Egyetem

Módosulhat a pedagógusok továbbképzéséről szóló rendelet

Módosulhat a pedagógusok továbbképzéséről szóló rendelet

2013. június 19., szerda
Módosulhat a pedagógusok továbbképzéséről szóló rendelet

Módosulhat szeptember 1-től a pedagógus-továbbképzésről szóló kormányrendelet. A kormany.hu oldalon közzétett tervezet rögzíti, hogy a fenntartó meghatározhatja azokat a szakvizsgára történő felkészítéseket és továbbképzéseket, amelyeken való részvételhez támogatást nyújt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített javaslat június 28-áig véleményezhető, a tervezet szerint a pedagógus-továbbképzés az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében térítésmentesen, egyéb esetben költségtérítéses formában szervezhető. Amennyiben a pedagógus nem az állami köznevelési közfeladat-ellátás ingyenes továbbképzésén vesz részt, a költségekhez hozzájárul a központi költségvetés, de azokhoz hozzájárulhat a munkáltató is. A más által nem fedezett költségeket a résztvevő viseli - olvasható. Ha a pedagógus a nevelő- és oktatómunkáját több mint hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel és szakképzettséggel látja el olyan továbbképzésben kell részt vennie, amely hozzájárul az alapképzésben megszerzett ismeretek és jártasság megújításához, kiegészítéséhez. E rendelkezést alkalmazni kell akkor is, ha "a szakmai megújító képzésben" való részvétel óta legalább tíz év eltelt. A hétévenkénti továbbképzés a 2013. augusztus 31-éig megkezdett nevelő- és oktatómunkát segítő, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítés elvégzését igazoló okirat megszerzésével is teljesíthető. A dokumentum rögzíti, hogy a nevelési-oktatási intézmény vezetője a pedagógiai program figyelembevételével középtávú, öt évre szóló továbbképzési programot készít. A programot a nevelőtestület véleményének kikérését követően a fenntartó fogadja el. A továbbképzési időszak a program elfogadását követő év szeptember hónap első napján kezdődik, és az ötödik év augusztus hónap utolsó munkanapján fejeződik be. A továbbképzési program felülvizsgálata - a fenntartóval egyeztetve - évente egy alkalommal lehetséges. A fenntartó meghatározhatja továbbá azokat a szakvizsgára történő felkészítéseket és továbbképzéseket, amelyeken való részvételhez támogatást nyújt. A fenntartó a köznevelési törvény alapján ellenőrizheti a továbbképzési program és a beiskolázási terv, valamint a pedagógiai program, összhangját, valamint a program és a beiskolázási terv végrehajtásának törvényességét. Amennyiben a nevelési oktatási intézményt nem az állami intézményfenntartó központ tartja fenn, a költségvetés terhére vonatkozó kötelezettségvállalás szabályainak megtartását is. A javaslathoz készült háttérvizsgálat szerint ha a módosítás elmaradna, nem kerülne összhangba a kormányrendelet a nemzeti köznevelési törvénnyel, az akkreditációra benyújtott programok bírálati szempontjai nem egyszerűsödnének, és a továbbképzés ellenőrzése sem lenne teljes körű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.