Vélemény

Mi lesz veled, szegedi sport? – II. rész

Mi lesz veled, szegedi sport? – II. rész

2013. június 20., csütörtök
Mi lesz veled, szegedi sport? – II. rész

Ami egy város sportkoncepciójából hiányzik, avagy befektetés a jövőbe. Szegedi játszóterek, vízikomplexum, tömegsportbázis.

A város sportkoncepciójának a témakörében az első fejezet főként

a SZVSE pálya mögötti rekreációs és sportközpont tervéről

, az úgynevezett Kiemelt Utánpótlás Sportközpont létrehozásáról szólt. Ahogy arról már beszéltem, itt épülne fel egy új sportcsarnok is, így az újszegedi terem funkcióját tovább lehet gondolni. A meglévő medencék mellett e fedett csarnokból lehetne kialakítani egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas uszodát. Ez a terület így egyfajta vízikomplexum lehetne, ahol vizes európai, sőt világversenyeket is lehetne rendezni. A Kisstadion területén ugyanis további gyakorló- és más típusú versenymedencéket alakíthatnánk ki. Ha a vizes oldal már az újszegedi lett, akkor az Etelka sori stadion lehetne az atlétikai versenyek színtere, és a tömegsportbázis helyszíne is. A most meglévő tervek szerint ide épülne egy új futballstadion, de meglátásom szerint sem parkolóhely szempontjából, sem elhelyezkedés miatt nem ez lenne a legjobb választás, a stadion helyszíne sokkal inkább a SZVSE-pálya lehetne. Az atlétika most minden koncepcióból ki van hagyva, miközben egy alapsportágról beszélünk, amely az egyik legnépszerűbb a világon, nem beszélve arról, hogy ez minden sportnak az alapja. Ezért az Etelka sori stadionnál egy atlétikai típusú átalakítás felé mozdulnék, a terület maradék részét pedig megnyitnám a lakosok számára. És ha már ott vagyunk a Tisza-parton nem szabad megfeledkezni a vízitelepről sem, ami az Etelka sor szomszédságában, a folyó mellett fekszik. Itt a kajak-kenu versenysport mellett helyet kaphatna a tömegsport rész is: lenne olyan területe a telepnek, ahol a lakosok bérelhetnének kajakokat, kenut, és ennek a fenntartását is az ottani sportklub láthatná el, mintegy tömegsport szakosztályként. A vizes blokk, a tömegsportbázis után a harmadik elem a legkisebbek mozgásra nevelése, ami az 1998–2002-es polgármesteri időszakom sikeres játszótér-fejlesztési projektjének az újjáélesztése lenne. Jól látható, hogy e játékterek zsúfolásig tele vannak, kívánatos lenne megduplázni ezeknek a számát. Így összességében egy olyan struktúra állna fel, ami egész Európában irigylésre méltó, és csak az első időkben kerülne pénzbe, utána bevételt hozna. Ahogy már az előző részben mondtam, ennek a financiális bázisa lenne több más elem mellett a helyi adó önrendelkezése, ami hasonlított a mostani kormányzati TAO rendszeréhez. Akkoriban a helyi adójából minden cég 5 százalékot arra fordított, amire akart, alapítvány, egyesület, közhasznú szervezet részére. Ebből egy-egy alapítványnak 20-25 milliós éves bevétele lehetett. A helyi sportszervezetnek ezt a financiális kaput kellene újra megnyitni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.