/

A csongrádi tűzoltók lettek a megye legjobbjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMind az öt Csongrád megyei hivatásos tűzoltó-parancsnokság egy-egy csapata indult az idei megyei tűzoltó szakmai vetélkedőn, amelyen a hivatásos állományú tűzoltók elméleti és gyakorlati tudásukat is próbára tették, az utóbbihoz összeállított látványos és tűzoltót-próbáló feladatsort az egykori szovjet laktanya, ma már a Szegedi Tudományegyetem területén hajtották végre az indulók.

A valamikori gyakorlótéren állították össze azt a vezetéstechnikai pályát, amelyet a gépjárművezetőknek védőruházatban, teljes málhafelszereléssel, oltóvízzel megtöltve és az hatfős rajt szállítva kellett teljesíteni a megkülönböztető jelzések használata mellett úgy, hogy a terelőkúpokat még ne is érintse.

A második feladat viharkár felszámolása volt: az úttestre dőlt fából kellett két különböző vastagságú teljes szeletet motoros láncfűrésszel levágnia a csapatnak, majd indulhattak a következő helyszínre, ahol egy tűzeset felszámolása várt rájuk. A feltételezés szerint a második emeleti lakásban tűz ütött ki, amelynek felszámolásához kihúzós létrával kellett a helyszínt megközelítenie a versenyzőknek, míg az oltóvíz pótlásáról a közelben lévő földfelszín feletti tűzcsapról szereltek táplálóvezetéket a gépjárműfecskendőig. A helyiségben rossz látási viszonyok nehezítették a bábuval jelölt sérült megtalálását, amelyet mentőkötélből kialakított hármas hurok segítségével engedtek le a talaj szintjére, ahol a csapattársak hordágyra helyezték és a kijelölt elsősegély-helyre szállították. A tűzoltási-mentési feladat során a versenyzőknek végig viselniük kellett a légzőkészüléket, sőt a sérült számára is mentőálarccal biztosították a friss levegőt.

A versenybírók a feladatok végrehajtása során figyelemmel követték a csapatok minden mozdulatát, megfigyelve, betartják-e a szakmai szabályokat, ügyelnek-e a mentett személy és egymás testi épségére, és a légzőkészülék kiürülését jelző hangra az adott tűzoltó elhagyja-e a kárhelyszínt.

A verseny során a következő eredmények születtek:

Vezető kategória:

Tari Ferenc tű. zászlós (Csongrádi HTP)
Molnár Robin tű. hadnagy (Szentesi HTP)
Bodó Mihály tű. főtörzs-zászlós (Szeged HTP)

Beosztott kategória:

Mizere Zsolt tű. törzsőrmester (Csongrádi HTP)
Szaszkó Attila tű. őrmester (Szentesi HTP)
Forgó Árpád tű. zászlós (Csongrád HTP)

Gépjárművezető kategória:

Tóth Árpád tű. törzsőrmester (Szegedi HTP)
Cseh Zsolt tű. főtörzsőrmester (Csongrádi HTP)
Bordás Szabolcs tű. törzsőrmester (Hódmezővásárhelyi HTP)

A csapatverseny eredménye:

Csongrádi HTP
Szentesi HTP
Szegedi HTP

A verseny következő, országrészi fordulójában megyénket a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviselheti, ahonnan a legjobb csapat jut majd az országos döntőbe.

Default thumbnail
Előző sztori

Navracsics: az állami cégeknek a közjót kell szolgálniuk

Default thumbnail
Következő sztori

Kajak-kenu: Kammererék nyerték a négyest

Legutóbbi hasonló cikkek