Közélet

Megduplázzák az egyházmegyei adományokat + FOTÓK

Megduplázzák az egyházmegyei adományokat + FOTÓK

2013. május 2., csütörtök
Megduplázzák az egyházmegyei adományokat + FOTÓK
szerzodes04_gs

Együttműködési szerződést írt alá a Szeged-Csanádi Egyházmegye az OTP-vel. Ennek értelmében a közszolgálatot ellátó intézményrendszerük részére érkező adományokat megduplázza a pénzintézet.

Köznevelési, felsőoktatási, szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi valamint Karitász-szolgálat és sport utánpótlás-nevelési feladatokat is ellát a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

Kiss-Rigó László

leszögezte, ezen a területen a munkát nem az egyházmegye, mint jogi személy végzi, hanem egy élő közösség. Ezen feladatokra igyekeznek minél több saját forrást is átcsoportosítani. A megyés püspök elmondta, öt székhelyen 863 főt látnak el az egyházmegye szociális intézményeiben, melyek többsége idősek otthona, illetve a Kálvária Védőotthonban fogyatékkal élőket látnak el. Szegeden kívül Hódmezővásárhelyen, Újkígyóson és Gerendáson van ilyen intézményük. Az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi szakszolgálata öt megyében és a fővárosban működik, s 3000 gyerekről és fiatalról gondoskodnak. Nevelőotthonokat tartanak fenn és nevelőszülői hálózatot tartanak fenn. Közoktatási intézményeket is fenntartanak, négy megyében 28 intézmény működik 84 telephellyel. „2134 óvodás ellátásáról gondoskodnak az intézményeink, 5913 általános iskolai tanuló és 1467 középiskolás oktatását-nevelését végzik” – sorolta a megyés püspök. A 9514 gyermekkel 903 pedagógus foglalkozik. Ezen felül a Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia közel száz tehetséges fiatallal foglalkozik, míg a Gál Ferenc Főiskolának 360 hallgatója van.

Az egyházmegye közszolgálatot végző intézményeinek megsegítésére, az ott végzett munka színvonalának emelésére fordítják azokat az összegeket, melyek a most megkötött együttműködési szerződés keretében érkeznek. Az egyházmegye Toronyirány című kiadványában megjelent cikkben sorolták fel, hogy milyen közszolgálati feladatokat látnak el, mely nyomán körülbelül egy évig rendszeresen érkeztek kisebb összegű adományok. Kiss-Rigó elmondta, zömében szegényebbek és nyugdíjasok küldtek pénzt. „Nem az összegyűlt körülbelül fél millió forint a lényeg, hanem annak eszmei értéke” – hangsúlyozta. Az együttműködési szerződéssel kapcsolatban elhangzott, az OTP olyan konstrukciót dolgozott ki, mely értelmében minden az egyházmegye közszolgálati feladatainak ellátására szánt adományt megdupláz a pénzintézet. Windheim József ügyvezető igazgató elmondta, évente egy alkalommal fognak elszámolni. A támogatási program értelmében az egyházmegye területén gyűjtőládákat helyeztek ki Csongrád és Békés megye területén, illetve Túrkevén, Kunszentmártonban és Mezőtúron is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.