Közélet

Elindult az ELI építésének közbeszerzési eljárása

Elindult az ELI építésének közbeszerzési eljárása

2013. június 27., csütörtök
Elindult az ELI építésének közbeszerzési eljárása
eli_látványterv_új_02

Megjelent a szegedi lézerközpont első szakaszának építésére kiírt közbeszerzési eljárás, a pályázatokat augusztus 15-ig lehet benyújtani.

A pályázati dokumentációt 500 ezer forintért lehet megvásárolni, és augusztus 15-én 14 órakor kell az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. székhelyén lennie. A szerződési feltételek között sok egyéb gazdasági és műszaki alkalmasság mellett szerepel az is, hogy az induló cégeknek részt kellett már venniük legalább egy 15 milliárdos építési projektben, és legalább 5000 négyzetméter rezgésmentesen elválasztott alapozást tartalmazó építési beruházásban. A felhívás egyébként június 27-én, csütörtökön jelent meg a ted.europa.eu oldalon.

Négy épületet kell felhúzni

Az ELI-ALPS kutatási program befogadására szolgáló épületegyüttes a Szegeden a volt orosz laktanya területén valósul meg mintegy 16,5 ha területű telken. A lézer technológia főépületének, az „A” épületnek összes bruttó szintterülete kb. 10 000 négyzetméter. Az épület a lézertechnológia által igényelt különleges követelményeknek (rezgésmentes alapozás, talajvízszint stabilitás, tisztatér, hőmérsékleti stabilitás, sugárvédelem, daruzás) kell eleget tegyen. Az „A” épületet kiszolgáló „B” épület összes bruttó szintterülete 9300 négyzetméter, ahol a rendkívül igényes épületgépészet mellett főként laboratóriumok működnek majd. A „C” épület a létesítmény kiemelkedően reprezentatív fogadóépülete, főként előadótermeket, tárgyalókat, irodákat tartalmaz. Az összes bruttó szintterülete 7700 m². A „D” épület összes bruttó szintterülete kb. 3300 négyzetméter, műhelyeket, raktárakat és kiszolgáló létesítmények irodáit foglalja magába. A beruházáshoz komplett infrastruktúra tartozik, ami kiszolgáló utakból, parkolókból, vagyonvédelemből, vízi közművekből, elektromos energiaellátásból, gázellátásból, informatikai rendszerből és igényes kertépítésből áll. Az építés beruházásának befejezése 2015. november 30-a, a sikeres közbeszerzés után a győztes pályázó már ősszel el is kezdheti a tereprendezési munkálatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.