Bulvár

A csongrádi tűzoltók lettek a megye legjobbjai

A csongrádi tűzoltók lettek a megye legjobbjai

2013. május 23., csütörtök
A csongrádi tűzoltók lettek a megye legjobbjai
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mind az öt Csongrád megyei hivatásos tűzoltó-parancsnokság egy-egy csapata indult az idei megyei tűzoltó szakmai vetélkedőn, amelyen a hivatásos állományú tűzoltók elméleti és gyakorlati tudásukat is próbára tették, az utóbbihoz összeállított látványos és tűzoltót-próbáló feladatsort az egykori szovjet laktanya, ma már a Szegedi Tudományegyetem területén hajtották végre az indulók.

A valamikori gyakorlótéren állították össze azt a vezetéstechnikai pályát, amelyet a gépjárművezetőknek védőruházatban, teljes málhafelszereléssel, oltóvízzel megtöltve és az hatfős rajt szállítva kellett teljesíteni a megkülönböztető jelzések használata mellett úgy, hogy a terelőkúpokat még ne is érintse. A második feladat viharkár felszámolása volt: az úttestre dőlt fából kellett két különböző vastagságú teljes szeletet motoros láncfűrésszel levágnia a csapatnak, majd indulhattak a következő helyszínre, ahol egy tűzeset felszámolása várt rájuk. A feltételezés szerint a második emeleti lakásban tűz ütött ki, amelynek felszámolásához kihúzós létrával kellett a helyszínt megközelítenie a versenyzőknek, míg az oltóvíz pótlásáról a közelben lévő földfelszín feletti tűzcsapról szereltek táplálóvezetéket a gépjárműfecskendőig. A helyiségben rossz látási viszonyok nehezítették a bábuval jelölt sérült megtalálását, amelyet mentőkötélből kialakított hármas hurok segítségével engedtek le a talaj szintjére, ahol a csapattársak hordágyra helyezték és a kijelölt elsősegély-helyre szállították. A tűzoltási-mentési feladat során a versenyzőknek végig viselniük kellett a légzőkészüléket, sőt a sérült számára is mentőálarccal biztosították a friss levegőt. A versenybírók a feladatok végrehajtása során figyelemmel követték a csapatok minden mozdulatát, megfigyelve, betartják-e a szakmai szabályokat, ügyelnek-e a mentett személy és egymás testi épségére, és a légzőkészülék kiürülését jelző hangra az adott tűzoltó elhagyja-e a kárhelyszínt.

A verseny során a következő eredmények születtek:

Vezető kategória:

Tari Ferenc tű. zászlós (Csongrádi HTP) Molnár Robin tű. hadnagy (Szentesi HTP) Bodó Mihály tű. főtörzs-zászlós (Szeged HTP)

Beosztott kategória:

Mizere Zsolt tű. törzsőrmester (Csongrádi HTP) Szaszkó Attila tű. őrmester (Szentesi HTP) Forgó Árpád tű. zászlós (Csongrád HTP)

Gépjárművezető kategória:

Tóth Árpád tű. törzsőrmester (Szegedi HTP) Cseh Zsolt tű. főtörzsőrmester (Csongrádi HTP) Bordás Szabolcs tű. törzsőrmester (Hódmezővásárhelyi HTP)

A csapatverseny eredménye:

Csongrádi HTP Szentesi HTP Szegedi HTP A verseny következő, országrészi fordulójában megyénket a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviselheti, ahonnan a legjobb csapat jut majd az országos döntőbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.