Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emmi

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meghirdette a roma kultúrát támogató idei pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – jelentette be Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára Budapesten.

Az Örökmozgó Filmmúzeumban, a IV. Budapesti Cigány Filmfesztivál díjátadó ünnepségén Langerné Victor Katalin elmondta: szeretnék, hogy több hasonló rendezvény jöhessen létre és ezek által az országban mindenki megismerhesse a roma kultúrát.

Az idei pályázatot “a roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására” írták ki.

A pályázat célja – mint a romagov.kormany.hu oldalon olvasható – a kultúrán keresztül a köznapi ember számára is érthető és élvezhető különböző művészeti ágak segítségével erősíteni a másság, az egyediség, jelen esetben a nemzetiséghez tartozás elfogadását és megértését, a különböző kultúrából származó emberek elfogadását. Emellett lehetőséget nyújt a romák számára kulturális örökségük megismerésére, a fiatal nemzedékeknek történő továbbadására.

A pályázatok beküldési határideje július 18. A rendelkezésre álló keretösszeg 50 millió forint.

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó ünnepi köszöntőjében azt mondta: a kormányzat örömére szolgál, hogy felnövekvőben van Magyarországon is egy olyan cigány filmművészet, amely sajátos, autentikus szemléletmódot ad hozzá a nemzeti filmművészethez.

Beszélt arról, hogy az elmúlt évszázadokban a cigány zene a magyar zenekultúra részéve vált és reményét fejezte ki, hogy a filmművészet területén is hasonló előtt állunk.

A beszédeket követően elismeréseket adott át a nyertes filmek alkotóinak Langerné Victor Katalin, Szőcs Géza és Bori Edina, az Országos Roma Önkormányzat elnöki kabinetjének vezetője.

A IV. Budapesti Cigány Filmfesztivált május 16. és 19. között tartották. A fesztivál zárónapján a nyerteseknek átadták a Sós Mária-díjakat. Az első helyezett Aaron Yeger Számon kívül maradtak című kanadai dokumentumfilmje, a második Lakatos Róbert Bahrtalo! című alkotása, míg a harmadik helyezett az Illés Márton, Balogh Rodrigó és Maly Róbert által készített Tollfosztás című film lett.

Előző sztori

Uszoda a belvárosban, a legtöbb riasztás Szegeden történt + FOTÓK, VIDEÓK (FRISSÜL!)

Default thumbnail
Következő sztori

Egyszerűbb lett a családtámogatások folyósítása

Legutóbbi hasonló cikkek