Közélet

Szegeden is megfigyelhetjük a "szuperholdat" szombaton

Szegeden is megfigyelhetjük a "szuperholdat" szombaton

2013. június 19., szerda
Szegeden is megfigyelhetjük a "szuperholdat" szombaton
hold_gs

Az év legnagyobb teliholdját tekinthetjük meg szombat éjszaka, idén ekkor lesz ugyanis a legközelebb az égitest bolygónkhoz. A "szuperholdként" is ismert jelenség kialakulását péntek este az újszegedi csillagvizsgálóból is figyelemmel kísérhető.

A nyári napforduló, június 21-e után szombaton egy különleges csillagászati eseményt is megfigyelhetünk: idén ekkor kerül bolygónkhoz legközelebb a Hold, 356990 kilométer távolságból szemlélhetjük meg a nagy szürke égitestet. Drámai változásra azért nem kell számítani, de egy picivel nagyobb és fényesebb is lesz Földünk hűséges kísérője ezen az éjszakán.

Annyira nem szuper, de azért szép

A "szuperhold" kifejezés a köznyelvben használatos inkább, és kissé túlzás is, mivel az égitest csupán 20 ezer kilométerrel kerül közelebb hozzánk a megszokottnál, amit szabad szemmel a legtöbben észre sem vesznek - tudtuk meg

Szalai Tamás

csillagásztól. Távcsövön keresztül, tiszta égbolton azonban kiváló megfigyelést végezhetnek a csillagászat iránt érdeklődők. "Külön eseménnyel nem készülünk a telihold alkalmából, de mint minden pénteken, most is nyitva lesz az újszegedi Kertész utcában lévő csillagvizsgáló este héttől késő éjszakáig. Holdunk mellett jól látható lesz a Szaturnusz gyűrűje és a körülötte lévő holdak is, illetve a nyári égen nagyon szép kettős csillagok, csillaghalmazok tekinthetőek meg" - mondta a csillagász, hozzátéve: megfigyelés szempontjából látványosabb is lesz pénteken az égitest, amikor a rávetülő árnyék és a fény találkozásánál kiválóan látszódnak a Hold kráterei.

holdfogyatkozas03_gs

Felnőttek 300, gyerekek 200 forintért, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói pedig ingyen látogathatják az újszegedi csillagvizsgálót, ahol az égbolt fürkészése mellett előadásokat is hallgathatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése idáig sajnos nem túl biztató, Szegeden péntektől felhős, zivataros időt jósol - reméljük, azért a különleges égi jelenség nem burkolódzik a viharfelhők árnyékába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.