Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

Megduplázzák az egyházmegyei adományokat + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szerzodes04_gsEgyüttműködési szerződést írt alá a Szeged-Csanádi Egyházmegye az OTP-vel. Ennek értelmében a közszolgálatot ellátó intézményrendszerük részére érkező adományokat megduplázza a pénzintézet.

Köznevelési, felsőoktatási, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi valamint Karitász-szolgálat és sport utánpótlás-nevelési feladatokat is ellát a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Kiss-Rigó László leszögezte, ezen a területen a munkát nem az egyházmegye, mint jogi személy végzi, hanem egy élő közösség. Ezen feladatokra igyekeznek minél több saját forrást is átcsoportosítani.

A megyés püspök elmondta, öt székhelyen 863 főt látnak el az egyházmegye szociális intézményeiben, melyek többsége idősek otthona, illetve a Kálvária Védőotthonban fogyatékkal élőket látnak el. Szegeden kívül Hódmezővásárhelyen, Újkígyóson és Gerendáson van ilyen intézményük. Az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi szakszolgálata öt megyében és a fővárosban működik, s 3000 gyerekről és fiatalról gondoskodnak. Nevelőotthonokat tartanak fenn és nevelőszülői hálózatot tartanak fenn.

Közoktatási intézményeket is fenntartanak, négy megyében 28 intézmény működik 84 telephellyel. „2134 óvodás ellátásáról gondoskodnak az intézményeink, 5913 általános iskolai tanuló és 1467 középiskolás oktatását-nevelését végzik” – sorolta a megyés püspök. A 9514 gyermekkel 903 pedagógus foglalkozik. Ezen felül a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia közel száz tehetséges fiatallal foglalkozik, míg a Gál Ferenc Főiskolának 360 hallgatója van.

Az egyházmegye közszolgálatot végző intézményeinek megsegítésére, az ott végzett munka színvonalának emelésére fordítják azokat az összegeket, melyek a most megkötött együttműködési szerződés keretében érkeznek. Az egyházmegye Toronyirány című kiadványában megjelent cikkben sorolták fel, hogy milyen közszolgálati feladatokat látnak el, mely nyomán körülbelül egy évig rendszeresen érkeztek kisebb összegű adományok. Kiss-Rigó elmondta, zömében szegényebbek és nyugdíjasok küldtek pénzt. „Nem az összegyűlt körülbelül fél millió forint a lényeg, hanem annak eszmei értéke” – hangsúlyozta.

Az együttműködési szerződéssel kapcsolatban elhangzott, az OTP olyan konstrukciót dolgozott ki, mely értelmében minden az egyházmegye közszolgálati feladatainak ellátására szánt adományt megdupláz a pénzintézet. Windheim József ügyvezető igazgató elmondta, évente egy alkalommal fognak elszámolni. A támogatási program értelmében az egyházmegye területén gyűjtőládákat helyeztek ki Csongrád és Békés megye területén, illetve Túrkevén, Kunszentmártonban és Mezőtúron is.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál