Közélet

Több a riasztás a mentőknél a kánikulában

Több a riasztás a mentőknél a kánikulában

2013. június 19., szerda
Több a riasztás a mentőknél a kánikulában
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mintegy 20 százalékkal növekedett meg a feladatszám a mentőknél az elmúlt napokban – tájékoztatott Túri Mihály megyei vezető mentőtiszt.

Egyelőre nem kell párhuzamot vonni a mostani esetszám-növekedés és a kánikula között, hiszen még csak pár napja kell elviselnünk a rekkenő hőséget az OMSZ Csongrád megyei vezető mentőtisztje szerint. „Az a tapasztalunk, hogy a feladatok általában frontbetörés idején növekednek látványosabban, illetve akkor, amikor több napja tart már a nagy meleg” – közölte a SZEGEDma.hu-val

Túri Mihály

. Hozzátette, a mentésirányításnál lévő adatokat elemezve elmondható, hogy a meleg beköszönte óta mintegy 20-25%-kal nőtt a feladatszám. „Ezt folyamatosan figyeljük, s amennyiben ez elér egy bizonyos értéket, akkor rendszerbe állítjuk azokat a plusz kapacitásokat, amelyek rendelkezésre állnak” – tájékoztatott. Melegfrontnál a szív- és keringési rendszer betegségeivel összefüggő rosszullétek száma növekszik, hidegfrontnál pedig jellemzően megnő a közúti balesetek száma, illetve a görcsös állapotok miatt hívnak orvosi ügyeletet vagy mentőt. „Általában a nagy meleg beköszönte után két-három nappal jelentkeznek azon átmeneti, esetleg ájulással is járó rosszullétek nagyobb számban, amelyeket okozhat folyadék- és elektrolitvesztés. Ezek összefüggésben vannak a keringéssel is, komoly ritmuszavarokat is okozhatnak az arra érzékeny betegeinknél” – részletezte Túri Mihály. Hozzátette, a melegben fáradékonyak és ingerültebbek vagyunk mindannyian, így rendkívül fontos a beteg érdekében, hogy állapotáról pontos és egzakt információkkal rendelkezzünk. Hangsúlyozta, mindig az telefonáljon a mentőknek vagy az orvosi ügyeletre, aki közvetlenül a beteg mellett van, látja a tüneteit és rendelkezik róla kellő információval. A rekkenő hőség elől sokan a vízpartra menekülnek, s ilyenkor a tapasztalatok szerint növekszik a vízi balesetek száma, illetve a napszúrás is okozhat rosszulléteket. „Ha a nagy melegre megfelelően felkészülünk, például azzal, hogy pótoljuk a folyadékot, gondoskodunk a megfelelő fényvédelemről, akkor kevesebb az esetek száma” – jegyezte meg. A folyadék mellett az elektrolitok pótlását is fontosnak tartja Túri Mihály, amit akár úgy is megtehetünk, hogy egy pohár vízbe egy késhegynyi sót teszünk, ami már elegendő a szervezet nátriumhiányának bizonyos szintű pótlására. Régiónkban több súlyos beleset is történt az elmúlt napokban, s az OMSZ Csongrád megyei vezető mentőtisztje elmondta, arról sem szabad elfeledkezni, hogy megkezdődött a vakáció, így a közlekedőknek a gyerekekre kiemelten figyelniük kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.