Közélet

Rottweiler riogatott a Röszkei utcában

Rottweiler riogatott a Röszkei utcában

2013. május 14., kedd
Rottweiler riogatott a Röszkei utcában
rottweiler

Kóborló, gazdátlan rottweilert jelentettek Szegeden, a Röszkei utcában. Az állat utcára dobása állatkínzásnak minősül, az Orpheus Állatvédő Egyesület húszezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki az egykori gazdája kilétét felfedi.

A kifejlett

rottweiler kutya

megjelenésétől több lakó pánikba esett Szegeden, a Röszkei utcában, így az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberét kérték fel, hogy a közterületen az állatot szedje össze. Egyre több nagytestű, félelmet keltő állatot engednek vagy dobnak el, hagynak magára. A cselekmény állatkínzás, ami jelen törvények értelmében bűncselekmény, mely 2 évig terjedő börtönnel is sújtható. Az állatvédők legtöbbször megteszik a feljelentést, de az azonosító chip nélküli kutyák gazdái rendszerint nem kerülnek elő.

Éhes, nagytestű kutya utcára dobása büntetendő

Az utcán kóborló kutyák legtöbbször nem okoznak problémát, de például ivarzási időszakban vagy amikor táplálékot keresnek előfordulhat, hogy agresszívabbá, támadóvá válnak. Az ember által kimutatott félelem is nagyobb eséllyel idézhet elő kutyatámadást.

Seres Zoltán

, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere szerint a háziállatként tartott kutyák emberi felügyelet nélkül hagyása, az állatok utcára dobása felelőtlen cselekmény, ami a 2004. évi X. törvény szerint kimeríti az állatkínzás bűncselekmény fogalmát is.

Jutalom a nyomravezetőnek

Aki úgy gondolja, hogy az utcára dobott kutya a környezetéből (pl. szomszédjától) származhat, az jelezze a hatóságnak a jól ismert 107-es számon a meglévő információkat. Az első hiteles segítő számára az Orpheus Állatvédő Egyesület 20.000. Ft nyomravezetői díjat ad. A fajtájának megfelelő viselkedésű kutyus egyébként a www.ebangyal.hu gazdikereső oldalon örökbefogadót, szerető gazdit keres.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.