Még a tavalyinál is színesebb könyvhetünk lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

konyvheti_sajtaj_4Közel harminc helyszínen, több mint száz programmal várja az olvasás barátait a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvénysorozata, melyet immár hatodik éve szervez és koordinál a Somogyi-könyvtár.

84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozata a részvevő intézményekben június 4-13-ig, a központi helyszínen, a közelmúltban megújult Dugonics téren június 6-10-ig tart. A téren huszonnégy stand várja a könyvbarátokat.

A Somogyi-könyvtár figyelmének fókusza az olvasás szeretetére és annak továbbadására irányul, a könyvünnep középpontjában is az olvasás szeretete áll – így összegezte a könyvtármenedzsment részéről Palánkainé Sebők Zsuzsanna a könyvfesztivál lényegét a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Egy könyvben a világ

A könyvünnepre Darvasi László fogalmazott meg “mottókat és tételmondatokat”, íme az egyik: “Az olvasás egyik nagy titka, hogy az ember úgy érezheti, egyetlen könyvbe belefér az egész világ.” Az ő sorait hallhatjuk majd a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság flashmobján is június 7-én 19.15-től a Dugonics téren.

A nagy nevek fesztiválja

Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa kiemelte, a régi együttműködő partnerek mellé idén újak is jelentkeztek, így összesen mintegy 30-40 szervezet áll ki valamilyen módon az olvasásnépszerűsítés mellett a könyvheti részvételével: sok más mellett szegedi, magyar és határon túli kiadók, médiumok, kávéházak, a Szegedi Nemzeti Színház, az SZTE Egyetemi Kiadó és Médiacentrum, a Belvárosi mozi vagy a Kiskunsági Nemzeti Park. A könyvhét egyik legkülönlegesebb helyszíne Szent-Györgyi Albert egykori dolgozószobája lesz. Egyre több kávéház – a Millenniumi Kávéház, a Grand Café, a Zero Art Café – készül önálló programmal a könyvhétre.

A nagy nevek idén sem hiányozhatnak a könyvünnepről. Június 6-án 16.30-kor kerül sor az Ünnepi Könyvhét hivatalos megnyitójára, melyen idén Nyáry Krisztián irodalomtörténész mond beszédet, akinek az írók-költők szerelmeiről szóló, Így szerettek ők című kötete a Facebookon is nagy népszerűségnek örvend. Az idei szegedi Év Könyve díjat Nagy Bandó András viszi el, mellette 17 pályázót támogat az önkormányzat – tudtuk meg Antal Anikótól, a szegedi Polgármesteri Hivatal Oktatási, Kulturális és Sportirodájának képviseletében. Hozzátette: a könyvhét színvonalas kínálata azt mutatja, a fesztivál a lehető legjobb helyen van a Somogyi-könyvtár kezében.

A szegediek közül jön Temesi Ferenc, valamint Dinnyés József „daltulajdonos”, akiről könyvet írtak, negyvenöt éves munkásságának legjobb dalait pedig új lemezén gyűjtötték össze. Beszélgetést hallhatunk Háy János A Mélygarázs című kötetéről, Podmaniczky Szilárd A fenyegetett gyilkos anatómiája (René Magritte éjszakái) című drámájáról, valamint a közelmúltban Brüsszelben bemutatott színdarabjáról. Érkezik Pozsgai Zsolt és Závada Pál is.

Szerzők a vásznon és a színpadon

konyvheti_sajtaj_1Új partnerként jelentkezik a Belvárosi mozi, amelynek „Írók a moziban” sorozata írók forgatókönyveiből készült filmeket mutat be. Így többek között Závada Pál Jadviga párnája, Grecsó Krisztián Hasutasok című alkotását is láthatja a közönség. Szabadtéri vetítésen mutatják be a Szezon című filmet, amely Podmaniczky Szilárd írásából készült. A színházi szerzők között itt lesz Pozsgai Zsolt, aki Pipás Pista történetének színrevitelével keltett nagy érdeklődést a közönség körében.

Június 6-án bemutatják Hász Róbert ötödik regényét, június 7-én Petri Csathó Ferencre emlékeznek, június 8-án ismét sor kerül a Szegedi Írók Napjára, melyen Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke invitálja a szegedi vagy Szegedhez kötődő szerzőket egy beszélgetésre, többek között a képregényes Pilcz Roland és Zelena András is a délelőtt vendége lesz. Június 9-én vasárnap tematikus napot tartanak Színpadi szerzők színpadon címmel, olyan ma játszott szerzőkkel beszélgetnek, mint Pozsgai, Závada vagy Podmaniczky.

Szegedtől Szegedig

konyvheti_sajtaj_3

A „szegediség” jegyében bemutatják a Szegedtől Szegedig antológia legújabb kötetét, a városhoz kötődő szerzőkkel találkozhatnak az érdeklődők, megkoronázzák a Könyvkirályt, s megünneplik „a Város folyóirata”, a Szeged fönnállásának 25. évfordulóját. Szól majd dixie-, tér- és népzene, az Olvasó- és Játszóligetben képregényrajzolás, a Partiscum Egyesülettől digitális planetárium, valamint játszóház, „hangszersimogató”, illetve a vadaspark és a füvészkert hívogatja a gyermekes családokat. Az Olvasóligetben egyébként több mint egy tucat partner kínál különféle tevékenységet, a házigazda a Somogyi-könyvtár és az Égigérő program, mely sátránál a legjobb gyerek- és ifjúsági könyvekkel, heverészős-üldögélős olvasósarokkal, izgalmas gyermekirodalmi programokkal és játékokkal várja az olvasni, lapozgatni vágyókat, mondókázó tipegőktől a mesélni vágyó nagymamákig, családoktól az iskoláscsoportokig.

Szintén új “standként” jelentkezik az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK), amely az olvasást és a tudományos ismeretek népszerűsítését helyezi a középpontba – mondta el a sajtótájékoztatón Újszászi Ilona, az SZTE kiadói és médiakapcsolati igazgatója. A SZEK az egyetemen működő kiadói műhelyeknek és szerzőknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít a könyvheti rendezvényeken, június 6-10. között minden nap 17 órától a SZEK Dugonics téri sátránál.

Tavalyhoz hasonlóan idén is minden program megtalálható részletekkel és számos keresési lehetőséggel a szegedi könyvhét honlapján.

A SZEGEDma.hu a könyvhét nyitónapján, június 6-án a helyszínről jelentkezik online közvetítéssel, interjúkkal.

konyvheti_sajtaj_2

Előző sztori

Orbán Viktorról írt véleményeket adott át a szegedi DK

Következő sztori

Speciális kórházi ágyak és matracok a Bálint Sándor szeretetotthonnak + FOTÓK