/

Gazdátlan pitbull kóborolt Tarjánban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pitbullKifejlett pitbullt dobtak utcára Tarjánban, az Orpheus Állatvédő Egyesület húszezer forintot ajánlott fel az egykori gazda kézre kerítőjének.

A kifejlett pitbull kutya kóborolt Szeged sűrűn lakta tarjáni/felsővárosi területén. Állatbarátok lettek rá figyelmesek, akik a rendőrség értesítése után az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakemberét kérték fel, hogy a közterületen az állatot szedje össze. Egyre több nagytestű, félelmet keltő állatot engednek vagy dobnak el, hagynak magára. A cselekmény állatkínzás, ami jelen törvények értelmében bűncselekmény, mely 2 évig terjedő börtönnel is sújtható. Az állatvédők legtöbbször megteszik a feljelentést, de az azonosító chip nélküli kutyák gazdái rendszerint nem kerülnek elő.

A kutya adatlapja ide kattintva tekinthető meg!

Éhes, nagytestű kutya utcára dobása büntetendő
Az utcán kóborló kutyák legtöbbször nem okoznak problémát, de pl. ivarzási időszakban vagy amikor táplálékot keresnek előfordulhat, hogy agresszívabbá, támadóvá válnak. Az ember által kimutatott félelem is nagyobb eséllyel idézhet elő kutyatámadást. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere szerint a háziállatként tartott kutyák emberi felügyelet nélkül hagyása, az állatok utcára dobása felelőtlen cselekmény, ami a 2004. évi X. törvény szerint kimeríti az állatkínzás bűncselekmény fogalmát is.

Jutalom a nyomravezetőnek
Aki úgy gondolja, hogy az utcára dobott kutya a környezetéből (pl. szomszédjától) származhat, az jelezze a hatóságnak a jól ismert 107-es számon a meglévő információkat. Az első hiteles segítő számára az Orpheus Állatvédő Egyesület 20.000. Ft nyomravezetői díjat ad. A fajtájának megfelelő viselkedésű kutyus egyébként a www.ebangyal.hu gazdikereső oldalon örökbefogadót, szerető gazdit keres.

Előző sztori

Gyermekvédelemről, alsóvárosi évfordulóról a Telinen

Következő sztori

Szeged napján érdemes jegyet venni a Leányvásárra