítésének környezeti feltételei. Az ingatlanfejlesztés eredményeként a klimatizált, párátlanított, modern eszközparkkal felszerelt és akadálymentesített épületben az eddigieknél lényegesen kulturáltabb körülmények között kerülhet sor az eljárások lebonyolítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.