Mi lesz veled, szegedi sport? – I. rész

2013. június 3., hétfő • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Ami egy város sportkoncepciójából hiányzik, avagy befektetés a jövőbe.

A következő önkormányzat sportkoncepciójában alapvető változásokra van szükség, annak a az önkormányzati célnak a részeként, ami – szakítva az eddigi felfogással – a helyi életviszonyok és életminőség javítását tekinti az önkormányzati autonómia egyik legfontosabb feladatának. Ebből a szempontból tehát a sport a helyi életminőség javításának leghatékonyabb eszköze a testi és szellemi fejlődés támogatása révén.

Ennek megfelelően nem pusztán az élsport utánpótlásának a megteremtése a cél – ez inkább következmény lehet –, hanem a tömegsporton keresztül a fenti feltételeknek biztosítása.

A jövő szegedi önkormányzatának tudnia kell, hogy a döntései nem rövid idő alatt, hanem középtávon fejtik ki pozitív hatásaikat igaz, akkor robbanásszerűen. Két meghatározó eleme van e területnek: a finanszírozás és létesítményfejlesztés. De a hozadékok a gyermekeink életében megfizethetetlen értékekkel köszönhetnek vissza, mint például a fizikai állóképesség javulása, szellemi teljesítmények emelkedése, esélyegyenlőség javulása, egészségügyi prevenció, erős immunrendszer, csapatszellem és közösségi értékek erősödése stb.

Nézzük először a finanszírozás kérdéskörét. Az önkormányzat jelenlegi százhúsz millió forintos évi sportkeretét minimum háromszáz millióra kell emelni. Ennek egyik forrása az önkormányzat saját bevételei, a másik eleme pedig az önrendelkezés lehetőségének ismételt megteremtése a helyi adó 5 % felett. A harmadik része az állami adó önrendelkezés és egyéb források. Minden 18 év alatti – vagy középiskolás korig – szegedi gyerek sportolását fejenkénti támogatási rendszerrel kell segíteni. Mindegy mit sportol a gyerek az önkormányzat a nevelő egyesületeknek gyerekenként egyenlő mértékű támogatást ad. Inkább sportolással töltse az idejét, mint csavargással, vagy az elektronikus szórakoztatóipar vívmányai előtt. Ez egy felelősségteljes lépés az önkormányzat részéről, melyben nagyon fontos a források érvényesülésének folyamatos és egzakt kontrollja.

Központi rekreációs létesítmény

Ahhoz azonban, hogy valóban érdemi szintű, és fejlődőképes utánpótlás nevelése legyen a szegedi sportegyesületeknek, létesítményekre van szükség. Kívánatos lenne egy úgynevezett Kiemelt Utánpótlás Sport Központ létrehozására, egy olyan egészségügyi és sportszolgáltató központ kialakítása, amely a professzionális utánpótlásnevelő komplexum létrehozása mellett, erre építve sportegészségügyi prevenciós, és rehabilitációs központot is magában foglalna. Kiváló terület lehetne e cél megvalósítására a Dorozsmai út 4. szám alatti, egykori Napfény Szálló és Kemping területe.

Először a jogi és gazdasági hátteret kellene ennek megadni a Csongrád Megyei Egészségügyi és Sport Zrt. létrehozásával, melyben közös tulajdonos lenne a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Szegedi Tudomány Egyetem, a Szeged Csanád Megyei Katolikus Püspökség és a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az elképzelés szerint a fejlesztés tartalmazna egy sportegészségügyi prevenciós kutatási és szolgáltató központot, és egyben rehabilitációs központként is funkcionálna a mozgásszervi és speciális sportsérülések rehabilitációjával. A jelenlegi hotelépületet át lehetne alakítani rehabilitációs fekvőbeteg épületté, és/vagy egy utánpótlás akadémia szálláshelyévé. A létesítmény kapcsolódhatna a Londoni Olimpia előtt meghirdetett, de vélhetően továbbra is megmaradó „Kiemelt egészségügyi ellátás az olimpikonoknak” programhoz. A tervezett fejlesztés terület igénye a parkoló kapacitással együtt 0,5 hektár. A professzionális utánpótlás nevelő sportközpont létrehozása kiemelten koncentrálna a labdarúgásra, e mellett épülne munkacsarnok teremsportoknak, létesülne edzőmedence is. Az összes terület, mely beépítésre várna így nem éri el a 5 hektárt. Látható, hogy így egy komplex, a parkos jelleget megőrző fejlesztést lehetne létrehozni.

