/

Sclerosis Multiplex: egyénre szabott terápiáért határokon át

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szabadka és Szeged közösen nyert pályázati pénzt a betegség genetikai hátterének vizsgálatára.

eulogo

Egy kutatási együttműködés a Sclerosis Multiplex diagnosztikai eljárásainak fejlesztésére határon átnyúló betegadatbázis és az első Vajdasági liquor bank létrehozására és DNS bank fejlesztésére (MultScler) a célja annak a pályázatnak, melyben a szegedi klinika és szabadkai kórház közösen vesz részt.

A Sclerosis Multiplex fiatal felnőtt korban az egyik leggyakoribb központi idegrendszeri demyelinisatióval és axonkárosodással járó autoimmun, neurodegeneratív megbetegedés, a fiatal felnőttkorban kialakuló mozgáskorlátozottság, rokkantság vezető oka. A betegség Magyarországon az epidemiológiai vizsgálatok alapján 8000-9000 embert érint, évente 200-300 új esetet diagnosztizálnak. Oki kezelés a Sclerosis Multiplex gyógyításában nem áll rendelkezésre, a jelenleg alkalmazott immunmoduláló kezelések célja a rosszabbodás feltartóztatása, az életminőség javítása. A Sclerosis Multiplex napjainkban is klinikai diagnózis. Igazolni kell, hogy a beteg tünetei térben és időben disszemináltan jelennek meg. A klinikai tünetek mellet a koponya és gerinc MRI vizsgálatok részben differenciál diagnosztikai jelentőséggel bírnak, részben a diagnózis megerősítését szolgálják. Az agyvíz vizsgálata az autoimmun gyulladásos eredetet erősíti meg.

„A pályázat témája nagyon jól egybeesik az Sclerosis Multiplex kutatásának aktuális kérdéseivel. A betegek életminőségének követése, fáradékonyságának és egyéb klinikai paramétereinek tisztázása nagyon lényeges kérdés, hiszen így mérhető leginkább a terápia hatékonysága” – avatott be a kutatásban rejlő lehetőségekbe Vécsey László neurológus professzor. Az akadémikus hangsúlyozta azt is, hogy nagy jelentőségű e betegség és a gyermekvállalás kérdése is. E mellett genetikai vizsgálatokat végeznek, amely pontosabb adatot ad arról, hogy melyek azok a génszakaszok amelyek a betegség kialakulásáért felelhetnek. „A harmadik pillére a közös programunknak az agyfolyadék diagnosztika, amely az Sclerosis Multiplex kórisme felállításának fontos eleme. Nemzetközi szabályoknak megfelelően történik ez a fontos laboratóriumi vizsgálat Szegeden és Szabadkán is” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy lehet-e gyógyulást elérni e betegségnél a professzor elmondta, hogy a kezelés célja a beteg életminőségének javítása azaz, az állapot rosszabbodások (schub) számának csökkentése, a betegség előrehaladásának, progressziójának mérsékelése. „A jelenleg alkalmazott és a közeljövőben bevezetésre kerülő gyógyszerek képesek arra, hogy kedvezően módosítsák fenti paramétereket. A gyógyulás fogalma alatt általában azt értjük, hogy tökéletesen meggyógyult a beteg. Ez nehéz kérdés, hiszen a cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő kedvezőtlen paramétereit tudjuk gyógyszerekkel javítani, de a teljes gyógyulás ritkábban érhető el. Ugyanez igaz például szívbetegség esetén is, ahol gyógyszerekkel befolyásolhatjuk a szívfrekvenciát, vagy javíthatjuk a kamra funkcióját. Így van ez az Sclerosis Multiplex betegeknél is. Gyógyszerekkel, életmódtanácsokkal javíthatjuk a betegeink életminőségét, de a tökéletes gyógyulás még a jövő kutatásának a feladata” – hangsúlyozta Vécsey László.

A jelenlegi pályázat, mely 2012. január 1-től 2013. december 13-ig tart az Európai Unió és Magyarország finanszírozásával valósul meg Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében támogatott MultScler elnevezésű projektként a Szegedi Tudományegyetem és a Szabadkai Közkórház közreműködésével. Elsősorban a Sclerosis Multiplex betegség genetikai hátterének elemzésével, kutatásával foglalkozik. A projekt lehetővé teszi a partnerek kutatási eszközállományának bővítését, az első vajdasági liquor bank létrehozását Szabadkán, illetve új lehetőségeket biztosít biomarker vizsgálatokhoz, hozzájárulva az Sclerosis Multiplex betegség diagnózisának és patomechanizmusának vizsgálatához.

A projekt azonosító száma: HUSRB/1002/214/082

A sajtóközleményben foglaltak nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió hivatalos álláspontját.

http://www.hu-srb-ipa.com

Előző sztori

Világok virága a Magyarok Világtalálkozóján + FOTÓK

Következő sztori

Cselgáncs: szombaton Napfény-kupa a műjégpályán