Közélet

Lóugrásban a hazai fiatalok sakkoktatása

Lóugrásban a hazai fiatalok sakkoktatása

2013. május 5., vasárnap
Lóugrásban a hazai fiatalok sakkoktatása
sakk_kerekasztal03_gs

A sakk készségfejlesztő, izgalmas és szórakoztató - hangsúlyozza a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület és a Zentai Sakk Klub, melyek karöltve közel másfél éves projektet indítottak a sport népszerűsítésére.

Közös, közel másfél éves programot indított a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület a Zentai Sakk Klubbal karöltve, melynek célja a sakk népszerűsítése a fiatalok körében. A szürkeállományt megmozgató táblajáték fejlesztő hatásáról és az utánpótlás-nevelésről szombaton az Agórában tartott nyitórendezvényükön beszéltek a szervezők, ahol számos tehetséges fiatal sakkozó is tiszteletét tette. "A pályázati támogatás az egyesületek működésében nyújt nagy segítséget, emellett sakk-oktatásokat szervezünk kezdők és haladók számára, szerbiai és magyar fiatalok bevonásával sakk táborokat indítunk" - nyilatkozta portálunknak

Kopasz Róbert

, a Maróczy Géza Sportegyesület ügyvezető elnöke. "Makó kiemelkedő szerepet vállal a sakkozók utánpótlás-nevelésében, a ASS-Makói SVSE sakkszakosztálya által" - emelte ki

Herpai József

sakkedző, aki a fiatalok sakkoktatásának helyzetéről tartott előadást. Mint mondta, Szegeden csupán egy középiskola, a Dugonics András Piarista Gimnázium foglalkozik kiemelten sakkoktatással, az általános iskolák közül azonban többen is folyik képzés. Kiemelte közülük a Madách és a Tisza-parti iskolát, valamint a Ságvárit is, amely egy-két év kihagyást leszámítva hosszú ideje tanítja a fiatalokat a játékra. "A következő tanévtől Magyarországon komoly változások lesznek az oktatásban, hiszen órarendjük 10 százalékát szabadon választható tárgyakkal tölthetik meg. Ezen tantárgyak között szerepelhet a sakk is, amely a Vajdaság után hazánkban is új lendületet adhat ennek a sportnak" - mondta Herpai József. A legfőbb gondot a személyi feltételek kialakítása, a képzett oktatók hiánya okozhat, ennek megoldása még a Magyar Sakkszövetségre vár.

sakk_kerekasztal01_gs

Három fiatal sakktehetség is vendége volt a szombati rendezvénynek: a 16 éves

Csonka Balázs

és a 17 éves

Tésik Csaba

már FIDE-mester, míg a 15 éves

Szajbély Zsigmond

mester jelöltként beszélt arról, mit jelent számukra ez a sport. "A játékban rejlő lehetőségek nagyon izgalmassá tesznek minden meccset, élményt nyújt egy-egy jobb lépés" - mondta Tésik Csaba. A Ságvári gimnázium 10. osztályos tanulója jelenleg 2350-es mester, a suli miatt most csak napi egy órát foglalkozik a sakkal, hétvégente egy kicsit több lehetősége van a gyakorlásra. "A magyar bajnokságon is szerepeltem, ami hatalmas élmény volt. Célom, hogy a világbajnokságra is kijussak, illetve hogy egyszer én is kiérdemeljem a nagymesteri címet" - mondta a szegedi sakkozó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.