Egyetem

Több elsős, több osztály a Szegedi Tankerületben

Több elsős, több osztály a Szegedi Tankerületben

2013. május 7., kedd
Több elsős, több osztály a Szegedi Tankerületben
iskola3

Négy plusz osztályt indítanak a Szegedi Tankerületben, de lesz olyan intézmény, ahol a tantermek hiánya miatt eggyel kevesebb első osztályban csengetnek be szeptemberben.

Ahogy beszámoltunk róla

, április 8-án és 9-én zajlottak az általános iskolai beiratkozások a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó intézményekben. A körzethatárok kijelölése megfelelően zajlott, s az első osztályba beíratott gyermekek létszáma – összhangban az előkészítő időszak tervezési adataival – Szegeden 3, míg Sándorfalván 1 plusz osztály indítását teszik szükségessé.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit

, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Szegedi Tankerületének igazgatója arról tájékoztatott, Sándorfalván, a Pallavicini Sándor Általános Iskolában három helyett négy első osztályt indítanak. Szegeden plusz osztály az Alsóvárosi Általános Iskolában indul, a tavalyi kettő helyett három, az Arany János Általános Iskolában három helyett négy, míg a Béke utcaiban és a Tabánban kettő helyett három első osztályban kezdik meg szeptemberben az oktató-nevelő munkát. A tantermi adottságok hiánya miatt viszont eggyel kevesebb osztály indul a Tisza-parti Általános Iskolában. „Az osztályok kialakítása során minden esetben figyelemmel kellett lenni a tárgyi feltételek meglétére. Országszerte az önkormányzatok biztosítják a szükséges tantermek kialakítását és működtetését, a fenntartó pedig biztosítja a jogszabály szerinti személyi feltételeket” – közölte Plesovszkiné. Leszögezte, a Szegedi Tankerületben a körzetes feladatokat valamennyi intézmény maradéktalanul el tudja látni. Megtudtuk, egyetlen intézményben sem volt magasabb a jelentkező körzetes gyermekek száma, mint a meghatározott férőhelyek. A tankerület 22 intézményébe közel 1600 elsőst

írattak be

, 62 első osztályt indítanak, a gyógypedagógiai feladatokat ellátó speciális intézményt nem számítva. A tankerületi szintű osztályátlag pedig 26 fő körül alakul. „A szabad iskolaválasztás jogának gyakorlásából fakadó túljelentkezés az iskolák mintegy felében volt tapasztalható, ahol a jogszabály ez irányú módosítása lehetővé tette a maximális létszám emelését. Ez természetesen nem minden esetben 32 fős osztályokat jelent, csupán azt, hogy az adott intézmény osztályaiba 27 főnél több gyermeknek nyílt meg a felvételi lehetősége” – tájékoztatott az igazgató. Így a beíratott mintegy 1600 gyermek közül csupán 10-12 fő esetében volt szükség másik fogadó intézmény felajánlására, a többi beiratkozó leendő elsős mindegyike az általa választott iskolába nyert felvételt. A legtöbb tanuló a négy első osztály indító Arany János Általános Iskolába fog járni, ott összesen 117 kis elsőst fogadnak. A legmagasabb osztálylétszám pedig a Dózsa György Általános Iskolában lesz, ott a két első osztályba 64 gyermek kezdi majd meg tanulmányait. Plesovszkiné Ujfaluczki Judittól megtudtuk, a speciális gyógypedagógiai feladatellátásából fakadóan a legkevesebb gyermeket a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat fogadja a következő tanévben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.