Szórakozás

A klasszikustól az undergroundig: Vojáger, Hippolyt és Prah a Fináléban + FOTÓK

A klasszikustól az undergroundig: Vojáger, Hippolyt és Prah a Fináléban + FOTÓK

2013. május 14., kedd
A klasszikustól az undergroundig: Vojáger, Hippolyt és Prah a Fináléban + FOTÓK
hippolyt_ny

Tavaly után idén is megrendezi a Szegedi Nemzeti Színház az évad végén, május 16. és 22. között a Finálé regionális kamaraszínházi fesztivált, melyen a szabadkai és a temesvári teátrum vendégjátékai is szerepelnek.

Először 2011 májusában rendezték meg a kamaraszínházi fesztivált, mellyel szerették volna a nyár közeledtével a színháztól egyre inkább elpártoló közönséget visszacsalogatni.

Szabadka kezd

Idén is érdekes és sokszínű előadásoknak ad otthon a Kisszínház a fesztivál keretében. Május 16-án csütörtökön 19 órakor a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásával,

Vinnai András

Vojáger című darabjával nyit a Finálé. Az underground irányt képviselő darab

Keszég László

rendezésében kerül színpadra. Részlet a darabból: „A makyo egy ősi szó. Nagyjából így definiálható: Az elme azon tevékenysége, amely semmi hasznára nincs a tulajdonosának. Hamis, értelmetlen szarpasszírozás, amelyet azért csinálunk, mert nem merünk szembenézni az isteni énünkkel. A féltékenység makyo. A panaszkodás makyo. A fásult, szenvedély nélküli munka szintén makyo. A fásult, szenvedély nélküli szex szintén makyo. Ugyanúgy, ahogy a pénztárca tapogatása is makyo. Minden félelem makyo. Makyo. Pál a makyo szót egyelőre még nem ismeri. A félelmet viszont annál inkább. Pál totálisan be van szarva.”

Ismerős szegedi produkciók és Oszvald Marika

Május 17-én a Szegedi Nemzeti Színház ismerős produkciója, az Egerek és emberek megy majd, a szegedi teátrum színészei még a Zerline, a szobalány története című színpadi művet adják elő május 18-án. Május 22-én a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját, a Stabat matert láthatja a nagyérdemű. A finálé alatt, május 18-án 15 és 19 órától jubileumi anyák napi operettgálán is részt vehetünk a Nagyszínházba Oszvald Marika és a HungarOperett sztárjainak közreműködésével.

Békéscsabától Hippolyt

A Békés Megyei Jókai Színház társulata május 18-án szombaton egy igazi klasszikussal érkezik, a Hippolyt, a lakájjal a Kossuth-díjas Eperjes Károly rendezésében. Hippolytot a szintén Kossuth-díjas Kiss Jenő ölti magára, Schneider Mátyás szerepében pedig a Jászai-díjas Reviczky Gábort láthatjuk a színpadon Mira János díszleteivel.

Temesvár Spiró-darabot hoz

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Spiró György Prah című drámáját hozza Szegedre. Május 21-én a teátrum két művésze, Szász Enikő és Dukász Péter adja elő a produkciót László Sándor rendezésében. Szociológusok több felmérést is végeztek az Egyesült Államokban, és azt találták, hogy azok 90 százaléka, akik nagy összegű szerencsejáték nyereményhez jutottak, két év alatt elköltötték a teljes nyereményt. Ráadásul, nem csak ugyanoda jutottak anyagilag, ahonnan indultak, de még mélyebbre süllyedtek az adósságokban. Mi ennek az oka? Ha egy szegény és egy gazdag embert kiteszünk egy fillér nélkül az utcára, akkor a gazdag viszonylag rövid idő alatt meggazdagszik, a szegény meg szegény marad. Ennek oka, hogy a gazdag megtanult a pénzzel bánni, és megtanulta látni a lehetőségeket. De ne adjuk fel, mi lottózó szegények sem! Szinte mindenkinek komoly esélye van a következő egy-két évtizedben, hogy váratlanul és hirtelen egy nagyobb összeghez jusson – már amennyiben lottózik! Ilyenkor legyenek észnél! Számoljanak végig mindent, ne ragadtassák el magukat, higgadtan és nyugodtan döntsenek – hangzik a darab ismertetője.

A fesztivál teljes programja

finale

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.