Ez a komplex sport kutató-prevenciós-diagnosztikai-rehabilitációs központ jelenleg egyedülálló lenne nem csak az országban, de az Eurorégióban is. A megalakuló utánpótlás nevelő sportközpont pedig hosszú távú befektetés. Hívhatjuk akár akadémiának, kollégiumnak, de itt nem a bentlakás a lényeg, bár a jelenlegi hotelben arra is lehetne lehetőséget biztosítani illetve új építés is szóba jöhetne. Az utánpótlás sportközpontot alagúttal, felüljáróval össze lehetne kötni a SZVSE-pályával. A SZVSE-pályát kellene inkább felújítani, nemzetközi labdarúgó mérkőzések lebonyolítására is alkalmassá tenni. A parkoló kapacitás itt többszörösen is megoldható. A SZVSE-pálya mögötti terület megfelelő építési szabályozókkal – ami szintén az önkormányzat hatásköre – tovább bővíthető sport célokra, itt lehetne megépíteni az új sportcsarnokot.

A fejlesztés kapcsolódhat a Maty-éri kajak-kenu központhoz, illetve közlekedés szempontjából is jól megközelíthető lenne, a parkolási viszonyokat megnyugtatóan lehet rendezni.

Bartha László Szeged egykori polgármestere

Két hét múlva a sportkoncepciós javaslat második része következik.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 41 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.198.133.40 IP címről szól hozzá.

 • 41. Tibor hozzászólt ekkor: 2013. július 31., szerda, 11:16
  Válaszolok

  Kapj a fejedhez és gondolkozz el,nézz körűl

 • 40. Bartha László hozzászólt ekkor: 2013. június 20., csütörtök, 07:38
  Válaszolok

  Üdvözlet mindenkinek! Ma jön a Sportkoncepció II. rész

 • 39. Bartha László hozzászólt ekkor: 2013. június 14., péntek, 06:27
  Válaszolok

  Tisztelt SZEOL AK

  Az Ön által hiányolt koncepciók is jönnek, folyamatosan. Nem fontossági sorrendben, mert megítélésem szerint mindre igen nagy szükség van. Terveim szerint szeptemberig minden fontos területről elmondanám a javaslataimat. Hozzáteszem, ezek javaslatok, nem hiszem, hogy nálam lenne a bölcsek köve, de legalább érdemben tudunk gondolatokat cserélni.
  Terjedelmi korlátok miatt egyszerre ennyi anyag tud maximálisan megjelenni, na és az olvasók türelmével sem akarok visszaélni.

 • 38. SZEOL AK hozzászólt ekkor: 2013. június 13., csütörtök, 09:04
  Válaszolok

  Persze, kell koncepciókat gyártani, sőt, megvalósíthatósági tanulmányokat, majd azt követően ha azok megtérülést mutatnak ki, terveket (engedélyes+kiviteli) is lehet gyártani, hogy ne akkor kelljen kapkodni, amikor megjelenik a pályázati kiírás. Ebben igaza van Bartha Úr! De reálisan olyan beruházásokon kellene gondolkodni (pl. technológiai és innovációs parkok), amelyek munkahely teremtőek, főleg az egyetemi tudásbázisra építve. Jelenleg az egyetemnek mintegy 20ezer hallgatója van, ennek alig 10%-a marad Szegeden, mert nincs munka. Nagyon szép a város, már minden díszkővel van kirakva, de nincsenek termelő és munkahelyteremtő beruházások, főleg az értelmiségieknek. A SIEMENS is elhúzott Szegedről Bécsbe, pedig az ország legerősebb informatikai képzése Szegeden van! A városnak az autópályák mellett rengeteg külterületi ingatlanai vannak, ami hasznosítható lenne. Óriási előrelépés lesz az ELI, a környékét kellene fejleszteni. Persze ettől még sportkoncepcióra is szükség van, meg pénzügyire, turisztikaira, környezetvédelmire stb….A tömegközlekedési nagyprojekt tényleg egy nagy káosz.

