Bulvár

Négy évre ítéltek egy maroslelei uzsorást

Négy évre ítéltek egy maroslelei uzsorást

2013. június 27., csütörtök
Négy évre ítéltek egy maroslelei uzsorást

Első fokon négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság azt a maroslelei férfit, aki éveken át havi 100 százalékos kamatra adott kölcsönt ismerőseinek.

A bíróság jogosulatlan pénzügyi tevékenységben, folytatólagosan elkövetett uzsora bűncselekményben, önbíráskodás kísérletében és egyedi azonosítójel meghamisításában mondta ki bűnösnek a korábban vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt már többször büntetett férfit. A 36 esztendős férfi a Csongrád megyei faluban, illetve Makón és Hódmezővásárhelyen élő magánszemélyeknek adott kölcsönöket. A hitelek összege általában 10-20 ezer forint volt. A következő hónapban az adósoknak a pénz dupláját kellett visszafizetni. Amennyiben a három-négy gyermeket egyedül nevelő asszonyok vagy az egyik rokkantnyugdíjas adós késett a visszafizetéssel, a férfi elkérte tőlük a bankkártyájukat a kóddal együtt és fölvette a számlájukra érkező járandóságukat. A postán érkező segélyükhöz úgy jutott hozzá, hogy meghatalmazást íratott velük a pénz felvételére. A bíróság ötrendbeli uzsora bűncselekmény vádja alól felmentette a férfit. Kádár Gábor bíró az ítélet indoklásában elmondta, a férfi ugyan arcátlanul magas kamatot kért az általa adott kölcsönök után, a hiteleket felvevő személyek egy részének rászorultsága nem volt megállítható, márpedig ez az uzsora bűncselekmény törvényi feltétele. A hitelfelvevők – többségük nem dolgozott – segélyekből és gyermekeik utáni ellátásból havi 150-200 ezer forintos jövedelemre tettek szert. A kölcsönfelvevők nélkülözésének oka életvitelük volt, rendszeresen italoztak, dohányoztak, s bár pénzük lett volna rá, gyakran a közüzemi számlákat sem fizették. Az egyik sértett jelentősebb összeggel tartozott a vádlottnak és testvérének. A férfi annak érdekében, hogy a pénzt visszaszerezze, testvérével és egy ismerősükkel 2011 nyarán bántalmazták a sértettet. A vádlott ellen eljárás indult, az otthonában tartott házkutatáson pedig a rendőrök találtak egy Ausztriában ellopott sportmotort, amelyre egy másik magyar jármű rendszámát szerelték. Az ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.