Kultúra

Fotókiállítás a rendszerváltás éveiről Hódmezővásárhelyen

Fotókiállítás a rendszerváltás éveiről Hódmezővásárhelyen

2013. május 26., vasárnap
Fotókiállítás a rendszerváltás éveiről Hódmezővásárhelyen

Ilyenek voltak a rendszerváltást követő évek... címmel nyílik kiállítás május 28-án a vásárhelyi származású Rodolf Hervé képeiből a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Az Emlékpont új időszaki kiállítása a rendszerváltást követő időszak underground kultúráját és társadalmi változásait vizsgálja a hódmezővásárhelyi gyökerekkel rendelkező francia képzőművész és fotográfus,

Rodolf Hervé

kameráján keresztül – mondta

Nagy Imre

, a Tornyai János Múzeum igazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

Sandly Orsolya

, a kiállítás kurátora beszámolt arról, hogy Rodolf Hervé a Hódmezővásárhelyen született

Elkán Lajos

(művésznevén Lucien Hervé) világhírű fotográfus fiaként született 1957-ben Párizsban. A fiatal művész 1989 utolsó napjaiban érkezett Magyarországra, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy dokumentálja a rendszerváltás utáni éveket. Magyar kultúrájú külföldiként sajátos, szubjektív szemszögből követte nyomon és rögzítette a változás éveit, miközben maga is intenzíven részt vett az időszak szubkulturális életében. Érdekes látásmódját adja a külső és belső nézőpont, amely az időszak sajátos képét formálja meg. Legjobban a politikai rendszer átalakulását követő "légüres tér" érdekelte, amelyben a régi rendszer szabályai elleni küzdelme már nem, az új tömegkultúra és az új szabályok pedig még nem voltak jelen. A kiállítás mintegy a "tűzvonalból" mutatja be az átmenet korát, a kulturális underground felszínre törésének idejét a tömegkultúra térhódításának előestéjén, egy furcsa, inspiratív, várakozásokkal teli, ellentmondásos korszakot. A május 28-án nyíló, csaknem száz fotóból és mintegy hétórányi videóinstallációból álló kiállítás a dokumentátor és képzőművész szemével láttatja az 1989-től 1994-ig terjedő éveket. A tárlat július elejéig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.