Karate: három érem itthon maradhat az Eb-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bodorgabor_honingalexander_kohegyizoltan_lassingleitnerfruzsina_2Rekordrészvétellel rendezik meg Budapesten a karate Európa-bajnokságot, amelynek a káposztásmegyeri Jégpalota ad otthont csütörtöktől vasárnapig.

A kontinensviadalra 45 országból hétszáznál is több versenyzőt neveztek – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, ahol azt is bejelentették, hogy Magyarországot 22-en képviselik a 48. sportági Eb-n.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért és ifjúságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország sportnagyhatalom, s a karate is a sikeres sportágak sorába tartozik. Kitért rá, hogy a kormány úgy döntött: 38 millió forinttal támogatja az Európa-bajnokságot.

Mészáros János, a hazai sportági szövetség elnöke elmondta, hogy a szakvezetés reményei szerint két-három érem maradhat itthon. A magyar karatés társadalom abban is bízik, hogy a sportág hosszú várakozás után az idén – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szavazásán – végre bekerül az ötkarikás programba.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott George Jerolimposz, az európai szövetség főtitkára is, amikor kijelentette, hogy világszínvonalú rendezést vár a budapesti Eb-n. Fontosnak mondta a kontinensviadal sikerét, mert az megítélése szerint hozzájárulhat a NOB kedvező döntéséhez. A NOB végrehajtó bizottsága május végén, Szentpétervárott választja ki, mely sportág – esetleg mely kettő – felvételét javasolja a 2020-as programba. A végső döntést a NOB közgyűlése hozza meg szeptemberben.

Amint arról korábban a SZEGEDma.hu már beszámolt, a szegedi Tisza Volán SC karate szakosztályának színeiben négy versenyző, egyéniben Bodor Gábor (+84 kg), csapatban pedig Kőhegyi Zoltán, Höning Alexander és Lassingleitner Fruzsina vesz részt a kontinenstornán. A kvalifikációs versenyek során 67 kg-ban eredetileg Kőhegyi Zoltán indult volna, ám a szegedi karatés visszalépett, hogy átadja a lehetőséget a Világjátékok-győztes S. Kovács Ádámnak. Utóbbi lépéséért Kőhegyit a szakmai bizottság fair play-díjjal jutalmazta.

A budapesti Eb-n induló magyarok:

küzdelem:
egyéni:
férfiak:

60 kg: Horváth Ottó
67 kg: S. Kovács Ádám
75 kg: Virág András
84 kg: Molnár Dániel
+84 kg: Bodor Gábor

nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Tóth Beatrix
61 kg: Csák Klaudia
68 kg: Metzger Sandra
+68 kg: Bartha Nikola

csapat:
férfiak:
Tadissi Martial, Molnár Dániel, Kőhegyi Zoltán, Szegedi Döme, Höning Alexander, Grozdanov Philip, Peller Ádám

nők: Metzger Sandra, Lassingleitner Fruzsina, Bartha Nikola, Juhász Nikolett

formagyakorlat:
egyéni:

férfi: Nagy Botond
női: Miklós Nikolett

csapat:
Nagy Botond, Pákay Péter, Mihály Péter

Előző sztori

Már a szolgálat felénél járnak az önkéntességet vállalt szentesiek

Következő sztori

Vízilabda: Szolnokon új meccs következik az A-Hídnak