Történelmi lehetőség előtt áll a magyar kézilabdasport

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kissadam_mefob44_gsA MEFS elnöke szerint az amatőr versenysportban komoly alap lehet az egyetemi sport, míg Győrfi János európai mesteredző szerint a sportágban élnie kell a TAO adta lehetőségekkel.

A hét elején lezajlott MEFOB kézilabdadöntő mérkőzéseit a helyszínen tekintette meg a hazai egyetemi-főiskolai sport két magas rangú szakembere is. “Kiváló hangulatú MEFOB-döntőt rendeztek Szegeden, örömmel tapasztaltam, hogy milyen szurkolás volt az egyes mérkőzéseken. A színvonalról is elégedetten nyilatkozhatok, miután személyesen láthattam a Győr – Szeged női kézilabda-mérkőzést, s a fiúknál az SZTE – Műegyetem derbi pedig igencsak izgalmasan alakult az első félidőben” – árulta el a SZEGEDma.hu-nak Kiss Ádám a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke, aki szerint az amatőr versenysportnak az egyetemi bajnokságokra alapozva kell megteremteni a jövőjét, ahol egyetemek, főiskolák saját csapatai csapnak össze másik hasonló egységekkel. Ennek táptalaja a kézilabda óriási népszerűsége is. “Készítettünk egy felmérést, amely szerint a kézilabda egyike a három legnépszerűbb sportágnak az egyetemi sportok között. A labdarúgás természetszerűleg vezet, a kosárlabda a második, a kézilabda pedig a röplabdát megelőzve a harmadik a rangsorban” – közölte a MEFS elnöke.

gyorfijanos_mefob51_gs

Hasonló véleményen volt a Győrfi János, a Magyar Kézilabda-szövetség utánpótlás bizottságának elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársa is. “Borzasztóan szükséges az egyetemi-főiskolai sport fejlesztése, s a mostani sportpolitikában, úgy érzem a jelenlegi a jó irány. Fontos, hogy ne csak szlogenekben hanem a valóságban is összefonódjon a tanulás és az élsport. Ennek emelkedése, fejlesztése mindenképpen stratégiai kérdés” – közölte az európai mesteredző, aki kiemelte a rendezők munkáját is. “Maga Szeged remek helyszíne volt a döntőnek, színvonalas mérkőzésekkel, lelkes, hajtós csapatokkal. A szervezést is példamutatónak nevezném.”

A MOB-on belül az egyetemi sport kérdésével is foglalkozó osztályvezető elmondta, az egyetemi sport fejlesztésének szükségessége a Hajós Alfréd-tervben is le van fektetve. Kiemelte: a kézilabda, mint TAO-sportág és látványsportág, történelmi lehetőség előtt áll, amit meg is kell ragadni. “Forrást kell bevonni erre a területre, amit aztán intelligens módon kell felhasználni. Ez a kulcstényező: ha az egyetemi-főiskolai sport, és azon belül a kézilabda fejlődik, már kicsikét mosolygósabb, vidámabb jövő elé nézhetünk” – húzta alá Győrfi János.

A TAO-támogatások kapcsán elmondta: “Ilyen típusú lehetőség korábban nem állt rendelkezésre. A kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, ezt a mindennapos testnevelés, a TAO-sportágak támogatásában és a kiemelt sportágak támogatásában is megnyilvánul. A magyar sportba soha nem áramlott be ennyi pénz, több tízmilliárdos nagyságrendről van szó az öt látványsportágban. Ezt nagyon okosan kell felhasználni létesítményfejlesztésre, szakemberképzésbe és programokba egyaránt” – hangsúlyozta a sportvezető a szegedi szempontból egy ezüst- és egy bronzéremmel záruló négyes döntőket követően.

Előző sztori

Labdarúgás: gólokat és győzelmet remél a Volán

Következő sztori

Önkormányzati pályázat az utántpótlás-nevelés támogatására