Közélet

Összefogtak a mórahalmi kistérség települései: indul a harmadik Tanyafejlesztési Program

Összefogtak a mórahalmi kistérség települései: indul a harmadik Tanyafejlesztési Program

2013. június 17., hétfő
Összefogtak a mórahalmi kistérség települései: indul a harmadik Tanyafejlesztési Program

Tanyavillamosításra és a külterületi dűlőúthálózat karbantartásához szükséges gépek beszerzésére is lehet pályázni a Tanyafejlesztési Program keretében. A mórahalmi kistérségben a települések összefogva pályáztak az elmúlt években, földgyalukat vásároltak.

A mórahalmi kistérségben a lakosság 40 százaléka él külterületen, Ásotthalom esetében pedig 60 százalékuk. „A településeknek átlagosan 300 kilométernyi tanyai dűlőúthálózatuk van, ez elég komoly terhet jelent az önkormányzatok számára, főleg hogyha külső szolgáltatásból kell megfinanszírozni a karbantartásukat. Így összefogásban, településcsoportonként tanyai útjavításra alkalmas gépeket, grédereket vásároltunk, amely nélkül tulajdonképpen a tanyai lakosság élete ellehetetlenül” – magyarázta

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere. Három-három település pályázott egy földgyalura, melyekkel a dűlőutakat tudják rendbe tenni. Szükség is van a munkagépekre,

Varga Ferenc

őstermelő portálunknak elmondta, pár nappal ezelőtt is ki kellett húznia egy személyautót a homokból, annyira fellazultak egyes utak bizonyos szakaszokon, s olyan mély a homok, hogy városi autóval nem érdemes megpróbálni végigmenni rajta. Hozzátette, az önkormányzat közreműködésével tavasszal, amint az időjárás is engedi, munkagépekkel hozzák helyre a dűlőutakat, melyben a külterületen élő gazdálkodók is segédkeznek. „A tavaszi útjavításokkor nagyon szépen elegyengetik, megadják az útnak a profilját, és miután helyreállítják, akkor körülbelül egy évig járható” – részletezte. Ez is időjárásfüggő azonban, Varga Ferencék a nyári száraz időben, amikor a homokos talajt már nem lehet munkagépekkel rendbe tenni, szalmát szoktak szórni az útra, hogy tudjanak közlekedni. A harmadik Tanyafejlesztési Programot hirdeti meg június folyamán a Vidékfejlesztési Minisztérium. A kiírás kiemelten kezeli a tanyavillamosítást, a kormány célja, hogy 2020 végéig minden tanyában legyen elektromos áram. A kiírás új eleme, hogy idén nemcsak az önkormányzatokon keresztül nyílik lehetőség tanyavillamosításra, hanem a lakosok is pályázhatnak a 100 százalékos támogatással futó programra. Várhatóan népszerű lesz a pályázat. Nógrádi Zoltántól megtudtuk, Mórahalom térségében azért nem jelentkeztek eddig tanyavillamosításra, mert a lakosok nem tudták előteremteni az önerőt. A Tanyafejlesztési Programban eddig 434 pályázat 2 milliárd 384 millió forint támogatást kapott. Ebben az esztendőben az egyéni tanyavillamosításra 50 milliót szánnak, az önkormányzatok útján történő és több tanya energiaellátását együttesen biztosító programra pedig 00 millió forintos keret áll rendelkezésre. A külterületi utak javítását biztosító gépbeszerzésre az elmúlt két évben 43 pályázat nyert támogatást, 330 millió forint értékben. Idén erre a célra 175 millió forintot lehet fordítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.