 • 37. idur hozzászólt ekkor: 2013. június 13., csütörtök, 08:32
  Válaszolok

  Komoly szaktudással bíró orvos nem süllyed le politikusnak pláne hogy egyszer már saját pártja is megszabadult Tőle Ez is mutatja szinte csak “jól megélő politikusaink” vannak akik természetesen egy idő után már isteni küldetésnek érzik tevékenységüket és ez az Úgynevezett összes politikus nagy részére értendő pártoktól függetlenül rászedték becsapták kihasználták az embereket Lehet csókolgatni őket akiknek állást egzisztenciát adtak és adnak

 • 36. random hozzászólt ekkor: 2013. június 13., csütörtök, 07:21
  Válaszolok

  SZVSE pálya….ki mondta,hogy ezt erőltetni kell? Az alábbi hír is mutatja aki focira költ felelőtlen.Ide pénzeket? Innen el kellene inkább vonni,bezárni.Utánpótlás,ehhez ? Ugye ez csupán vicc.
  “Elkerülték a nézők a bajnoki meccseket
  2013.06.06….
  A magyar labdarúgó-bajnokság befejeztével csokorba szedtük az idény érdekességeit. Továbbra is igen kevesen nézik a helyszínen a mérkőzéseket, és a rengeteg edzőváltás is szembeötlő.”

 • 35. Bartha László hozzászólt ekkor: 2013. június 9., vasárnap, 17:38
  Válaszolok

  Ami tény, az tény! Ezek és a soron következő fejlesztési tervek pénzbe, sok pénzbe kerülnek. DE HA NINCSENEK TERVEK, akkor az ad hoc jelleggel és aktuális érdekeknek megfefelő döntéseket fog eredményezni. Ezért lett volna nagyon jó, ha a Város 5-6 évvel ezelött leteszi a javaslatait, mert akkor nagy részük Úniós támogatásokból finanszírozható lett volna. Azt gondolom azonban, hogy a 2014-2020 közötti időszakban is lesznek a kellő források, illetve az Önkormányzatnak költség-haszon alapon kell mérlegelnie., azaz a befektetéseknek kimutatható költségvetési és társadalmi haszonnal kell járni. Az például megengedhetetlen, hogy a 30 mrd-os beruházás után lényegesen drágább és kihasználatlanabb legyen a tömegközlekedés.

 • 34. mese hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 22:47
  Válaszolok

  Mindössze két dolog hiányzik:
  - az elejéről az \"Egyszer volt, hol nem volt..\"
  - a végéről az \"…itt a vége fuss el véle\", vagy az \"…aki nem hiszi, járjon utána\"

 • 33. SZEOL AK hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 19:29
  Válaszolok

