Közélet

Kutya meleg van! – házi kedvencek hőségriadóban

Kutya meleg van! – házi kedvencek hőségriadóban

2013. június 20., csütörtök
Kutya meleg van! – házi kedvencek hőségriadóban
hoseg05_gs

Házi kedvenceink ugyanolyan nehezen alkalmazkodnak a nyári, izzasztó hőmérséklethez, mint mi, emberek. Legyen szó kutyáról, macskáról, hörcsögről vagy tengerimalacról, a gazdiknak egész nap biztosítaniuk kell az ivóvizet és a komfortérzetet.

Hazánkban a hidegrekordok után a héten sorra dőlnek meg a melegrekordok. A 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletben nemcsak magunknak, hanem kisállataink számára is gondoskodnunk kell a megfelelő ivóvízellátásról és a hűvös szobáról, máskülönben komoly bajba, akár végzetes veszélybe is sodorhatjuk őket. Mégis milyen hőmérséklet az ideális egy kutyának vagy egy rágcsálónak? Milyen házi praktikákat alkalmazhatunk a lakásban tartott kedvenceknél és mik a hőguta tünetei? Ezekre a kérdéseinkre

Rengei Antal

szegedi állatorvos válaszolt.

A legszükségesEBbek

Mind a szobában, mind pedig a szabadban tartott állatok esetében fontos, hogy a körülményekhez képest hűvös és árnyékos helyet biztosítsunk, ahová elbújhatnak a tűző nap elől. Kertben tartott ebeknél megfigyelhető, hogy gödröt ásnak a virágágyásba, ugyanis a kapart lyukba fekve hűtik testüket. Ilyenkor érdemes ezeket az általuk kedvelt területeket időnként vízzel is fellocsolni, így biztosíthatjuk számukra a párásabb környezetet. Lakásban élő állatoknál bevethetjük a szobaventilátort, de akár a légkondicionáló készüléket is bekapcsolhatjuk. Az állatorvos azonban óva int attól, hogy a rágcsálók ketreceit e berendezések közvetlen közelében helyezzük el, ugyanis könnyen megfázhatnak a kellemetlen huzattól. Minden kis kedvencnek naponta többszöri vízcsere szükséges, még a tengerimalacoknak vagy hörcsögöknek is, akik táplálékukból nyerik vízkészleteik legnagyobb részét. „Bízzuk rá az állatra, hogy akar-e inni” – ajánlja jó tanácsként Rengei Antal. Ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, milyen felelőtlen döntés az, ha valaki autóban hagyja kutyáját vagy macskáját, akik a saját testhőmérsékletüktől felhevült kocsiban meg is fulladhatnak. Az állatdoktor azt tanácsolja, csak szükség esetén ültessük járműbe kedvenceinket, és akkor is az esti, hajnali órákban utazzunk, kisebb szünetekkel közbeiktatva.

napozok07_gs

Napi séta – többet ésszel, mint erővel

A napi szükséges sétákat lehetőleg késő estére vagy hajnalra kell időzíteni – tájékoztatott a szakember. Napközben csak akkor szabad levinni az állatokat, ha „dolguk van”, annak végeztével pedig egyből vissza kell térni a lakásba. Kerülni kell a megerőltető tréningeket és futásokat. Inkább csökkentett időintervallumban, kímélően eddzenek a gazdák kedvenceikkel. Az állatorvos szerint, mi sokkal többet bírunk ilyen szempontból, mint a kutyák. Az ember legjobb barátjánál fajta- (különösen orr-) függő, milyen mértékben bírja a meleget. Bár minden kutya a nyelvén keresztül párologtat, mégis: „a hosszú orrú kutyák orrában van egy terület, ami csak arra szolgál, hogy a rá csöpögő nedves folyadékot elpárologtassa, és ez hűti az állatot. A rövid orrú fajták sokkal érzékenyebben is erre a témára, így könnyebben is kapnak hőgutát.”

A hőguta végzetes is lehet

„Hőguta esetén az állat nem tud elég hőt leadni, így fölszalad a testhőmérséklete 42-43 fokra. Ez már egy életveszélyes állapot. Ilyenkor az állat elfekszik, iszonyatosan liheg, és kék a nyelve, mert nem kap elég oxigént. Ha nem teszünk semmit, akkor bekövetkezik a halál.” A szakember szerint, még ha sikerül is megelőzni az állat elpusztulását, elkerülhetetlen, hogy valamilyen maradandó károsodás éri a kedvencet. Rengei Antal tanácsa a gazdiknak az, hogy az orvos érkezéséig készítsenek hideg vizes borogatást a négylábú mancsaira, majd öblítsék le a fejét is, esetleg alkalmazzanak hideg vizes beöntést. Minél hamarább érkezik a segítség, annál valószínűbb, hogy a háziállat életben marad.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.