Az SZKT-ben dolgozók fizetését emelné a Jobbik

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az SZKT-val kapcsolatos bérfejlesztés volt a témája a Jobbik által összehívott sajtótájékoztatónak, valamint a párt ez ügyben beadott indítványa, illetve módosító indítványa. A közlekedési vállalatnak nem volt lehetősége az elmúlt években arra, hogy bérfejlesztéssel éljen a dolgozók irányába. A radikális párt ezért tartja szükségesnek, hogy a cégnél valamilyen módon béremelésre kerüljön sor. Pluszpénzt erre a Szegedi Tükörnél és a Dorozsmai Nagybani Piacnál talált.

Rácz Tibor, a Jobbik szegedi alelnöke elmondta, Szeged városában folyamatosan szűntek meg a parkolók, ami magával vonta a parkolásból származó bevételek jelentős csökkenését. Emellett kevesebb lett az állami, illetve önkormányzati finanszírozás, tovább nőtt az energia-, és az anyagköltség ára, amihez társult még – a párt szerint – egy teljesen elhibázott tömegközlekedési koncepció is. A Jobbik szegedi szervezete Keresztúri Farkas Csaba képviselő úron keresztül megpróbált egy eleve rossz és igazságtalan költségvetésben plusz pénz találni erre a célra, de azzal kellett szembesülniük, hogy elég szűk a mozgástér.

Rácz szerint az SZKT-ben mintegy 500, nem vezető beosztásban dolgozó főt érintene a bérfejlesztés. Az egyeztetésbe és a módosító határozati javaslat kidolgozásába a párt bevonta a szakszervezeteket is. A javaslat szerint két területről próbálnának meg pluszforrást keríteni: az egyik a város „közszolgálati” lapja, ami szerintük inkább pártpolitikai propagandakiadvány, amely az MSZP-t, illetve Botka László polgármestert népszerűsíti a szegedi adófizetők pénzéből. Az alelnök szerint a lap megmaradhat, ha a továbbiakban az MSZP pénzelné, és nem a város költségvetéséből Szeged polgárai.

Az önkormányzat lapja nem pártkiadvány

A lapkiadás kapcsán önként vállalt önkormányzati feladatról van szó, amelyben a közgyűlés mérlegelési jogkörrel rendelkezik, s eldöntheti, kívánja-e a költségvetésből továbbra is finanszírozni. A beadványban javasolják a közgyűlésnek, hogy utasítsa a polgármestert ezen lap kiadására vonatkozó szerződés felbontására, illetve az így nyert megtakarítást a következő közgyűlésre terjessze be mint költségvetési módosítást. Az így megspórolt pénzt céltámogatásként a Jobbik az SZKT-nek juttatná nem vezető állású dolgozók béremelésére. Erre az évre tervezve ebből 15-20 millió forint jönne össze.

A Jobbik beadott egy módosító indítványt is, ebben 20 millió forinttal szándékozza kiegészíteni az SZKT-dolgozók bérét. Azt szeretnék elérni, hogy a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezetője hívjon össze taggyűlést, és tűzze napirendre, hogy osztalékelőleg-kifizetés történjen. A vagyongazdálkodási bizottság delegáltja olyan osztalékelőleg-kifizetést javasoljon Szeged Megyei Jogú Város tulajdoni hányadát érintő összegre, ami eléri ezt a 20 milliót. Amikor az osztalékelőleg megérkezik a város számlájára, erről is készíteni kell határozati javaslatot, amit aztán a közgyűlés elé terjesztenek. Így a költségvetés módosításával az SZKT részére céltámogatásként meg lenne oldva az említett 500 dolgozó bérfejlesztése.

Rácz reméli, hogy beadványukhoz sikerül megszerezni a közgyűlés többségi támogatását, hisz, mint fogalmazott, 500 szegedi családról van szó. Arra kérik a képviselettel rendelkező pártokat, támogassák beadványukat, és ne pártpolitikai cirkuszt kreáljanak. A bérfejlesztés személyenként mintegy bruttó 8800 forint pluszpénzt jelentene havonta az érintettek számára.

Előző sztori

Kevesebb tejet fogyasztottunk tavaly

Következő sztori

Baleset Tarjánban