  Érdekes, hogy Bartha úr mindig a választások előtt kezd koncepciógyártásba. Igy akarja magára felhívni a figyelmet, így akar a középpontba kerülni. Hol volt az elmúlt 3 évben? Egy kicsit álszent dolog mindig a választások előtt gondolkozni a problémákon, mint sportbizottsági tag eddig miért nem tette? Miért nemkezdeményezett eddig?
  Napfény-SZVSE híd (felüljáró)? Minimum 5-10 mrd Ft, és még hozzá sem nyúltál a hotelhoz és a SZVSE pályához! Akkor inkább a déli multifunkciós Tisza híd!
  A koncepciók egyébként arra jók, hogy abba beleírja az aktuális önkormányzat a álmait, majd amikor kötelező felülvizsgálni és előveszi az anyagot, akkor megállapíthassa, hogy mit nem sikerült megcsinálni belőle. (szinte semmit). Tekintve hogy a 2014-2020 közötti uniós ciklus fejlesztési források 60%-a vállalkozásokhoz megy majd, ezért sokkal kevesebb forrás jut majd az önkormányzatok számára, így valószínű Szeged kb. csak egy vagy két 5-10 mrd-os kiemelt beruházással kalkulálhat. A déli híd kb. 15-20 mrd Ft körül lesz, és sokkal életbe vágóbb mint pl. felüljárót építeni a SZVSE-től a Napfény hotelig.

 • 32. gorilla hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 18:42
  Válaszolok

  Szóval tömegsport… “Mindegy mit sportol a gyerek az önkormányzat a nevelő egyesületeknek gyerekenként egyenlő mértékű támogatást ad.”
  Sportegyesületi szemmel így helyénvaló lenne, de valahogy mindig vannak egyenlőbbek… Miért is?!

  Amikor a “látvány-csapatsport” támogatás került bevezetésre a TAO (közpénz) terhére indoklás a többi sportág felé az volt, hogy ezen mindenki nyer majd, mert így majd az önkormányzati támogatást teljes egészében a többi sportágnak mehet… A valóságban a helyzet ezzel szemben, hogy az önkormányzati pénzt még inkább a kiemeltek, főként a foci viszi, mert pl. a TAO-s fejlesztéshez kell önrész!

  De nézzük konkrétan Szegeden az Utánpótlás-nevelés támogatásra szánt összegek alakulását?
  Városi keret 2010-ben 21,8 mFt, 2011-ben 17,5mFt, 2012-ben 7,3 mFt, 2013-ban 4 mFt!! (Igaz erre idén már deklaráltan nem pályázhatnak a látvány-csapatsportok.)
  Az összeg ránézésre komolytalan (egy fociedző havi fizetése). Mire elég? Ha egyenlően elosztjuk a gyerekekkel foglalkozó egyesületek közt = 10-20 ezerFt/egyesület! Persze ez is támogatás, mondjuk idén minden gyereknek veszünk belőle egy fagyit. Csak akkor kár ezt így megbonyolítani…

  Bartha Úr, van tennivaló, szurkolunk!

 • 31. ta_ho_öszödi hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 15:09
  Válaszolok

  barta maga is mindenröl ir csak arrol nem ami a szegedieknek fontos lenne

 • 30. gaborkonya hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 14:00
  Válaszolok

  Bocsánat, Bartha…

 • 29. gaborkonya hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 13:57
  Válaszolok

  Bartha úrnak elismerésem pártszimpátiától függetlenül, hogy koncepciókon dolgozik. Ez a mostani fideszes képviselőkre finoman szólva nem jellemző!. Gondapistának /bocs István/ igaza van, hogy az utóbbi egy évben a Sportbizottságban semmiféle koncepcióról nem hallott. Az igazsághoz tartozik, hogy Szegednek volt elfogadott Sportkoncepciója, amely még a Bartha-érában született, de mostanra eléggé elavult. Több, mint két éve a mostani sportbizottság napirendre tüzte néhányunk javaslatára a Sportkoncepció felülvizsgálatának, aktualizálásának előkészítését. Ekkor néhány fideszes bizottsági tag magára vállalta az uj koncepció kidolgozását, és előterjesztését….Azóta is vártuk,….hiába. Barha úr dolgozik ezen, párttársai másban “jeleskednek” sajnos. /Nemcsak a Sportbizottságra gondolok…/

 • 28. Bartha László hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 10:44
  Válaszolok

  Bocsánat, kimaradt a felsorolásból pedig nagyon fontos a SZVSE!

