Közélet

Bővült az Alföldvíz tulajdonosi, partneri köre

Bővült az Alföldvíz tulajdonosi, partneri köre

2013. június 20., csütörtök
Bővült az Alföldvíz tulajdonosi, partneri köre

Az elmúlt hónapok tárgyalássorozatait követően az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. a közelmúltban tartott rendkívüli közgyűlésén 95 Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, valamint Hajdú-Bihar megyei település részvényjegyzéséről született döntés. A társaság tulajdonosi köre így több mint kétszeresére, 87-ről 182-re bővült - jelentették be az érintettek csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Szegeden.

Balázs István

, a társaság igazgatósági elnöke elmondta: az elmúlt hetek során a 95 új részvényes önkormányzat közül 60 már meg is kötötte a bérleti-üzemeltetési szerződést az Alföldvíz Zrt.-vel, így az ország egyik legnagyobb 100 százalékában nemzeti tulajdonú víziközmű-szolgáltató társasága jött létre. A társaság jelenleg 300 000 lakos víziközmű-ellátását biztosítja, ez a szám 2015 végére meghaladhatja az 500 ezret. A csatlakozó településekkel együtt az Alföldvíz Zrt. 129 településen szolgáltathat majd a jövőben, a jelenlegi 67 helyett. A szakember megemlítette: az elvezetett szennyvíz mennyisége 2012-ben 8 millió 366 ezer köbméter volt, míg a kapcsolódó településeken ugyanez a szám 6 millió 379 ezer köbméter, azaz kétszeresére növekszik az ellátandó feladat mennyisége.

Csák Gyula

vezérigazgató szerint a szolgáltatások átvétele az új településeken a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyének megérkezése után ősszel kezdődhet meg. A tényleges szolgáltatás jövő januártól indul. Az üzemeltetési feladatokat eddigiekben ellátó társaságok munkavállalói számára is biztosított a jövő, mivel a munkavállalók átvételével, az Alföldvíz Zrt. minden szakemberre számít az új feladatok ellátása során. A teljes rendszert a tervek szerint több mint 1000 fővel üzemeltetik majd. Az Országgyűlés 2011. december 30-án elfogadta a víziközmű-ágazat átalakítását előirányzó víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt. A jogszabály megszületése előtt a víziközmű-szektorra a széttöredezettség volt jellemző. Közel 400 szolgáltató különböző színvonalon és eltérő díjakat alkalmazva látta el feladatát. A jogalkotó célja az volt, hogy egy olyan integrált, egységes, szabályozott piac jöjjön létre, melynek szereplői a hatékony működés mellett magas szakmai színvonalon látják el a feladatukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.