Közélet

Illegális kocsma részege verekedett Szegeden egy megemlékezővel (FRISSÍTVE!)

Illegális kocsma részege verekedett Szegeden egy megemlékezővel (FRISSÍTVE!)

2013. június 16., vasárnap
Illegális kocsma részege verekedett Szegeden egy megemlékezővel (FRISSÍTVE!)
rendorseg_buneset_gs

Egy illegális kocsma előtt iszogató ember támadt a hortobágyi kitelepítésekkel kapcsolatos megemlékezést előkészítő egyesületi tagra, aki egy üveggel védekezett - mindkettőt előállították.

Az Élhető Szegedért Egyesület és a Móravárosért Egyesület még 2011-ben állított fel a Kálvária térre, a 60-as években felrobbantott kápolna helyére egy emlékkeresztet és két kopjafát a hortobágyi munkatárborokba, a "magyar gulágra" deportált szegediek emlékére. Azóta minden évben tartanak itt megemlékezéseket.

Ezek eddig rendben, méltó módon zajlottak.

De csak eddig... "Június 16-án, vasárnap délelőtt épp az idei ünnepség előkészületei zajlottak, amikor az egyik vezetőségi tagunk egy hosszabbítóval a kezében ment áramforrásért a tér egyik italboltja előtt, ahol egy erősen illuminált ember kötött belé" - nyilatkozta portálunknak

Péter Szilveszter

, az Élhető Szegdért Egyesület elnökségének tagja. Hozzátette, hogy az üzlethelyiség egy hírhedt része a térnek, vegyesboltként üzemel, de lényegében illegális kocsmaként működik: a bejárat környékén fogyasztják el az italt a vendégek, még egy sörnyitó is ki van függesztve az egyik fára. "A bolt környékén jellemző a részegeskedés, és nem ritka az inzultálás sem" - tette hozzá az egyesületi tag. Utóbbi állítást mi is meg tudjuk erősíteni, évekkel ezelőtt fotós kollégánknak szóltak be agresszívan, mert a környéket fényképezte... "A szóváltás tettlegességig fajult, lényegében megtámadta a részeg a tagtársunkat, aki bemenekült a boltba segítségért, de az üzemeltető kizavarta, gyakorlatilag odalökte ennek a felbőszült embernek, aki ezután leteperte, és az arcába vágott, közben azt mondták neki, hogy 'rohadt fideszes'. A szemüvege eltört, az órája eltűnt. A rendőrséget kihívtuk, ők intézkedtek, és állítólag megvan a tettes is" - mesélt a támadás részleteiről Péter Szilveszter, akitől megtudtuk, hogy ezek a megemlékezések nem pártpolitikai események. Igaz, beszédet szoktak mondani jobboldali képviselők, de az egyesület egy független szervezet. "A sértettől látleletet vesznek, mi pedig megtesszük a feljelentést a verekedő és a bolt üzemeltetője ellen is; utóbbi szerintem bűnrészességet vállalt azzal, hogy megtagadta a segítségnyújtást" - fűzte hozzá.

Rendőrség: mindkét verekedőt előállították

Felkerestük a rendőrséget, akik este 18 óra után adtak ki közleményt az esetről, amely szerint két embert állítottak elő a szegedi rendőrök a Kálvária térről. Közölték: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2013. június 16-án délelőtt a szegedi Kálvária téren két férfi keveredett szóváltásba egymással, ami dulakodásig fajult. A gyanú szerint V. József beszaladt az ott lévő italboltba, ahol egy üveget vett magához, majd további dulakodást követően az üveggel fejbe vágta L. Józsefet. A bűncselekmény következtében mindketten nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek - olvasható a közleményben. A rendőrök a két férfit a Szegedi Rendőrkapitányságra előállították. V. József ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette, L. József ellen garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás - zárul a sajtóanyag.

V. József: a rendőrségi közlemény nem a valóságot tartalmazza

A rendőrségi közlemény megjelenését követően V. József megkereste portálunkat, s elmnondta: álláspontja szerint a kiadott nyilatkozat nem felel meg a valóságnak, miként azt a mai napon tett vallomásában ki is nyilvánította. Ő sértettként menekült az italboltba, ahonnan kirángatták, így - önvédelmi céllal - került a kezébe az üveg. Hozzátette: a tények további elbírálása természetesen a hatóságok, a bíróság feladata lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.