 • 27. Bartha László hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 10:43
  Válaszolok

  Az szinte biztos, hogy minden nagyobb volumenű városi stratégiai fejlesztés esetén több szereplő összehangolt tevékenysége szükséges. Ebben az esetben is a MÁV, a Város, a Kormányhivatal, az Egyház és az Egyetem szándékai is kellenek. De addig míg nincs koncepciója a városnak Ők sem tudnak mihez csatlakozni. A kovásznak mégiscsak a Városnak kell lennie megítélésem szerint.

 • 26. vilagtalanVAK hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 10:20
  Válaszolok

  kezdjék a betonfal elbontásával
  a honvéd téren
  minek az oda?

 • 25. Remete hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 10:00
  Válaszolok

  Minden kezdeményezés, ötlet a politika oltárán hal el. Bartha úr politikai tevékenysége számomra sem volt szimpatikus, de ez az elképzelése szerintem nagyszerű. Gondolatai megfelelő kiinduló alapot adnak egy jövőbeni fejlesztésnek. A dolgozatában egyetlen szó sincs politikáról, de ezen az oldalon nagyon sokan bal, vagy jobboldalról minisítgetnek. Persze, hogy mi a jobb és mi a baloldal, az egyeseknek csak a pártnevet jelenti, holott számtalan baloldali baloldali vonása van a FIDESZNEK és legalább ugyanannyi jobboldali vonása az MSZP-nek.
  Szóval ne adja fel Bartha Úr! Ne törődjön a politikai hívők véleményével. Ha valaki a térképre néz, akkor láthatja, hogy egy ilyen komplex létesítmény ebben a városban, csak vázolt helyen valósulhat meg.
  A területi tulajdonviszonyok persze döntőek. Ha a Napfényszálló és kemping területe önkormányzati tulajdon akkor járható az út. Ami az SZVSE pályát illeti: a területe a sportegyesületé, a felépítmény a MÁV tulajdona. Ez utóbbi elképzelhető, hogy a közeljövőben átkerül önkormányzati tulajdonba. (Lásd BVSC pálya, bár ott, úgy tudom a terület is a MÁV tulajdona volt.
  Az SZVSE vezetői pedig a városi érdekeket mindig szem előtt tartották. Igaz, nemet mondtak a Pistruj féle elképzelésnek, (ha igent mondanak, talán már nem volna ott stadion) de megnyitották a pályát a tömegsportnak, iskoláknak és még a “profi” labdarúgásnak is. A pálya karbantartásához, működtetéséhez a város – tulajdonlás hiányában – semmivel sem járult hozzá. Szerintem egy korszerű 10-20 ezres stadiont itt lehet a leggazdaságosabban kialakítani.
  Itt az idő cselekedni!

 • 24. random hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 08:12
  Válaszolok

  Ezen tervek,fejlesztések kapcsán új vezetés kellene a SZVSE pálya élére.Valódi gazdasági szakemberek. Nem a sportból érkezett,most dolgukat tevők.

 • 23. Triton hozzászólt ekkor: 2013. június 7., péntek, 06:12
  Válaszolok

  Az elmúlt hónapok írásait nézve jelenleg csak Barthának vannak Szegedre vonatkozó pozitív javaslatai. Ebből a gödörből Ő tudja kivezetni a várost. Szerintem azt is tudja pontosan kik a jobb oldal árulói, félnek ios Tőle legalább annyira mint a szocik. Mellé kell állnia a Botkát leváltani kívánóknak és akkor sikerülni fog.

 • 22. borostiborka_ka hozzászólt ekkor: 2013. június 5., szerda, 17:58
  Válaszolok

  sztem is barta már a mult
  kár eröltetni
  itt
  Bohacs legyözte már egyszer a 10 év alatt a szolnoki arrogánst
  B.Nagy inditása nagy hiba volt,de gondolom szándékos volt
  mosolyogva bukta el a választást

Ugrás az oldal tetejére